Gemensam svensk-norsk arbetsmarknad
Motion 1998/99:A243 av Torgny Danielsson m.fl. (s)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Arbetsmarknaden för den enskilde arbetstagaren blir allt större geografiskt i och med att avstånden krymper. Det blir allt vanligare att man bor och arbetar på olika orter även med allt längre pendelavstånd. Efterfrågan på arbetskraft har vid olika tidpunkter varierat mellan Sverige och Norge. De senare åren har tillväxten i framförallt Storosloregionen gjort att flera svenskar tar arbete i Norge. Tidigare år har förhållandena varit de omvända. Det är enligt vår mening viktigt att underlätta för dem som önskar att kunna ta såväl tillsvidare- som visstidsanställningar och vikariatsinhopp i det andra landet. Nuvarande regelverk behöver ses över så att en större harmonisering kan skapas mellan länderna.
Här följer några av de problem som kan uppstå och som kan drabba den enskilde:
- En som inte bor i en gränskommun och arbetar i en annan gränskommun har inte rätt att göra avdrag för de faktiska kostnaderna t ex för dubbelt boende och resor. - - En ensamstående svensk, som bor i Sverige men arbetar i Norge måste köra en norskregistrerad bil efter att ha varit mer än 183 dagar under ett år i Norge. Annars riskerar han att få bilen konfiskerad av tullen. - - En som varit gränspendlare de fem senaste åren och blir helt arbetslös har ej rätt att markera a-kassa i Sverige eller få motsvarande s k arbeidstrygd i Norge. - - En svensk arbetslös som har a-kassa i Sverige har ej rätt att fyllnads- markera vid ett tidsbegränsat deltidsarbete i Norge. - - En svensk som är s k spring- vikarie (t ex hoppar in och tar sjukvik. på ett norskt vårdhem) måste vid varje arbetsperiods slut ha ett intyg E 301. I praktiken tar detta ofta från 14 dagar upp till 3 månader att få med motsvarande försening av utbetalning av a-kassan. - - En norsk medborgare som arbetar i Sverige och blir uppsagd med s k avtalspension vid 63 års ålder har sin trygghet från Sverige fram till sin 65-årsdag. Men eftersom pensionsåldern i Norge är 67 år så riskerar han att stå utan ersättning i två år. - Detta är några av de exempel som kommer från praktisk erfarenhet av den tillämpning som finns i nuvarande regelsystem och det finns säkert flera. Konsekvenserna blir i många fall att man inte kan anta ett erbjudande om arbete på andra sidan gränsen utan tvingas gå fortsatt arbetslös.
Vi anser det angeläget att åtgärder vidtas så att en harmonisering av regel- systemen sker och som underlättar för gränspendling och förbättrar förut- sättningarna för en utveckling av en gemensam svensk-norsk arbetsmark- nad.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta för gränspendling och en gemensam svensk-norsk arbetsmarknad.
Stockholm den 28 oktober 1998
Torgny Danielsson (s)
Lisbeth Staaf-Igelström (s) Ann-Kristine Johansson (s) Jarl Lander (s) Marina Pettersson (s)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta för gränspendling och en gemensam svensk-norsk arbetsmarknad.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta för gränspendling och en gemensam svensk-norsk arbetsmarknad.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.