Folkomröstning om EMU
Motion 1998/99:Fi201 av Birger Schlaug m.fl. (mp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning - riksdagsvalet en missad chans
Riksdagsvalet var en missad chans för svenska folket att ta ställning till EMU, helt enkelt då Socialdemokraternas "vänta och se"- inställning avförde EMU-frågan från valdebatten. Därmed måste den riksdag som valts för mandatperioden anses sakna kompetens att fatta beslut om ett svenskt inträde i EMU. Dock innebär inte detta att "vänta och se" är ett realistiskt förhållningssätt i EMU-frågan. Elva av EU:s medlemsländer skall redan den 1 januari 1999 förenas med gemensam valuta och centralbank. Under mandatperioden, första halvåret 2001, kommer Sverige ta över ordförandeskapet i ministerrådet. Att då inte ha en uttalad åsikt i EMU-frågan är politiskt ohållbart, och trycket kommer därför att vara mycket stort på att riksdagen skall fatta ett slutgiltigt beslut innan dess. För att komma till rätta med denna problematik föreslår Miljöpartiet att riksdagen beslutar att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas måste underställas en folkomröstning.
Smyganpassning
Trots att den officiella linjen är "vänta och se" har riksdagen anpassat den ekonomiska politiken till de krav som en framtida låsning av kronan till euron kräver och drivit igenom första omgången av grundlagsändringar när det gäller Riksbankens ställning. Miljöpartiet anser att det är orimligt att Sverige på detta sätt anpassas till EMU utan att medborgarna fått möjlighet att ta ställning till den avgörande frågan - huruvida vi ska gå med i EMU eller inte.
Den svenska riksbanken
Den svenska riksbanken är i dag en myndighet under riksdagen. Den svarar för Sveriges försörjning av sedlar och mynt, förvaltar den svenska valutareserven och driver en aktiv penning- och valutapolitik. Riksbanken styrs av åtta fullmäktige, av vilka sju är valda och ansvariga inför riksdagen. Konstitutionellt går det därmed att utkräva demokratiskt ansvar av Riksbanken. Lagstiftningen beträffande Riksbanken är fördelad mellan regeringsformen, riksdagsordningen och riksbankslagen. Regeringsformen har en speciell ställning och syftet med den är att ge grunder för framför allt fördelningen av offentliga funktioner mellan riksdagen, regeringen, förvaltningsmyndigheterna, domstolarna och kommunerna. Riksdagsordningen är inte en grundlag, men har grundlagskaraktär genom att ändringar kräver kvalificerad majoritet. I riksdagsordningen behandlas främst procedurfrågor för riksdagens arbete. Riksbankslagen är en specialförfattning som främst reglerar Riksbankens organisation, arbetsuppgifter och administration m.m.
Vilande grundlagsändring
I november 1997 överlämnade regeringen en proposition om Riksbankens ställning till riksdagen, 1997/98:40. Där föreslås att Riksbanken ska ha ansvaret för penningpolitiken och att Riksbankens ställning ska stärkas. Vidare föreslås att det i regeringsformen tas in ett uttryckligt förbud för myndigheter att bestämma hur Riksbanken ska besluta i frågor som rör penningpolitiken. En motsvarande bestämmelse om att en ledamot av direktionen inte får söka eller ta emot instruktioner när han fullgör penningpolitiska uppgifter tas in i riksbankslagen, där också övriga bestämmelser om direktionen och dess arbetsuppgifter finns samlade. Instruktionsförbudet omfattar alla penningpolitiska beslut, även Riksbankens beslut angående tillämpningen av valutapolitiken.
Vidare föreslås att målet för penningpolitiken ska vara att upprätthålla ett fast penningvärde. Detta mål anges i riksbankslagen. Riksbanken ska därutöver, utan att åsidosätta prisstabilitetsmålet, stödja målen för den allmänna ekonomiska politiken, i syfte att uppnå hållbar tillväxt och hög sysselsättning.
