Familjeseparation

Motion 2013/14:Sf223 av Maria Ferm m.fl. (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-09-30
Numrering
2013-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som ser över hur en ny sista länken-bestämmelse kan utformas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa försörjningskravet vid anhöriginvandring.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lösa situationen för alla som drabbas av kraven på styrkt identitet och inte får rätt till familjeåterförening.

Motivering

Att återförenas med sin familj är en mänsklig rättighet. Sverige har skrivit under konventioner och direktiv som säkerställer den rätten. Att kunna vara i närheten av dem man älskar är något av det viktigaste i livet. Trots det har reglerna för anhöriginvandring stramats upp på flera sätt under de senaste 20 åren.

Sista länken

Bestämmelsen sista länken togs bort 1997 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. I kölvattnet av Ny Demokratis inhopp i riksdagen stramades migrationspolitiken åt och ett av områdena var just anhöriginvandring. Sista länken innebar att personer inte hade några släktingar kvar i hemlandet som kunde ta hand om dem hade en möjlighet att återförenas med sina barn eller barnbarn i Sverige.

Sista länken var en värdig och human bestämmelse som inte berörde särskilt många. Året innan den togs bort handlade det om 1 000 personer. Många människor hamnar i kläm efter att denna bestämmelse tagits bort. Det är inte rimligt att det inte finns något sätt att återförenas med sina barn eller barnbarn även om de är myndiga. Möjligen kan detta kombineras med någon typ av ansvar för försörjningen. Det bör tillsättas en utredning som ser över hur en ny sista länken-bestämmelse kan utformas. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Försörjningskrav

Ett försörjningskrav infördes av den borgerliga regeringen 2008 för en del anhörig­invandrare (inte alla eftersom det skulle vara omänskligt och livsfarligt att låta anhöriga till flyktingar omfattas). Försörjningskravet innebär att det ställs krav på ordnad bostad och arbete och att det tar ännu längre tid för en familjeåterförening att bli av.

Att införa försörjningskrav är en logisk kullerbytta eftersom att vara ifrån sin familj är något som försvårar integrationen. Det är mycket svårare att komma in i samhället, lära sig svenska, studera och skaffa sig ett arbete om man samtidigt måste oroa sig dag och natt för hur ens familj har det. Om de överhuvudtaget är vid liv. Miljöpartiet vill därför avskaffa försörjningskravet vid anhöriginvandring. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Styrkt identitet

Kravet på att utlänningar ska kunna styrka sin identitet vid inresa till Sverige när det gäller anhöriginvandring (till skillnad från asylsökande som endast behöver göra sin identitet sannolik) har skapat mycket problem för personer från Somalia och Afghanistan.

I Somalia finns ingen fungerande stat och har inte funnits på lång tid. Därför utfärdas inga godtagbara passhandlingar och det finns således inga sätt att styrka sin identitet. Sedan domar i Migrationsöverdomstolen 2009 fastslagit att styrkt identitet gäller har det fram till en ny dom 2012 varit i princip omöjligt att återförenas med sin familj för somalier. Trots att det är en mänsklig rättighet.

År 2012 kom en ny dom som godkänner DNA som en tung bevisning vid fastställande av föräldraskap. Det har löst situationen för många familjer som efter flera års väntan nu har kunnat återförenas i Sverige. Men det har inte löst situationen för alla.

För barn med bara en förälder, för adoptivbarn och för gifta par utan barn är situationen fortfarande inte löst. Här behövs ytterligare förändringar i lagstiftningen. Exempelvis förändrade regler vad gäller utfärdande av främlingspass, förordnande av gode män och passkrav vid inresa. Situationen måste lösas för alla som drabbas av kraven på styrkt identitet och inte får rätt till familjeåterförening trots att det är en mänsklig rättighet. Regeringen bör återkomma med förslag på förändringar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 26 september 2013

Maria Ferm (MP)

Ulf Holm (MP)

Mats Pertoft (MP)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som ser över hur en ny "sista länken"-bestämmelse kan utformas.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:SfU6
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa försörjningskravet vid anhöriginvandring.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:SfU6
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lösa situationen för alla som drabbas av kraven på styrkt identitet och inte får rätt till familjeåterförening.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:SfU6
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.