Flyktingpolitiken
Motion 1998/99:Sf632 av Bo Könberg och Barbro Westerholm (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Respekten för de mänskliga rättigheterna skall hävdas internationellt. Om människors rätt kränks är det omvärldens skyldighet att erbjuda en fristad för dem som begär skydd undan förföljelse. Världens länder har gemensamt ansvar för att alla flyktingar ges ett människovärdigt mottagande. Flyktingar bör i första hand hjälpas i närområdet. Hjälp till flyktingmottagande i andra länder kan, liksom katastrofbistånd, med fördel kanaliseras genom ideella organisationer.
Inga länder kan svära sig fria från ansvar när flyktingar söker skydd hos dem. Genèvekonventionen är otillräcklig för att skydda världens flyktingar. En ny konvention som ger skydd till exempel i massflyktsituationer behövs som komplement.
En gemensam europeisk flyktingpolitik
Europa får inte stå handfallet när kriser och krig utlöser flyktingtragedier.
EU bör utveckla en gemensam asylpolitik så att ansvaret för flykting- strömmarna fördelas mera jämnt mellan Europas stater. Det förutsätter att flyktingpolitiken blir ett område där majoritetsbeslut kan tillämpas. Inte minst flyktingkatastrofen i det forna Jugoslavien har visat på frånvaron och nödvändigheten av att få till stånd en gemensam europeisk flyktingpolitik. Denna måste bygga på principen om gemensamt ansvarstagande och fördelade insatser.
Praxis för beviljandet av asyl varierar mellan EU-länderna. I verkligheten har flyktingpolitiken successivt stramats åt i hela Europa. En samordning av medlemsstaternas minimiansvar är därför nödvändig, om åtminstone några länder i praktiken skall kunna bedriva en mer humanitär flyktingpolitik. Det får inte bli så att de mest restriktiva länderna sätter normen. Detta måste prägla tillämpningen också av Schengenavtalet och den s k Dublinkonven- tionen, som rör flyktingpolitiken.
Asylrätten på Genèvekonventionens grund måste värnas inom ramen för en gemensam europeisk flyktingpolitik. EU:s flyktingpolitik måste kompletteras med en ny konvention för att också ge skydd t ex i massflyktsituationer. En samordning av flykting- och asylpolitiken - en gemensam praxis - är en förutsättning för en humanisering av politiken inom hela EU.
EU och dess medlemsländer måste på plats bekämpa orsakerna till att människor tvingas fly och bege sig till andra länder. Genom vårt medlemskap i EU kan vi verka för att mobilisera omfattande stöd till de människor som tvingas på flykt genom ett mer direkt stöd till grannstater som ger dem skydd.
Mot denna vår grundinställning för en gemensam human flyktingpolitik för hela EU är det förslag till en sådan gemensam politik som föreligger från EU:s ordförandeland Österrike väldigt oroande.
Förslaget är oacceptabelt. Utgångspunkten är föga liberal: att begränsa migrationsströmmarna till den europeiska kontinenten. För att uppnå detta talas det om tre till fyra koncentriska cirklar där varje cirkel innefattar ett antal länder med ett system av regler och åtgärder syftande till att minska migrationstrycket. För liberaler, vars målsättning är en ökad rörlighet för människor utan hindrande gränser och andra barriärer, är detta ett förslag som går tvärtemot denna vår grundinställning.
Men vårt internationella engagemang får inte göra halt vid Europas gränser. Människors lika värde oavsett nationalitet måste alltid hävdas. Ur respekten för den enskilda människan växer internationalismen.
Regeringens försämringar för flyktingar
Den 4 december 1996 antog, trots motstånd från Folkpartiet liberalerna, en majoritet i riksdagens kammare regeringens förslag till ny flyktingpolitik. Regeringens flyktingpolitiska proposition var ett förslag som ledde i helt fel riktning. Propositionen som låg till grund för beslutet innebar att färre människor med goda asylskäl får uppehållstillstånd i Sverige. Flyktingpolitiken skärptes ännu mer, och ännu en gång sker det utan att Socialdemokraterna törs stå för att de ändrar riktning på svensk flyktingpolitik.
