Till innehåll på sidan

Förbättring av SVT Worlds programutbud

Motion 2009/10:Kr270 av Tommy Waidelich (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av reglerna för finansiering och sändningsrättigheter när det gäller SVT World.

Motivering

Idag finns möjlighet att se svensk television utomlands via parabol på SVT World (tidigare SVT Europa). Detta har hittills bara varit möjligt i Europa samt vissa delar av Asien och Afrika men nu utökas sändningarna till Nord- och eventuellt Sydamerika.

SVT World ska vara självfinansierad via avgifter och kanalen har begränsade möjligheter att sända material ur SVT:s arkiv. Grundtablån är svenskproducerade program från SVT som ska visas samtidigt som de sänds i Sverige. Långfilmer kan bara sändas i undantagsfall, då de flesta producerats av Svensk Filmindustri. För svenska sportevenemang har SVT ofta bara visningsrätt i Sverige, vilket gör att SVT World inte kan sända ut dessa.

Alla dessa omständigheter gör sammantaget att SVT Worlds utbud inte lever upp till de förväntningar som kan ställas på en kanal som ska föra ut svenska nyheter och kultur på en bredare front. Inte sällan visas gratisprogram från våra nordiska grannländer istället för svenska teater- och filmproduktioner. SVT World har etablerat sig som kanal, i snart sagt alla världsdelar, men borde få bättre möjligheter att sända ut svenska nyheter och svensk kultur. Ett led i detta är att se över reglerna för finansiering och sändningsrättigheter så att de bättre främjar ett brett svenskt programutbud.

Stockholm den 28 september 2009

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av reglerna för finansiering och sändningsrättigheter när det gäller SVT World.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Avsändare (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.