Införande av pantsystem för färgpatroner

Motion 2022/23:870 av Michael Rubbestad (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Granskad
2022-11-22
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga utredningen av ett pantsystem för färgpatroner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som yrkesmässigt tappar konsumtionsfärdig dryck i plastflaska eller metallburk eller yrkesmässigt till Sverige för in konsumtionsfärdig dryck i plastflaska eller metallburk skall se till att flaskan eller burken ingår i ett godkänt retursystem, om flaskan eller burken är avsedd för den svenska marknaden.

En färgpatron till bläck- eller laserskrivare eller andra typer av skrivare är på liknande vis en behållare, vilken efter att innehållet förbrukas förväntas lämnas in för återvinning eller påfyllning. För att öka incitamenten för att den enskilde brukaren ska lämna in patronen för påfyllning, återvinning eller miljövänlig destruering bör ett retursystem likt det som finns för plastflaska eller metallburk finnas, varför jag föreslår att riksdagen ger uppdraget till regeringen att överväga en utredning kring införandet av ett pantsystem för färgpatroner.

 

 

Michael Rubbestad (SD)

 

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga utredningen av ett pantsystem för färgpatroner och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Miljö- och jordbruksutskottet
  Betänkande 2022/23:MJU10
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.