Regeringens proposition byggde i allt väsentligt på betänkandet Svensk flyktingpolitik i globalt perspektiv (SOU 1995:75), som drevs fram av den socialdemokratiska regeringen under mycket stor tidspress. I den svenska liksom i den europeiska debatten har sedan 80-talet gjorts en medveten sammanblandning av flyktingar och invandrare/migranter i största allmänhet. Genom att antyda att asylsökande kommer från fattiga länder ville man skapa intrycket att de asylsökande huvudsakligen är ute efter att förbättra sin ekonomiska och sociala situation. Så skapas den politiska grunden för att göra asylpolitik till en del av den allmänna invandringspolitiken. Genom att ändra rubriken till propositionens "Svensk migrationspolitik i globalt perspektiv" fullbordade den socialdemokratiska regeringen sin politik från det beramade "Luciabeslutet" den 13 december 1989. Asylrätten måste hållas isär från den allmänna migrationspolitiken.
När vi nu har facit i hand, när den nuvarande lagstiftningen varit i bruk i omkring två år, så visade det sig att vi (tyvärr) fick rätt. Vi vill peka på några punkter där vi anser det behövligt att ändra flyktinglagstiftningen så att vi får en humanare flyktingpolitik.
Anhöriginvandringen
Med den nya lagstiftningen har anhöriginvandringen snävats in. Tidigare fanns ingen given definition av vilka som skulle räknas som anhöriga. Det var lättare för äldre föräldrar till anhöriga i Sverige som redan beviljats permanent uppehållstillstånd att få komma hit. Dock fanns det ofta svårigheter för andra än kärnfamiljen och äldre föräldrar att få komma hit. Här brast även den tidigare lagstiftningen.
Men med dagens lagstiftning spelar det mindre roll på vilket sätt man är anhörig. Det avgörande är i stället om man haft "hushållsgemenskap" redan i hemlandet och dessutom skall det finnas ett "beroendeförhållande" mellan de anhöriga. I praktiken har detta resulterat i att det främst är kärnfamiljer som får återförenas som anhöriginvandring - och knappt inga andra.
Både Utlänningsnämnden och Invandrarverket anser att hushållsgemen- skapen och beroendeförhållandet skall ha funnits i hemlandet. Praxis har dessutom utvecklat sig till att ansökan om anhöriginvandring av anhöriga måste göras omkring 10 månader efter det att personen i fråga fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Detta har lett till stora problem.
Tidsregeln har gjort att en sammanboende familj som splittrats av krigs- händelser, inte får lov att återförenas, om det gått mer än tio månader innan de lyckats att spåra varandra. Exempelvis har många bosnier som kom hit 1994 svårt att uppfylla tidsregeln.
Kravet på hushållsgemenskap slår olika beroende på att det kulturella mönstret för hur man bor ser olika ut i olika länder. I en del länder bor flera generationer ihop i andra inte.
Speciellt kvinnor drabbas hårt av de nya reglerna och den praxis som utvecklats i dess spår. Kvinnor lever oftast längre än sina män och blir på det sättet oftast mer beroende av sina barn på sin ålders höst. De som drabbats allra hårdast är änkor vars barn bor i Sverige. En undersökning från Röda korset visar att endast 10 procent av dessa beviljats anknytning i Sverige under den undersökta perioden. Avslag drabbar även kvinnor som inte har någon försörjning och kvinnor som själva befinner sig på flykt.
Hade regeringen följt Folkpartiets uppmaning under hösten 1996 när deras migrationspolitiska proposition behandlades i riksdagen och inte gjort dessa försämringar i fråga om reglerna för anhöriginvandringen så hade dessa problem inte uppstått - i vart fall inte i nuvarande omfattning. Vi hade då istället kunnat försöka ena oss om att förbättra reglerna för anhöriginvand- ringen - inte försämra dem.
Rättsotrygghet vid avslag av ansökningar om uppehållstillstånd
I nuvarande lagstiftning är det tillåtet att ändra beslutsmotivering från beslut vid Statens invandrarverk (SIV) till beslutet i Utlänningsnämnden (UN). När SIV avger sin avslagsmotivering bemöts den av den asylsökande. Men går ärendet vidare till UN så kan nämnden ge helt nya avslagsmotiveringar utan att den asylsökande har möjlighet att bemöta dem. Till skillnad från när ärendet behandlas hos SIV så ser den asylsökande avslagsmotiveringen först när han har de i sin hand - och då är det för sent att lämna in kompletterande upplysningar o d. Folkpartiet anser att UN inte skall få fatta några avslagsbeslut med några nya motiveringar utan att först ha låtit den asylsökande ta del av dem och bemöta dem.