Riksbanksfullmäktige avskaffas i sin nuvarande form och ersätts av ett kontrollorgan med samma namn. Fullmäktiges uppgifter anges i riksbankslagen. Fullmäktige ska utses av riksdagen och bestå av elva ledamöter med lika många suppleanter. Mandatperioden ska vara fyra år. I fullmäktiges uppgifter ingår bl a val av riksbankschef, vice riksbankschef och direktionen i övrigt, totalt bestående av sex heltidsanställda ledamöter. Direktionens mandatperiod är sex år.
Det kommer att vara näst intill omöjligt att avsätta riksbankschefen och direktionen, exempelvis kan förändrade politiska styrkeförhållanden i riksdagen aldrig vara en grund för att tillsätta en ny riksbankschef. Riksbankschefen får avsättas "endast om han inte längre uppfyller de krav som ställs för att han skall kunna utföra sina uppgifter eller om han gjort sig skyldig till allvarlig försummelse". Om en ledamot av direktionen bryter mot instruktionsförbudet bör det bedömas som en sådan allvarlig försummelse som utgör grund för avsättning.
Riksbanksfullmäktiges ordförande och vice ordförande ges rätt att närvara vid direktionens sammanträden, med yttranderätt, men utan förslags- och rösträtt.
Riksdagen antog den 4 mars 1998 grundlagsändringarna som vilande. I ett avseende avvek riksdagen från regeringens proposition. Riksbanken ska i informationssyfte två gånger om året lämna en rapport om den förda penning- och valutapolitiken till finansutskottet och inte till riksdagen, som regeringen hade föreslagit. Det blir därmed inte någon motionsrätt och riksdagsbehandling av redogörelserna.
Sedelmonopolet
I propositionen saknades en viktig fråga, Riksbankens grundlagsstadgade ensamrätt att ge ut sedlar. 9 kap. 13 § regeringsformen föreskriver att endast Riksbanken har rätt att ge ut sedlar och mynt. Riksbanken ska enligt 5 § riksbankslagen bestämma utformningen av de sedlar och mynt som banken ger ut. Enligt 5 § andra stycket är sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken lagliga betalningsmedel. Dessa regler syftar till att trygga betalningssystemet och penningvärdet genom att omöjliggöra för andra än Riksbanken, t ex svenska affärsbanker eller andra finansiella institutioner, att ge ut svenska sedlar och mynt. I valutaunionens tredje fas är det emellertid den europeiska centralbanken (ECB) som har ensamrätt att tillåta sedelutgivning, och både ECB och nationella centralbanker inom valutaunionen kan ge ut sedlar som är legala betalningsmedel.
Enligt en promemoria från Finansdepartementet, presenterad i maj 1997, är det inte nödvändigt att ändra grundlagens bestämmelser om Riksbankens sedelutgivning, detta då Sverige genom medlemskapet i EU redan gått med på att det är den europeiska centralbanken som beslutar om sedelutgivningen i valutaunionen. Några ytterligare lagändringar behövs därför inte.
Europeiska monetära institutet (EMI) skriver i sitt yttrande över lagändringarna om Riksbankens ställning, den 7 november 1997, att det för ett svenskt deltagande i den tredje etappen av EMU krävs att bestämmelsen om Riksbankens ensamrätt att ge ut sedlar ändras. Sedelutgivningsmonopolet kan dock anses gälla sedlar i nationella valutaenheter under övergångs- perioden och detta monopol kan behållas till dess nationella sedlar upphör att vara lagliga betalningsmedel.
Regeringens ståndpunkt är att bestämmelsen om sedelutgivning i regeringsformen skall "anpassas till de faktiska förhållandena" i samband med ett riksdagsbeslut om svenskt inträde i EMU.
Avdemokratisering
Vi befinner oss i ett skede av en radikal omdefiniering av demokratibegreppet. Kraven på effektivitet och handlingskraft anses allt oftare som viktigare än att besluten fattas demokratiskt, och allt starkare röster hörs om att folkets demokratiskt valda företrädare bör stå tillbaka för teknokrater. EMU är ett stort steg i en sådan process.
