Fredad zon i Irak
Motion 2016/17:3176 av Robert Halef (KD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2016-10-05
- Granskad
- 2016-10-05
- Hänvisad
- 2016-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige via FN:s säkerhetsråd ska verka för att FN upprättar en fredad zon i Nineveregionen för kristna folkgrupper i Irak och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
De kristna folkgrupperna syrianer, kaldéer, assyrier, mandéer och även yazidier har sedan USA:s invasion av Irak 2003 tvingats på flykt från Irak på grund av sekteristisk och religiös terror från olika islamistiska grupper. Före år 2003 levde ca 1,4 miljoner kaldéer, syrianer, assyrier och mandéer i Irak. Många har nu tvingats på flykt och är flyktingar i grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien, men en hel del har tagit sin tillflykt till Europa och Sverige. Den islamistiska terrororganisationen Islamiska staten (IS eller Daish) tvingade under juli och augusti 2014 de resterande kristna som bodde i Nineveregionen och i Iraks största stad Mosul på flykt. De fick ultimatum, att konvertera till islam eller dö, och över 150 000 har flytt till den kurdiska regionen i norra Irak och lever nu som flyktingar i sitt eget hemland.
Det pågår en systematisk etnisk rensning av kristna folkgrupper och yazidier i Irak. Terrororganisationen IS skyr inga medel i fråga om att fördriva kristna folkgrupper och andra som inte delar deras extremistiska tro och tolkning av islam och deras strävan att grunda ett islamistiskt samhälle.
FN:s säkerhetsråd måste ta sitt ansvar och agera. IS måste slås ut militärt för att få stopp på det våld som härjar i regionen och som drabbar miljoner människor.
Den rådande situationen i Irak är en mänsklig katastrof. Det pågår ett folkmord på kristna folkgrupper och yazidier. Folkmordet har erkänts av EU, av kongressen i USA och ett flertal andra parlament. Ett erkännande kräver handling även om det är resolutionsbeslut. Detta har skapat hopp på nytt för de drabbade om en ny framtid och hopp om att återvända.
Frågan måste upp på FN:s säkerhetsråd för beslut, och ett agerande är nödvändigt för att återskapa säkerhet och göra det möjligt med ett återvändande för de som tvingats att fly Islamiska staten.
Omvärlden får inte blunda för vad som händer. FN och EU måste ta sitt ansvar och stå upp för fred, frihet, demokrati och för de mänskliga fri- och rättigheterna.
Sverige bidrar med såväl militärt som humanitärt stöd, men de kristna folkgrupperna behöver även politiskt stöd för att återvända. En fredad zon bör upprättas för att människor ska kunna återvända till sina hemtrakter och leva i fred och frihet. Det är vår skyldighet att hjälpa våra medmänniskor och försvara rätten till liv, frihet och egendom och de demokratiska friheterna.
EU är överens om att en fredad zon för kristna minoriteter behövs och tog ett resolutionsbeslut i mars, och nu har republikanska och demokratiska politiker tagit fram en resolution till den amerikanska kongressen om en fredad zon för kristna på Nineveslätten i Irak. Dessutom har Iraks regering beslutat att skapa tre nya självbestämmande provinser i landet, och en av dessa är Nineveslätten som har den största kristna befolkningen i Irak. Detta möjliggör en fredad zon, så som kurderna har i norra Irak, och skulle säkra de kristna minoriteternas närvaro i Irak.
Ett upprättande av en fredad zon i Irak skulle kunna vara räddningen för många människor som i dag tvingats på flykt och hjälpa dem att återvända. Under FN-beskydd och med hjälp av irakiska och regionala styrkor skulle en sådan zon kunna upprättas i Nineveregionen i Irak. I mars 2016 röstade Europaparlamentet för det resolutionsförslag som säger att en säker tillflyktsort för kaldéer, assyrier, syrianer och andra utsatta behöver säkerställas. Nu är det viktigt att även FN tar ställning i frågan för att en fredad zon kan bli verklighet.
Sverige bör därför som medlem i FN:s säkerhetsråd verka för att en fredad zon upprättas i Nineveregionen i Irak. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Robert Halef (KD) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige via FN:s säkerhetsråd ska verka för att FN upprättar en fredad zon i Nineveregionen för kristna folkgrupper i Irak och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Utrikesutskottet
Betänkande 2017/18:UU14 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.