Prövandet av "nya omständigheter"
För att en ny ansökan om permanent uppehållstillstånd skall tas upp till prövning krävs det nya omständigheter, som ej tidigare prövats. Detta har gett flera "konstiga" resultat. Har man exempelvis tidigare fått avslag på en ansökan p g a att identiteten inte kunnat styrkas och sedan fått fram ett pass som styrker identiteten så ändras ändå i regel inte beslutet. Frågan om identiteten är redan bedömd och räknas alltså inte som en "ny omständighet".
Folkpartiet anser att praxisen om vad som är en ny omständighet helt skall ändras. Det kräver en lagändring i detta syfte. Myndigheter skall ha full rätt att få pröva skäl som redan en gång bedömts.
Lägg ned Utlänningsnämnden
Utlänningsnämnden har inte längre någon trovärdighet. De fall där nämnden totalt misslyckats med sitt arbete är otaliga. Den bevisning som nämnden genomför vid sina avslagsmotiveringar är undermålig.
Lika fall behandlas inte lika. Nämnden utreder inte, trots man har utredningsansvar. Flykting- och förföljelsegrunder underkänns på grund av intuitiv trovärdighetsbedömning i kombination med standardbevis (exempel på standardbevis är när en asylsökandes asylskäl inte är trovärdiga för att han sökt asyl först efter några dagar efter ankomsten till Sverige).
Nämnden sätter starkt tilltro till ambassadrapporter, vars tillförlitlighet man inte vet något om eftersom de är sekretessbelagda. Samma sak gäller de anonyma språkanalyserna som underkänts av språkforskare.
Folkpartiet upprepar ett tidigare krav om att lägga ned Utlänningsnämnden för att ersätta processen med ett vanligt civilrättsligt processförfarande under domstolsliknande former.
Barnens väl främst
Hösten 1996 valde regeringen att avstå från att föreslå Folkpartiets förslag om att FN:s barnkonvention skall arbetas in i den svenska flyktinglagstiftningen på samma sätt som Genèvekonventionen arbetats in i lagen. Nu blev det istället en nästintill till intet förpliktigande mening om barnets bästa. Det är beklagligt.
I Sverige i dag gömmer sig väldigt många flyktingbarn under förhållanden som är fullständigt oacceptabla. Det måste till en ändring i lagstiftningen såväl som i praxis.
Kan en sökandes bristande trovärdighet inte med absolut säkerhet styrkas skall The benefit of doubt ges företräde i den slutgiltiga bedömningen av rätten till uppehållstillstånd. Det innebär att vid osäkerhet skall alltså den för den sökande gynnsammaste tolkningen gälla. På det sättet slipper flera av de barn som i dag gömmer sig fortsätta att vara på flykt i Sverige.
Det är omänskligt att familjer splittras, något som sker idag. Med Folk- partiets förslag till inarbetande av FN:s barnkonvention skulle det bli mycket svårt att med avvisningsbeslut splittra barnfamiljer, och inga barn skulle behöva gömma sig.
Stärk ställningen för den asylsökande
Det är inte ovanligt att en asylsökande lämnat in utlåtanden från en specialistläkare. Dessa ärenden överlämnas sedan till Invandrarverkets förtroendeläkare för yttrande. Ofta förekommer det att förtroendeläkaren har en helt annan specialistkompetens än vad den läkare har som skrivit det utlåtande som förtroendeläkaren skall yttra sig över. Folkpartiet anser att förtroendeläkaren skall ha specialistkompetens som motsvarar den kompetens hos den läkare som skrivit det utlåtande över vilket förtroendeläkaren skall yttra sig.
Det är orimligt att enskilda tjänstemän på Invandrarverket försöker göra subjektiva bedömningar av äktheten i två äkta makars kärlek. För att ifrågasätta äktenskapet krävs enligt vår mening mer "handfasta" bevis på att det rör sig om ett skenäktenskap än de subjektiva, icke mätbara, iakttagelser som Invandrarverket tycker sig kunna göra.
