Till innehåll på sidan

Höga krav på djurskydd vid offentlig upphandling av animaliska livsmedel

Motion 2023/24:1926 av Magnus Manhammar (S)

Motionen bereds i utskott

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2023-10-05
Granskad
2023-10-05
Hänvisad
2023-10-17

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att offentliga upphandlingar av animaliska livsmedel ska kravställa att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och låg grad av användning av antibiotika och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kommuner, myndigheter och regioner upphandlar måltider och måltidstjänster till våra barn i skolan, till vården och till våra äldre i äldreomsorgen för omkring tio miljarder årligen. Som upphandlare har vi tillsammans makt att gynna den svenska matproduktionen och värna det svenska djurskyddet.

Genom att ställa höga krav på djurskydd och låg användning av antibiotika vid upphandling av animaliska livsmedel så borde svenska alternativ vinna upphandlingar ofta. Det i sin tur gynnar svenska livsmedelsproducenter som i en förlängning kan stärka vår självförsörjandegrad i en orolig tid.

 

 

Magnus Manhammar (S)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att offentliga upphandlingar av animaliska livsmedel ska kravställa att produktionen ska ha skett med höga krav på djurskydd och låg grad av användning av antibiotika och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2023/24:MJU13

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.