Demokrati, i den mening vi känner ordet, bygger på att folket måste kunna utkräva ansvar från dem som förvaltar makten. I EMU:s konstruktion saknas varje möjlighet för folket att utkräva något som helst ansvar, varken ifrån centralbanken som organ eller ifrån bankens ledningspersoner. Den oberoende centralbanken lägger fast penningpolitiken oavsett valutgångarna i medlemsländerna.
Huvudmålet är att uppnå prisstabilitet, oavsett hur stor arbetslösheten är, oavsett att det krävs stora investeringar för att komma till rätta med miljöför- störing etc. Enligt riksbankslagen kommer det att vara bättre med två procents inflation och tio procents arbetslöshet än fyra procents inflation och fem procents arbetslöshet, vilket innebär att om arbetslösheten skulle sjunka och inflationen stiga en aning är det Riksbankens skyldighet att höja räntan för att pressa ned inflationen, även till priset av att arbetslösheten ökar igen. Detta oavsett vad folket, eller folkets valda representanter i riksdagen, anser.
Miljöpartiet menar att innan Sverige tar beslut om ett inträde i EMU måste det föras en bred diskussion om hur Sveriges demokrati ska utformas i framtiden. För att engagera människor i detta är det inte bara demokratiskt nödvändigt, men också en viktig pedagogisk poäng att låta folket avgöra EMU-frågan i en folkomröstning.
Inget ekonomiskt projekt
Den djupgående argumentation som ekonomerna för om tänkbara ekonomiska för- och nackdelar med EMU reducerar EMU-debatten till att handla om något som är långt ifrån det centrala i EMU, och i sammanhanget endast av marginellt intresse. EMU är inte i första hand ett ekonomiskt projekt, utan ett politiskt projekt, med syfte att knyta EU:s medlemsländer närmare varandra i vad som i slutändan skall bli en federation. De argument som framförs om att EMU-frågan är allt för komplicerad för att avgöras i en folkomröstning, då ett ställningstagande anses förutsätta stort nationalekonomiskt kunnande, är därför inte hållbara. De politiska resultaten av EMU är de avgörande, och dessa kan naturligtvis var och en ha en åsikt om!
Vad gäller de ekonomiska konsekvenserna av EMU kan vi här kort kon- statera att en gemensam valuta gör det enklare att resa mellan medlems- länderna för privatpersoner, men argumentet att en gemensam valuta skulle påverka företagens möjligheter att nå en större marknad är ytterst tveksamt. Dels är växlingskostnader mycket marginella i jämförelse med t ex transportkostnader, eller kommer i alla fall att vara i ett ekologiskt hållbart samhälle med högre beskattning av koldioxidutsläpp etc. Dels har EMU:s medlemsstater i hög grad olika förutsättningar, olika kulturer, olika handels- mönster, olika välfärdssystem, olika näringsliv och olika ekonomiska konjunkturer. EU är därför inte något optimalt valutaområde och ett valuta- samarbete riskerar därför leda till stora regionala slitningar.
I valutaunionens fotspår följer också en gemensam finanspolitik. Det innebär att både skattesystemen och utgiftssystemen i medlemsländerna måste likriktas. Sverige blir ett utkantslän med begränsat ekonomiskt själv- styre. Detta förstärks av att EMU, för att kunna konkurrera framgångsrikt med andra ekonomiska stormakter som USA och Japan, kommer att bedriva en ekonomisk politik där resurser koncentreras och stordriftsfördelar utnyttjas i högre grad, vilket innebär att Sverige riskerar att dräneras på kapital, naturresurser och kompetens. Sverige löper dessutom en särskilt stor ekonomisk risk genom sina delvis annorlunda handelsförbindelser och ekonomiska beroende av regioner utanför EU. Det gäller särskilt det stora dollarberoendet i svensk exportindustri. Detta innebär att omvärldsförändringar kan slå väsentligt annorlunda mot Sverige än mot EMU:s dominerande länder. Det innebär också att den penning- och valutapolitik som kommer att tillämpas i EMU emellanåt kommer att vara till nackdel för Sverige jämfört med andra presumtiva EMU-länder. Sverige passar helt enkelt särskilt dåligt in i den planerade valutaunionen.
