Integrering av militär- och civilpolisiära organ

Motion 2024/25:398 av Markus Wiechel (SD)

Motionen är inlämnad

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämnad
2024-09-24
Granskad
2024-09-25
Hänvisad
2024-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att öka befogenheterna och samarbetet mellan militär- och civilpolisiära organ och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Justitieombudsmannen har genomfört en granskning av militärpolisens roll i brottsutredningar inom Försvarsmakten och där kommit fram till att nuvarande regelverk saknar författningsstöd för militärpolisens deltagande i brottsutredningar. Detta belyser en avgörande begränsning i det nuvarande rättssystemet som både hämmar effektiviteten och underminerar samhällsnyttan av samordnat arbete mellan militär- och civilpolisiära organ.

 

Frågan om effektivitet är central, inte minst i tider då vi ser en grövre brottslighet i vårt samhälle samt brottslighet i organiserad form. Brott som begås inom Försvarsmakten innehåller ofta unika faktorer som kräver insikt i militär miljö och kultur. Militärpolisen, genom sin särskilda utbildning och erfarenhet, besitter denna insikt och kan därför bidra med en djupare förståelse och hantering av sådana brottsutredningar. Att neka militärpolisen att bistå i dessa utredningar kan leda till förlängda utredningstider och potentiellt missade nyanser som påverkar utgången av utredningen.

 

Vidare är samhällets säkerhet beroende av smidiga och effektiva utredningar av brott, oavsett var dessa brott äger rum. Samordnade ansträngningar mellan Polismyndigheten och militärpolisen kan stärka denna säkerhet genom att kombinera resurser och expertis. Detta kan bidra till att intensifiera utredningsprocesser, identifiera kopplingar och mönster snabbare och därmed även förebygga framtida brott.

 

Tydliga rättsliga ramar för militärpolisens roll bör ange exakta befogenheter och ansvar för militärpolisen. De bör utformas på ett sätt som inte hämmar samarbetet mellan olika polisiära enheter, utan istället säkerställer ett transparent, mer effektivt, förstärkt, integrerat och rättssäkert samarbete.

 

Regeringen bör initiera ett arbete som säkerställer att det finns ett regelverk som möjliggör för militärpolisen att samverka med andra polisiära enheter och att de exempelvis får möjligheten att delta i exempelvis brottsutredningar inom försvarsmakten.

 

 

 

Markus Wiechel (SD)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att öka befogenheterna och samarbetet mellan militär- och civilpolisiära organ och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.