Fullfinansieringen av läkarutbildningen vid Örebro universitet
Motion 2015/16:1 av Lars-Axel Nordell (KD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2015-09-15
- Hänvisad
- 2015-10-13
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett likvärdigt statligt ansvar för finansieringen av den läkarutbildning som bedrivs vid landets universitet och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Läkarutbildningen är i vårt land fullt finansierad av svenska staten, men det finns ett undantag. För läkarutbildningen vid Örebro universitet, som funnits sedan januari 2011, har staten hittills enbart finansierat motsvarande 50 procent av den planerade utbildningsvolymen, som ligger på 120 nyutexaminerade läkare per år.
För att utbildningen skulle komma igång vid Örebro universitet gjordes en överenskommelse om att universitetet tillsammans med Region Örebro och Örebro kommun skulle bidra med medel de första åren. Så har också skett, men i januari 2016 går utbildningen in på sitt sjätte år och fortfarande lyser regeringens totalansvar för finansieringen med sin frånvaro. Det blir allt mer orimligt att staten drar sig undan ansvaret för att fullfinansiera läkarutbildningen vid ett av Sveriges lärosäten.
Allt sedan starten 2011 har läkarutbildningen vid Örebro universitet drivits mycket framgångsrikt och de första studenterna avslutar sina studier vårterminen 2016. I Medicine Studerandes Förbunds senaste utvärdering av läkarutbildningarna i landet fick Örebro universitet högsta betyg för både de praktiska och de teoretiska delarna av programmet.
Idag råder det läkarbrist i vårt land. Sverige är beroende av andra länders utbildningsplatser. Mer än hälften av alla nya svenska läkarlegitimationer går till läkare som är utbildade i andra länder, däribland svenska läkarstudenter som sökt sig utomlands för att skaffa sig en läkarutbildning. Det borde vara en självklarhet att Sverige självt tar ansvar för sin läkarförsörjning.
Örebro universitet medverkar aktivt till att långsiktigt lösa utbildnings- och rekryteringsbehovet. Samtidigt är det svårt att se logiken i att andra lärosäten erhåller kompletta ekonomiska resurser så att dessa kan bygga ut sina läkarutbildningar ytterligare, medan läkarutbildningen vid Örebro universitet enbart är finansierad till hälften.
Under 2015 har remissvaren på utredningen För framtidens hälsa – en ny läkarutbildning (SOU 2013:15) inkommit. Ett av förslagen i utredningen är att förlänga läkarutbildningen med ytterligare en termin och att läkarexamen ska utgöra underlag för legitimation. AT-tjänstgöring som finns idag tas bort. Utredningens förslag innebär att läkarutbildningen i vårt land kommer att genomgå en stor förändring.
Örebro universitet har sedan utredningen presenterades 2013 förklarat sig vara redo att utveckla en förnyad och moderniserad sexårig utbildning. Örebro universitet medverkar genom läkarutbildningen till att långsiktigt möta rekryteringsbehovet av läkare. Utbildningen är ett viktigt bidrag till att lösa många utmaningar inom den svenska hälso- och sjukvården. Staten bör därför fullt finansiera samtliga läkarutbildningsplatser i Sverige på ett likvärdigt sätt. I samband med ett genomförande av en reformerad utbildning bör därför även finansieringen ses över.
.
Lars-Axel Nordell (KD) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett likvärdigt statligt ansvar för finansieringen av den läkarutbildning som bedrivs vid landets universitet och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2015/16:UbU15 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.