Till innehåll på sidan

Gör åldersgränsen för köp av alkohol logisk

Motion 2016/17:1110 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Granskad
2016-10-12
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om enhetlig åldersgräns för köp av alkohol och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bör det vara svårare att köpa en flaska vin på Systembolaget än att ta värvning, försvara Sverige och riskera hamna i en situation där du är den som avgör om en annan lever eller dör? Frågeställningen kan värka absurd, men enligt svensk lagstiftning är det detta som gäller i Sverige i dag.

Myndighetsgränsen i Sverige är i dag 18 år. Du anses då vara vuxen nog att rösta på Sveriges nästa statsminister, köra bil, ta värvning och kanske åka utomlands och kriga. Vid 18 år anses du vara vuxen nog att själv fatta de största besluten i ditt liv, men du får inte gå till Systembolaget och köpa en flaska vin.

Vill du köpa vin måste du gå på krogen, och där låta krögaren avgöra om du har fått nog.

Vi vet också att det finns gott om möjligheter för en person under 20 år att få fatt på alkohol olagligt. Som en polis vid gatuspan i Borås beskrev det: Alkoholen är aldrig mer än ett sms borta. Vad de då köper är svårt att kontrollera, och med det faran för alkoholförgiftning och andra ännu svårare skador.

De olika åldersgränserna för alkohol är ologiska och bör därför göras enhetliga. I vårt grannland Norge skiljer de på vin och starksprit, där vin och öl har en åldersgräns på 18 år och sprit 20 år. Här finns logiken i procenten. Logiken i svensk alkohollagstiftning är att det är mer uppfostrande att dricka alkohol på krogen än hemma hos sig själv.

Men om vi nu anser att vi är vuxna nog att fatta beslut om att värvning eller inte, vem vi ska rösta på och sätta oss bakom ratten på en bil, då bör vi också anses vuxna nog att handla alkohol på Systembolaget, den institution som finns till just för att ta ett visst ansvar om våra alkoholvanor.

 

 

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

 

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om enhetlig åldersgräns för köp av alkohol och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2017/18:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.