Långa väntetider och den osäkerhet som det medför är skadligt, i synnerhet för barnfamiljer. Det behöver därför finnas en spärr mot att asylutredningar drar ut alltför långt på tiden. Det är särskilt viktigt att väntetiderna är korta då det handlar om familjeåterförening. Barn har rätt till sina föräldrar. Asylsökande med barn eller de som ansöker om familje- återförening måste få slutgiltigt besked inom en så kort tid som möjligt, såvida inte vederbörande själv medverkat till att dra ut på handläggningstiden. Klarar myndigheterna inte av att ge besked inom rimlig tid bör permanent uppehållstillstånd beviljas.
Personer som far mycket illa är de som har ett avvisningsbeslut sedan lång tid tillbaka, men där detta beslut inte går att verkställa eftersom hemlandet inte vill ta emot dem. Undersökningar har visat oerhört höga siffror för psykisk ohälsa och självmordsförsök i denna grupp. Kan inte avvisning verkställas och det har gått lång tid sedan avvisningsbeslutet fattades bör uppehållstillstånd beviljas. Det måste helt enkelt finnas utrymme för barmhärtighet.
Om den normala viseringspolitiken för släktbesök gjordes mer generös skulle många anhöriga, inte minst åldriga föräldrar, inte se sig nödsakade att söka permanent uppehållstillstånd i Sverige. De skulle istället regelbundet kunna besöka sina anhöriga.
Tonårsbarn som kommer till Sverige har idag inte samma rätt som yngre barn att få hit sina föräldrar genom anknytning. Detta är inte rimligt. Regler som skall gälla barn måste gälla alla barn.
Avveckla det tillfälliga uppehållstillståndet
Vi avvisar bestämt tillfälliga uppehållstillstånd som ett regelmässigt inslag i svensk flyktingpolitik. Att efter åtskilliga år i Sverige tvinga flyktingarna tillbaka är både inhumant och ohanterligt. Däremot kan det i situationer med massflykt vara lämpligt att efter regeringsbeslut bevilja människor från ett visst område tillfälligt uppehållstillstånd. Det bör emellertid endast ske när man inte redan från början kan bedöma att orsakerna till flykten kommer att bestå under lång tid.
Av rättssäkerhetsskäl bör beslut om tillfälligt uppehållstillstånd i mass- flyktssituation ej ges för längre tid än två år. När det för den enskilde skulle innebära ett alltför abrupt avbrott av t ex studier eller när orsaken till massflykten tycks vara på väg att inom kort undanröjas bör regeringen kunna besluta om förlängning med 6 månader, dock högst två gånger. Det är dock viktigt att lägga till att i situationer där barnen har hunnit att rota sig under sin treåriga vistelse kan det finnas fall där hänsynen till barnens väl kan innebära att familjen skall få permanent uppehållstillstånd.
Återinför flyktinglika skäl
Tillsammans med övriga försämringar i höstbeslutet 1996 så avskaffade även regeringen och majoriteten i riksdagen skyddsbegreppet de facto-flyktingar i den svenska utlänningslagen. Folkpartiet vill återinföra denna regel.
Samtidigt med ovan nämnda försämring avskaffade regeringen i praktiken även begreppet humanitära skäl. Folkpartiet anser att även detta begrepp skall återinföras i utlänningslagen.
Segregation och ohälsa
En flykting kan bära med sig minnen av händelser som de flesta av oss inte kan föreställa sig. Tortyr, både fysisk och psykisk, att se andra torteras, leva i krigets mitt ger minnen som man aldrig kan befria sig från. Visserligen reagerar de flesta med bortträngning av minnena när de kommit i säkerhet. Men det fungerar inte i längden. En flykting kan vara besvärsfri under lång tid, men förr eller senare dyker minnena upp. De kan komma i samband med en livskris men också vid mindre händelser. Ett tandläkarbesök där mottagningens väggar förknippas med det rum där huvudet slogs blodigt kan vara en utlösande händelse. Knattret från en skrivmaskin, ljudet av en dörr som slås igen kan påminna så mycket om tortyrsituationen att allt kommer tillbaka igen.
