Förebyggande av spelmissbruk
Motion 2020/21:2436 av ClasGöran Carlsson och Monica Haider (båda S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2020-10-05
- Granskad
- 2020-10-05
- Hänvisad
- 2020-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att stärka det spelförebyggande arbetet bland barn och unga och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Andelen i befolkningen som spelar om pengar har minskat de senaste åren. Samtidigt omsätts mer pengar på spelmarknaden. Drygt fyra procent av befolkningen i åldersspannet 16–84 år har någon form av spelproblem. Den första januari 2019 trädde en ny spellag i kraft. Spellagen innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden måste ha en licens för sin verksamhet. Den nya spellagen innehåller också regler kring marknadsföring av spel.
Tre centrala åtgärder i den nya spellagen för att motverka överdrivet spelande är:
- Spelpaus.se: Alla spel via internet ska erbjuda möjlighet för spelarna att stänga av sig från alla licenshavare genom ett centralt nationellt register, spelpaus.se.
- Spelgränser: Det är obligatoriskt för spelare att ange maxgräns för insatser i tid och pengar.
- Självtest: Alla licenshavare med spel via internet ska erbjuda sina kunder ett självtest för att de ska kunna bedöma sitt spelbeteende.
Logotyper för dessa åtgärder ska vara synliga överst på alla webbplatser och mobilapplikationer. Logotyperna ska vara placerade i ett låst fält överst på licenshavarens webbplatser, mobilapplikationer och liknande. Det innebär att logotyperna ska vara synliga även då användaren scrollar på sidan.
Regeringen har också bland annat gett Spelmarknadsutredningen i uppdrag att överväga ytterligare åtgärder för att minska skadeverkningar av spel. Det innebär att utredningen även skall titta på följande punkter och förslag som skall presenteras senast 31 oktober 2020:
- om särskild måttfullhet bör gälla, på samma sätt som för alkoholreklam
- om vissa inslag i spelreklam bör begränsas, t.ex. bonusar, jackpottar och gratisspel
- ytterligare informationskrav (t.ex. om sannolikhet att vinna)
- om särskilda begränsningar bör gälla för farligare spel
- hur omfattningen av reklam kan begränsas, t.ex. gällande reklam under livesändningar av sport
- konsekvenser av ett totalt eller partiellt förbud av spelreklam.
Folkhälsomyndigheten (FHM) har i uppdrag att genom kunskapsstöd, samordning och uppföljning bidra till att förebygga spelproblem. Från och med 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och regioner har ett tydligt ansvar för att förebygga spelproblem samt erbjuda råd, stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar. Länsstyrelserna ska stödja regionernas och kommunernas arbete med spelfrågan. FHM har gjort en kartläggning av regioners och kommuners arbete i spelfrågan under 2018–2019. Den visar att det spelförebyggande arbetet behöver stärkas i allmänhet och i synnerhet mot barn och unga.
Trots att det alltså vidtagits en del åtgärder den senaste tiden vill jag/vi lyfta vikten av att stärka det spelförbyggande arbetet, särskilt bland barn och ungdomar samt att se över möjligheten att kontrollera att kommuner och regioner på allvar implementerat och fortsatt driver arbetet med stödjande och spelförebyggande åtgärder sedan lagändringen den 1 januari 2019.
ClasGöran Carlsson (S) |
Monica Haider (S) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att stärka det spelförebyggande arbetet bland barn och unga och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Socialutskottet
Betänkande 2020/21:SoU20 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.