Flyttbara bankkontonummer

Motion 2019/20:772 av Mikael Eskilandersson (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämnad
2019-09-30
Granskad
2019-09-30
Hänvisad
2019-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra bankkontonummer flyttbara och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett i dag högst konkurrensbegränsande faktum är att bankkontonumret normalt är knutet till en bank. Om en bankkund vill byta bank, så tvingas man också byta kontonummer med allt vad det innebär. Ofta finns mängder med tjänster knutna till bankkontot, såsom autogirobetalningar, kontokort, löneutbetalningar, värdepappersutbetalningar och pensionssparande. Det blir ett konkurrenshinder att det helt enkelt blir så krångligt att byta att många avstår enbart på grund av det.

Något som skulle underlätta avsevärt är om kontonumret kan flyttas med till den nya banken, på ungefär samma sätt som mobilnummer flyttas mellan telefonbolagen. Då hade konkurrensen ökat mellan bankerna och kunderna hade fått lättare att använda sin konsumentmakt. I dag finns bankgironummer som kan flyttas mellan bankerna, så ett system med flyttbara bankkontonummer bör vara möjligt att bygga upp. Flera banker, bl.a. Forex och Ikano har också påtalat behovet av att detta styrs upp för att öka konkurrensen mellan bankerna.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

 

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra bankkontonummer flyttbara och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Finansutskottet
  Betänkande 2019/20:FiU22
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.