När en torterad människa kommer som flykting till Sverige vågar hon/han kanske inte berätta vad som hänt i hemlandet. Man litar inte på andra människor. Vid besök på vårdcentraler och psykiatriska mottagningar har de inte kunnat få hjälp för vården har inte den kunskap som krävs och den tid som det tar att lyssna. Därför har det visat sig så värdefullt att ha speciella mottagningar för torterade flyktingar. Röda korset har ett sådant center i Stockholm och i Uppsala. Centra finns också på Karolinska sjukhuset i Stockholm samt på några andra håll i Sverige.
Behandlingsenheter för flyktingar, krigs- och tortyrskadade eller torterade drivs ofta som projekt med tidsbegränsning. Detta inverkar menligt på såväl behandling som metodutveckling. Denna verksamhet bör vara en specialiserad del av hälso- och sjukvården och dimensioneras efter lokala behov. Verksamheterna bör innefatta insatser mot såväl de somatiskt och psykiskt upplevda besvären som den sociala problematiken. Den måste rikta sig både till vuxna och barn. Följdverkningar efter tortyr och liknande kan förvärras genom exilrelaterade svårigheter. Därför måste man arbeta med ett helhetsperspektiv.
Vi anser att nyanlända flyktingars hälsoproblem måste uppmärksammas bättre än vad som idag är fallet. Det behövs lokala policyprogram för samarbete mellan flyktingmottagandet i kommunen, primärvården och psykiatrin. Det behövs också integrering av mångkulturell kunskap i vårdutbildningarna (läkare, psykologer, socionomer, sköterskor, sjuk- gymnaster, arbetsterapeuter m.fl) och kontinuerlig kompetenshöjning för personal i mottagningssystemet om traumans effekter på hälsan.
I den hälsoundersökning som alla asylsökande skall genomgå enligt Socialstyrelsen bör ingå frågor om traumatiska händelser, tortyr och våldtäkt för att man skall kunna bedöma den sökandes omedelbara och kommande behov av stödsamtal, krisbearbetning och rehabilitering.
Det behövs också forskning kring tortyr och krigstraumans inverkan på hälsan - det rör sig om både fysiska och psykiska sjukdomstillstånd. Eftersom flyktingars symtom varierar mellan kvinnor och män bör forskningen ha ett genusperspektiv. Behandlingsforskning är ett annat viktigt område eftersom vår kunskap om vilka insatser som bäst hjälper en flykting tillbaka till en mer normal tillvaro är begränsade. I sådan forskning bör man ta vara på internationella erfarenheter och också stimulera till internationellt samarbete bl a för att ge svar på frågor om olika insatsers generaliserbarhet. Av sådan forskning skulle vi t.ex. kunna lära oss mer om hur mottagnings- apparaten påverkar den enskildes hälsa i respektive land.
Många flyktingar som skadats av tortyr och andra traumatiska upplevelser, är i stort behov av särskild svenskundervisning. Alltför många får inte sådan därför att ansvariga på kommuner och landsting säger att flyktingarna först måste rehabiliteras. Av landets kommuner är det endast 18 som haft special- grupper för denna grupp. Erfarenheten har dock visat att flyktingarna sjukskrivs, far illa i sin ensamhet och isoleras ytterligare genom att inte kunna kommunicera på svenska språket. På några håll i landet har man ordnat individanpassad undervisning för traumatiserade flyktingar bl.a. i Luleå där man också lyckats skapa riktiga arbeten för denna grupp. Kvalificerad flyktingpsykiatrisk hjälp finns också att tillgå. AMS har hela tiden varit kritiskt mot Luleås arbetssätt men det strider inte mot lagstft- ningen och resultaten är mycket goda. Vi anser det viktigt att sådana positiva erfarenheter tas till vara och sprids över landet.
Homo- och bisexuellas flyktingstatus
Homosexualitet är förbjuden i många länder. I vissa länder utdöms dödsstraff för människor som är homosexuella. I andra länder kan religion och kulturtraditioner göra det svårt att leva som homo- och bisexuell trots att sådan sexualitet inte är uttryckligen förbjuden.
Genèvekonventionen ger inte flyktingstatus åt personer som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller homosexualitet. Att så inte är fallet torde till stora delar hänga samman med den bristande insikt om kvinnors utsatthet och den fördömande attityd till homosexualitet som präglade världen då konventionen utarbetades. Flera länder, t.ex. Kanada, har gått före och i enskilda fall gett flyktingstatus åt homosexuella.