Inte heller argumentet att en gemensam valuta skulle innebära ökad ekonomisk stabilitet är gångbart. Inget säger att en större valuta nödvän- digtvis är mer stabil än en mindre, vilket bl a den japanska yenens fall visar. Hotet mot stabiliteten är spekultationsekonomin som sådan och den finns kvar oavsett om spekulationen sker i kronor eller euro. För att komma till rätta med de problem spekulationsekonomin skapar kräver Miljöpartiet i stället regler för kapitalmarknaden. Det ska inte vara möjligt att spekulera sönder välskötta länders valutor!
Folkomröstningen 1994
Resultatet av EU-förhandlingarna presenterades som en total svensk seger. Utrikesdepartementet storsatsade för att sprida en välfriserad bild av avtalet till såväl media som till remissinstanser och myndigheter. Resultatet av medlemskapsförhandlingarna redovisades i departementspromemorian Sveriges medlemskap i EU (Ds 1994:48) som skickades ut på bred remiss, medan den riktiga avtalstexten (Ds 1994:60) dröjde. Promemorian behandlade frågan om Sveriges skyldighet att gå in i EMU:s tredje fas mycket kortfattat. Där angavs att Sverige har rätt att göra så när vi uppfyller konvergensvillkoren, men att vi inte har någon skyldighet, saken förklarades vara "en intern svensk angelägenhet", där det är riksdagens sak att fatta beslut.
Broschyren EU-avtalet distribuerades till samtliga hushåll. I broschyren påstås att det är riksdagen som ska avgöra frågan om Sverige ska anslutas till EU:s gemensamma valuta och centralbank när den frågan blir aktuell: "Detta har Sverige gjort klart i förhandlingarna."
Att EMU-frågan inte avgjordes i folkomröstningen 1994 är också uppenbart om man går tillbaka till det som regeringen Bildt sade 1993 och 1994. EU-minister Ulf Dinkelspiel underströk i samband med förhand- lingsstarten i Bryssel den 1 februari 1993, i sitt tal i riksdagen den 10 november 1993 och i Ds 1994:48 att "ett slutligt svenskt ställningstagande" till EMU kommer att göras längre fram "i ljuset av den fortsatta utvecklingen". Allt material från ja-sidan upprepade denna ståndpunkt.
Det var denna "vänta-och-se-vi-bestämmer-oss-längre-fram"-linje som enligt Janerik Larsson, tidigare styrelseledamot i Näringslivets EU-fakta och en av ja-sidans dolda strateger inför folkomröstningen i november 1994, möjliggjorde den breda ja-alliansen och därmed ett ja i folkomröstningen.
"Om EMU tydligt funnits med på ja-sidans agenda då är jag övertygad om att vi som arbetade för det svenska EU-medlemskapet inte skulle ha lyckats. Men nu valde vi mycket medvetet och systematiskt att vifta EMU-frågan åt sidan och hänvisa till att frågan skulle avgöras i separat, svensk parlamentarisk ordning längre fram", bekänner Janerik Larsson i ett brev till Svenska Dagbladets ledarsida (7/5 -98).
Även i propositionen står det klart och tydligt att "ett slutligt svenskt ställningstagande till övergången från den andra till den tredje fasen av EMU kommer att göras i ljuset av den fortsatta utvecklingen och i enlighet med fördragen. Den interna svenska beslutsordningen innebär att det ytterst är riksdagen som skall ta ställning." (Prop. 1994/95:19 Del 1 s. 431.)
Den svenska riksdagens handlingsfrihet underströks också tydligt i de utskottsutlåtanden som var underlaget för riksdagens beslut. (Proposition 1994/95:19, del I; Utrikesutskottets betänkande 1994/95:UU 5.) I finansut- skottets yttrande (1994/95:FiU I), som låg till grund för utrikesutskottets betänkande, hette det:
Om Sverige kommer att deltaga i en tredje fas av EMU beror dels på om vi själva vill. Sverige kommer inte att automatiskt bli medlem i den slutliga valutaunionen enbart därför att vi ratificerar medlemskapet i EU.
