Full finansiering av läkarutbildningen i Örebro
Motion 2014/15:1046 av Lars-Axel Nordell (KD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utbildningsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-06
- Hänvisad
- 2014-11-12
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att finansiera läkarutbildningen vid Örebro universitet fullt ut.
Motivering
Sedan januari 2011 bedrivs läkarutbildning vid Örebro universitet. Vid övriga lärosäten är det staten som helt finansierat grundutbildningen för läkare. Vid Örebro universitet har staten hittills enbart finansierar motsvarande 50 procent av den planerade utbildningsvolymen, som ligger på 60 nyutexaminerade läkare per termin, dvs 120 nya per år. Därmed lämnades åt Örebro universitet att finansiera övriga 60 årsplatser själva.
Såväl Örebro läns landsting som övriga landsting som stöder Örebro universitets läkarutbildning får tillsammans med universitetet göra stora uppoffringar för att klara detta. Det är en övervältring av kostnaderna från staten som saknar motsvarighet vid övriga lärosätens läkarutbildning.
Nu är läkarutbildningen inne på sin åttonde termin i Örebro. Inga nya forskningsmedel gavs, som skulle kunna säkra forskningsanknytning av grundutbildningen. Delar av utbildningen ges i Värmlands och Dalarnas landsting och organisation för detta är nu under uppbyggnad med medel från Örebro universitet.
I den nyligen slutförda förhandlingen om s.k. ALF-medel tilldelas också Örebro läns landsting ALF-medel för grundutbildningen motsvarande hälften av intaget av studenter, d.v.s. landstinget får grundutbildnings-ALF motsvarande 30 platser per termin (60 platser per år). ALF står för avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. I avtalet finns ett system för ersättning för landstingens åtagande att medverka i läkarutbildning och kliniskt inriktad medicinsk forskning, den så kallade ALF-ersättningen.
Idag råder det läkarbrist i vårt land. Sverige är beroende av andra länders utbildningsplatser. Mer än hälften av alla nya svenska läkarlegitimationer går till läkare som är utbildade i andra länder, däribland svenska läkarstudenter som sökt sig utomlands för att skaffa sig en läkarutbildning.
Örebro universitet medverkar genom starten av läkarutbildningen mycket aktivt till att långsiktigt lösa utbildnings- och rekryteringsbehovet. Samtidigt är det svårt att se logiken i att andra lärosäten erhåller kompletta ekonomiska resurser så att dessa kan bygga ut sina läkarutbildningar ytterligare, medan läkarutbildningen vid Örebro universitet enbart är finansierad till hälften.
Läkarutbildning vid Örebro universitet är ett viktigt bidrag till att långsiktigt lösa viktiga delar av de problem vi idag ser inom den svenska hälso- och sjukvården, vilket innebär att staten också borde se över möjligheten att fullfinansiera denna. Det enda rimliga är att Örebro universitet i likhet med övriga universitet får full finansiering för läkarutbildning. Detta skulle förslagsvis kunna ske stegvis under en 3-årsperiod. Om regeringen dessutom har önskemål fler utbildningsplatser har Örebro universitet förutskickat att de kan åta sig att öka till 80 platser per termin, d.v.s. 160 platser per år. Detta bör ges regeringen till känna.
.
Lars-Axel Nordell (KD) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att finansiera läkarutbildningen vid Örebro universitet fullt ut.
- Behandlas i
- Utbildningsutskottet
Betänkande 2015/16:UbU15 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.