Jämställdhet utan kvotering

Motion 2014/15:1902 av Göran Hägglund m.fl. (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-10
Granskad
2014-11-10
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av jämställda löner i offentlig verksamhet.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kravet på nej till kvotering.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att främja kvinnors företagande.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att hindra våld i nära relationer.
  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att dela premiepensionspoäng.

Motivering

Kristdemokraterna är ett parti för jämställdhet mellan män och kvinnor. Där är samhället inte idag. Hårda könsroller präglar samtidskulturen om hur kvinnor och män ska vara. Utseendefixering och hårda prestationskrav skapar stress och driver många unga kvinnor mot psykisk ohälsa. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män och når inte i samma utsträckning toppjobben och styrelserummen. Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett och allvarligt samhällsproblem. Skillnaden i skolresultat mellan pojkar och flickor oroar och riskerar leda till utslagning av unga män med ofullständig skolgång.

Våra behov, möjligheter och livsbetingelser måste mätas efter de unika människor vi är, inte som representanter för kön, läggning, ursprung eller funktionsnedsättning. Att vi människor är unika innebär också att varje människa gör olika val i livet, och dessa val måste respekteras. I ett samhällsklimat som vårt, där de högljudda önskar kvotering och konflikt, är det särskilt viktigt att slå vakt om olikheter. Jämställdhet är en fråga om mänskliga fri- och rättigheter, inte om likriktning, tvång och kvotering.

För de som önskar strikt likhet är det instrumentella tvånget det mest effektiva medlet. Vårt mål nås via en annan väg. För oss kristdemokrater är ett jämställt samhälle detsamma som att alla ska ha lika förutsättningar, att undanröja hinder för att kunna göra fria val, att respekteras för sina livsval och att diskriminering inte förekommer, inte på något område.

 

Vi vill se till att offentliga verksamheter har jämställda löner. Det arbetet ska ske i såväl stat och kommun som landsting/region.

Tillsättningar av tjänster och uppdrag ska ske utifrån kompetens – inte utifrån kön, ursprung eller ålder. Att politiskt besluta om kvotering till styrelser i bolag strider mot äganderätten. När det gäller kvotering av föräldraförsäkringen anser vi att alla dagar fritt ska kunna överlåtas mellan föräldrarna. Vi säger bestämt nej till kvotering i föräldraförsäkringen.

Frihet att välja och etableringsfrihet i välfärden underlättar för entreprenörer i traditionellt kvinnodominerade yrken att starta och driva företag. Vänsterns företagarfientliga politik skulle vara ett dråpslag mot dessa företagare. Vi vill öka satsningarna på affärsrådgivning för kvinnor och göra det lättare för kvinnor att få tag på riskvilligt startkapital.

Vi vill trygga stödet till kvinno- och mansjourerna och öka resurserna till utbildning kring våld i nära relationer och hedersrelaterat våld bland personal inom stat, kommun och landsting. För att skydda de utsatta vill vi förbättra tillgången till rehabilitering för dem som utövar våld. Lagen bör förändras så att ett krav på samtycke införs vid sexuella handlingar.

Vi vill att för makar med gemensamma barn, som inte fyllt tolv år, ska den totala intjänade premiepensionen fördelas lika dem emellan, om de inte aktivt begär något annat. Det skulle minska skillnaden i pension mellan män och kvinnor.

 

.

Göran Hägglund (KD)

 

Emma Henriksson (KD)

Jakob Forssmed (KD)

Mikael Oscarsson (KD)

Caroline Szyber (KD)

Annika Eclund (KD)

 

 

Yrkanden (5)

  • 1.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av jämställda löner i offentlig verksamhet.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2014/15:AU3
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kravet på nej till kvotering.
    Behandlas i
    Arbetsmarknadsutskottet
    Betänkande 2014/15:AU3
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att främja kvinnors företagande.
    Behandlas i
    Näringsutskottet
    Betänkande 2014/15:NU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att hindra våld i nära relationer.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2014/15:JuU18
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att dela premiepensionspoäng.
    Behandlas i
    Socialförsäkringsutskottet
    Betänkande 2014/15:SfU2
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.