Försörjningsskyldighet och ensamboende ungdomar
Motion 1998/99:Sf252 av Carina Hägg (s)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Idag är det så att om en förälder har vårdnaden om ett barn skall även den andra föräldern bidra till barnets försörjning. Underhållsstödet går till vårdnadshavaren och ska gå till samma adress som det barn det gäller bor under. Så långt är frågan klar men man har glömt att det samtidigt finns en grupp ungdomar som riskerar att falla mellan stolarna i nuvarande system. Som exemplet med den 16-åriga flicka vars situation jag har kommit i kontakt med. Flickan hade under en längre tid farit så illa i sitt hem att hon på grund av dessa missförhållanden kom att tas om hand för tillfällig placering i familjehem. Till bilden hör att de biologiska föräldrarna är skilda sedan länge och flickan har inte haft någon kontakt med fadern under mycket lång tid. Problemen var inte flickan själv utan låg på ett plan som hon själv varken hade kontroll över eller kunde påverka.
Då den aktuella socialnämnden av olika här ovidkommande anledningar inte kunde komma till en långsiktig lösning på flickans boendeförhållande, återstod eget boende. Frågan om boendet löstes ekonomiskt under gymnasietiden genom skolkuratorns försorg med ett inackorderingstillägg. Flickans försörjning skulle däremot båda hennes biologiska föräldrar stå för genom underhållsstöd samt studiebidrag. Men det tog inte lång tid förrän den ena föräldern började missköta sina utbetalningar till flickan. Trots påstötningar kom pengarna mer och mer sporadiskt för att till sist utebli helt. Som förklaring angav föräldrarna att det berodde på att de helt enkelt inte kunde betala. I sin allt svårare ekonomiska situation vände sig flickan i första hand till försäkringskassan för att söka hjälp. Men på försäkringskassan sa man sig endast kunna hjälpa henne om det var till en vårdnadshavare som utbetalningarna uteblev och inte som i detta fallet när utbetalningen skulle gå direkt till en minderårig. Flickan sökte därefter vidare efter hjälp hos socialtjänsten. Men socialtjänsten sade sig inte heller ha någon hjälp att erbjuda i en situation som denna.
Jag tycker inte att det är rimligt att nuvarande regelverk är utformat på så sätt att en grupp ungdomar riskerar att falla mellan stolarna på det sätt som beskrivits genom det konkreta fallet ovan. Det borde vara möjligt för ungdomar som av speciella orsaker tvingas ha ett eget boende i slutet av sin barn- och ungdomstid att också kunna tillgodoräkna sig underhållsstödet. Det beskrivna förhållandet bör finnas med i den fortsatta utvärderingen av underhållsstödet.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utvärdering av underhållsstödet.
Stockholm den 27 oktober 1998
Carina Hägg (s)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utävdering av underhållsstödet.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utävdering av underhållsstödet.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.