Friluftsnäringen och halva basbeloppsregeln
Motion 2016/17:453 av Saila Quicklund och Eva Lohman (båda M)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2016-09-30
- Granskad
- 2016-10-01
- Hänvisad
- 2016-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheterna att låta Svenskt Friluftsliv omfattas av socialavgiftslagens s.k. halva basbeloppsregel och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Friluftsorganisationerna i Sverige behandlas inte på samma sätt som många andra föreningar, såsom idrottsorganisationer när det kommer till beskattning och avgifter. Svenskt Friluftsliv som är en paraplyorganisation, med sina 1,8 miljoner medlemmar, varav 300 000 barn i 23 olika medlemsorganisationer, fördelar sedan 2011 statens medel till friluftslivets organisationer.
De 6 friluftsorganisationerna som även är medlemmar i Riksidrottsförbundet omfattas av undantaget i socialavgiftslagen, om halvbasbeloppet. En del organisationer omfattas av undantaget, en del gör inte det och vissa driver inte frågan om att omfattas av detta undantag. Detta skapar i min mening ett osäkert rättsläge.
Socialavgiftslagen 2 kap. 19 § säger att En ersättning till en idrottsutövare från en sådan ideell förening som avses i 7 kap. 7–13 §§ inkomstskattelagen (1999:1 229) och som har till huvudsakligt syfte att främja idrottslig verksamhet är avgiftsfri, om ersättningen från föreningen under året inte har uppgått till ett halvt prisbasbelopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken. Lag (2010:1 282).
Detta undantag har prövats. I fallet med Friluftsfrämjandet Göteborgs Distriktsförbund, beviljades undantag efter att ha frågan hade drivits till Regeringsrätten (RÅ 1999, ref. 25). Svenska Livräddningssällskapet har nekats undantag och hade inte råd eller vågade inte driva frågan vidare. Något som speglar sig i andra organisationer som inte anser sig ha råd att driva frågan juridiskt. Politiskt sett har man argumenterat om att det är omöjligt att skilja idrott och friluftsliv (som SOU 1969:29). Propositionen 1970:79 ansluter sig till denna uppfattning. Även proposition 1976/77:135 menar att idrott numera allmänt bör räknas som friluftsliv. Dessa och fler exempel på signaler från politiskt håll bör styrka meningen om att idrott och friluftsliv inte går att skilja åt.
I regeringsskrivelsen Statens stöd till friluftsliv och främjarorganisationer (Ds 1999:78) diskuteras Frisams (FRIluftsorganisationer I SAMverkan) roll (senare Svenskt Friluftsliv). Friluftsorganisationerna gick samman och bildade den ideella paraplyorganisationen Frisam år 2000 och 2011 övertogs fördelningen av de statliga medlen till friluftslivets organisationer, i likhet med Riksidrottsförbundet.
Svenskt Friluftsliv har drivit frågan gentemot Skatteverket som besvarat frågan om friluftslivet är att ses som annan jämförlig organisation. Enligt svaret från SKV anser man att Svenskt Friluftsliv inte kan åtnjuta det undantag som Riksidrottsförbundets medlemsorganisationer har.
Av ovanstående finner vi det angeläget att regeringen ser över möjligheterna kring om även friluftslivet bör omfattas av undantaget i socialavgiftslagen om den så kallade halva basbeloppsregeln.
Saila Quicklund (M) |
Eva Lohman (M) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheterna att låta Svenskt Friluftsliv omfattas av socialavgiftslagens s.k. halva basbeloppsregel och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Socialförsäkringsutskottet
Betänkande 2016/17:SfU12 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.