Hedersproblematik i förskolan
Motion 2024/25:2318 av Sanne Lennström (S)
Motionen bereds i utskott
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-03
- Granskad
- 2024-10-03
- Hänvisad
- 2024-10-15
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder för att stärka kunskapen om hedersförtryck hos personalen i förskolan och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Ingen ska fara illa, vare sig i hemmet eller i skolan. För att motverka hedersrelaterat våld och förtryck behöver skolan arbeta både främjande och förebyggande. Skolan behöver också ha etablerade rutiner och samverka för att agera när det behövs. Detta står skrivet på Skolverkets hemsida. Den svenska förskolan vilar på demokratisk grund och ska vara en trygg plats för barns utveckling och lärande, där lek som stimulerar och utmanar ska stå i centrum. Likvärdighet och jämställdhet är grundläggande begrepp för verksamhetens utformning.
År 2019 publicerade Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) rapporten Heder och samhälle. Denna baserades på en kartläggning i Sveriges tre största städer och visade att en stor del av ungdomarna utsatts för begränsande normer och våld i hederns namn. Enligt kartläggningen lever mellan 7 och 9 procent av unga i storstäderna med kollektivt legitimerat våld. Mellan 10 och 20 procent begränsas av oskuldsnormer. Både unga kvinnor och unga män är utsatta.
Hedersproblematik börjar ofta tidigt i livet. I förskolan kan hedersrelaterat våld och förtryck exempelvis visa sig genom att barn begränsas utifrån könsstereotypa uppfattningar. Detta kan ske genom att föräldrar försöker påverka personalen att begränsa barnens lekar utifrån kön. Det skulle även kunna visa sig genom att barnet bevakas av andra familjemedlemmar. Det är viktigt att barns utsatthet för hedersproblematik upptäcks tidigt så hedern inte fortgår och får än större proportioner när barnet blir äldre. Detta kräver stor kunskap från personalens sida. Personalen måste kunna se vilka händelser som bör väcka misstanke gällande heder men utan att bidra till stigmatisering eller generalisering mot vissa grupper.
Barn har egna fri och rättigheter därmed är det viktigt att förskolan och skolan är en plats där eventuella inskränkningar i dessa rättigheter upptäcks. Det krävs åtgärder både nationellt och lokalt för att barn ska kunna leva fria och personalen behöver redskap för att kunna se och även agera när man misstänker att ett barn far illa.
Med anledning av det jag anfört yrkar jag att:
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om regeringen ska vidta åtgärder för att stärka kunskapen om hedersförtryck hos personalen i förskolan. tillkännager detta för regeringen
Sanne Lennström (S) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att vidta åtgärder för att stärka kunskapen om hedersförtryck hos personalen i förskolan och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.