Att nu hävda att resultatet av folkomröstningen 1994 per automatik skulle innebära ett ja till svenskt deltagande i EMU är därför fullständigt absurt. I en intervju i Svenska Dagbladet (SvD 28/6 1998) påstår riksbankschefen, moderaten Urban Bäckström, att vi i vårt anslutningsfördrag har förbundit oss att gå med i EMU och att om vi står utanför tvingas lämna EU:
Förr eller senare kommer Sverige att behöva välja mellan att gå med i EMU eller att lämna EU. Sverige har inget formellt undantag från Maastrichtavtalet och den ensidiga deklarationen från svensk sida om att stå utanför den monetära unionen håller inte hur länge som helst.
Hans, och andras, uttalanden om att ett fortsatt medlemskap i EU kräver att Sverige går med i EMU må vara korrekta, men slutsatsen att Sverige därför måste gå med i EMU är felaktig, det finns naturligtvis också alternativet att Sverige lämnar EU. Om EMU och EU, så att säga, förutsätter varandra, är riksdagen naturligtvis inte heller rätt instans att fatta beslut; frågan måste underställas en ny folkomröstning, eftersom folket 1994 faktiskt sagt ja till ett svenskt medlemskap i EU, "enligt Maastrichtfördraget", men inte i EMU. Visar sig denna kombination i realiteten vara omöjlig är en ny folkomröstning det enda demokratiskt acceptabla alternativet.
Sverige klarar inte alla EMU-krav
När EU:s ministerråd den 2 maj 1998 bestämde vilka EU- länder som ska ingå i valutaunionen från starten, konstaterades att Sverige inte uppfyller "de nödvändiga villkoren för införande av den gemensamma valutan". Sverige underkändes med hänvisning till att vi inte deltagit i EU:s växelkurssamarbete ERM, att den svenska kronan varit för instabil i förhållande till andra EU-valutor, samt att lagstiftningen som reglerar Riksbankens verksamhet inte är förenlig med Maastrichtfördraget och ECB-stadgan.
I dag uppfyller Sverige de viktigaste inträdeskraven, med ett undantag; den svenska kronan deltar inte i den europeiska växelkursmekanismen, ERM. Enligt den tolkning som gjorts av alla EU-länder utom Sverige och Stor- britannien, måste kandidatländerna ha låtit sina valutor vara med i ERM under minst två år. Först därefter anses kravet på stabil valuta vara uppfyllt. Genom att inte knyta kronan till ERM har Sverige straffat ut/diskvalificerat sig från valutaunionen - åtminstone från starten 1999.
Folkomröstning om EMU
Samtliga riksdagspartier har sagt att de antingen vill ha en folkomröstning eller, i alla fall, kan tänka sig en. Socialdemokraternas kongress slog fast att ett EMU-inträde måste föregås av ett kongressbeslut och att frågan sedan får avgöras genom ordinarie riksdagsval, nyval eller folkomröstning. Tony Blair har lovat att britterna ska få folkomrösta om EMU, likaså kommer Danmark att avgöra frågan i en folkomröstning om inträde skulle bli aktuellt längre fram.
Miljöpartiet anser att EMU-frågan är av så stor betydelse att det är själv- klart att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas måste föregås av en folkomröstning. Riksdagen och regeringen har inget mandat från folk- omröstningen i november 1994 och inte heller något folkligt stöd - vilket framgår av den ena opinionsmätningen efter den andra - för ytterligare steg för bildandet av en EU-stat. Svenska folket måste få säga sin mening.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas måste underställas en folkomröstning.
Stockholm den 16 oktober 1998
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Gudrun Lindvall (mp) Ewa Larsson (mp) Per Lager (mp) Thomas Julin (mp) Mikael Johansson (mp) Barbro Johansson (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Matz Hammarström (mp) Gunnar Goude (mp) Peter Eriksson (mp) Kia Andreasson (mp) Kerstin-Maria Stalín (mp) Lars Ångström (mp)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen beslutar att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas måste underställas en folkomröstning.
- Behandlas i
- 1att riksdagen beslutar att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas måste underställas en folkomröstning.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.