Film- och medieutbildning vid Högskolan Väst

Motion 2006/07:Ub316 av Ingemar Vänerlöv (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2006-10-31
Numrering
2006-11-02
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om film- och medieutbildningen vid Högskolan Väst.

Motivering

Högskolan Väst verkar i en region med stark industritradition och brukskultur och genomgår nu i likhet med många andra regioner en strukturomvandling. Stora industrier finns fortfarande kvar i området och de har ett stort behov av högskoleutbildad arbetskraft med delvis andra inriktningar än tidigare. Ett exempel är verkstadsföretagens efterfrågan på designingenjörer. Det finns ett behov av differentierad industri, vilket klart framtonar i ljuset av den globalisering som sker av arbetslivet.

I Högskolan Västs närområde växer medieindustrin kraftigt, framför allt beroende på att Film i Väst (FiV) i Trollhättan har utvecklats till en av de största filmproducenterna i Europa. Enbart regionens multimedieindustri, för att inte nämna nationens, har ett stort behov av högskoleutbildad kompetens, och dess förväntan på Högskolan Väst som samarbetspartner i detta avseende är omfattande. Många ungdomar efterfrågar högskoleutbildning inom medieområdet.

Högskolan Väst har en ambition att i så hög grad som möjligt leva upp till nämnda önskemål och behov. Därför har kreativa och konstnärliga utbildningar, kopplade till modern data- och simuleringsteknik, utvecklats vid Högskolan Väst. Där ges en treårig utbildning i filmproduktion. Samarbetet med Film i Väst (FiV) och dess klusterföretag är stort. Utbildningen bedrivs enligt AIL-koncept (arbetsintegrerat lärande).

Andra utbildningar inom medieområdet är Digitala media för lärande och underhållning, 120 p, och 3 D-animation och konstnärlig gestaltning, 120 p. 3 D-animation och konstnärlig gestaltning är ett unikt treårigt utbildningsprogram som startades 2002 vid högskolan i samverkan med den del av den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet som är förlagd till Stenebyskolan i Bengtsfors. Även här är Film i Väst och dess klusterföretag viktiga partner i arbetet med att utveckla utbildningen.

Utbildningen är den enda i sitt slag i Skandinavien, och intresset från upplevelseindustrin liksom från den traditionella högteknologiska industrin är mycket stort. För att utbildningen skall kunna erbjudas även i framtiden fordras adekvata ekonomiska förutsättningar för utbildningen, dvs. medieplatser. Dessa skulle också bidra till att stärka förutsättningarna för att skapa en medieaxel mellan Högskolan Väst och Högskolan i Skövde ned till Göteborgs universitet.

Sverige och vår region är ur ett internationellt perspektiv en framstående nation/region vad gäller den s.k. upplevelseindustrin, såsom film, medier, musik. En fortsatt satsning på Högskolan Väst, med sina spännande utbildningar inom medieproduktion, är av största betydelse för att tillvarata och kunna fortsätta den dynamiska utvecklingen inom medieområdet.

Stockholm den 30 oktober 2006

Ingemar Vänerlöv (kd)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om film- och medieutbildningen vid Högskolan Väst.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.