Sverige bör verka för ett tilläggsprotokoll till Genèvekonventionen för att ge flyktingstatus även åt personer som förföljs på grund av kön eller homosexualitet.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en gemensam human europeisk flyktingpolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvisa det österrikiska förslaget till en gemensam europeisk flyktingpolitik,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återgång till de regler för anhöriginvandring som gällde före 1997,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Utlänningsnämnden inte skall få fatta några avslagsbeslut med nya motiveringar utan att den asylsökande först har fått ta del av dem och fått möjlighet att bemöta eller komplettera dem,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att berörda myndigheter skall ha full rätt att pröva skäl för beslut om uppehållstillstånd som redan bedömts en gång tidigare,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lägga ned Utlänningsnämnden,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barnkonventionen skall inarbetas i den svenska utlänningslagen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka den asylsökandes ställning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla det tillfälliga uppehållstillståndet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra begreppet de facto-flyktingar i flyktinglagstiftningen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra begreppet humanitära skäl i flyktinglagstiftningen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om segregation och ohälsa,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lokala policyprogram för samarbete mellan flyktingmottagande på olika nivåer,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning kring tortyr,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individanpassad undervisning för tortyrskadade,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd och hjälp till tortyrskadade flyktingar,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för ett tilläggsprotokoll till Genèvekonventionen i vilket även personer som förföljs på grund av kön eller homosexualitet ges flyktingstatus.
Stockholm den 28 oktober 1998
Bo Könberg (fp) Barbro Westerholm (fp)
Yrkanden (34)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en gemensam human europeisk flyktingpolitik
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en gemensam human europeisk flyktingpolitik
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvisa det österrikiska förslaget till en gemensam europeisk flyktingpolitik
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvisa det österrikiska förslaget till en gemensam europeisk flyktingpolitik
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återgång till de regler för anhöriginvandring som gällde före 1997
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en återgång till de regler för anhöriginvandring som gällde före 1997
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Utlänningsnämnden inte skall få fatta några avslagsbeslut med nya motiveringar utan att den asylsökande först har fått ta del av dem och fått möjlighet att bemöta eller komplettera dem
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Utlänningsnämnden inte skall få fatta några avslagsbeslut med nya motiveringar utan att den asylsökande först har fått ta del av dem och fått möjlighet att bemöta eller komplettera dem
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att berörda myndigheter skall ha full rätt att pröva skäl för beslut om uppehållstillstånd som redan bedömts en gång tidigare
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att berörda myndigheter skall ha full rätt att pröva skäl för beslut om uppehållstillstånd som redan bedömts en gång tidigare
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lägga ned Utlänningsnämnden
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lägga ned Utlänningsnämnden
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barnkonventionen skall inarbetas i den svenska utlänningslagen
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barnkonventionen skall inarbetas i den svenska utlänningslagen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka den asylsökandes ställning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka den asylsökandes ställning
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla det tillfälliga uppehållstillståndet
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avveckla det tillfälliga uppehållstillståndet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra begreppet de facto-flyktingar i flyktinglagstiftningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra begreppet de facto-flyktingar i flyktinglagstiftningen
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra begreppet humanitära skäl i flyktinglagstiftningen
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra begreppet humanitära skäl i flyktinglagstiftningen
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om segregation och ohälsa
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om segregation och ohälsa
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lokala policyprogram för samarbete mellan flyktingmottagande på olika nivåer
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lokala policyprogram för samarbete mellan flyktingmottagande på olika nivåer
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning kring tortyr
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning kring tortyr
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individanpassad undervisning för tortyrskadade
- Behandlas i
- 15att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individanpassad undervisning för tortyrskadade
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd och hjälp till tortyrskadade flyktingar
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 16att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd och hjälp till tortyrskadade flyktingar
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för ett tilläggsprotokoll till Genèvekonventionen i vilket även personer som förföljs på grund av kön eller homosexualitet ges flyktingstatus.
- Behandlas i
- 17att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för ett tilläggsprotokoll till Genèvekonventionen i vilket även personer som förföljs på grund av kön eller homosexualitet ges flyktingstatus.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.