Ett friår
Motion 1998/99:A205 av Birger Schlaug m.fl. (mp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Arbetslösheten måste minskas aktivt
Ekonomisk tillväxt är inte någon garanti för att det skapas fler arbeten. Företagen nyanställer endast litet, även när deras orderböcker är fulla. Nya, välbehövliga jobb inom offentlig sektor räcker inte för att påtagligt minska arbetslösheten. Arbetslösheten måste minskas aktivt, och Miljöpartiets förslag för att göra detta kombinerar nya jobb med ökad välfärd för alla. Vi vill sänka arbetstiden, genomföra en grön skatteväxling och införa friår.
Vad är friår?
Friår innebär att kunna ta ett år ledigt för att studera, vara hemma med barnen, göra en lång resa eller något annat man länge velat göra. En arbetslös får arbete. Statskassan tjänar pengar. Det är huvuddragen i vårt förslag till friår, med 85 % av a-kassan som ersättning åt den som tar ledigt och ett krav på arbetsgivaren att erbjuda plats åt någon arbetssökande. För statskassan ger detta med våra beräkningar minskade utgifter eftersom ersättningsnivån för friåret är 15 % lägre än för den tidigare arbetslöse som nu erbjuds jobb.
För samhället blir kostnaderna små - det kan till och med bli en vinst. Administration, inlärning av ny personal etc. kostar, men det motsvaras av att vi på detta sätt kan få in folk på den ordinarie arbetsmarknaden i stället för att de fastnar i långtidsarbetslöshet. Viktig arbetslivserfarenhet skaffas. Fast anställda får ökad utbildning eller livserfarenhet som kommer samhället till gagn.
Friår för kvinnligt företagande
Nästan alla företag som startas av kvinnor idag finns inom tjänste- och kunskapssektorn. Det är bland annat butiker, restauranger, konsultföretag och hotell. Fler och fler riktar sina tjänster till företag i stället för till privatpersoner, allt enligt Almi Företagspartner.
Enligt Nutek skapade de 4000 kvinnor som fått kvinnolån under 1997 12000 arbeten. "Det kostar staten i genomsnitt 7 000 kronor per anställd vil- ket är snabbt intjänat när personen börjar få lön. Det startas ungefär 30 000 nya företag i Sverige varje år. Av dessa får cirka 3 000 nyföretagar- eller kvinnolån hos Almi Företagspartner. Bland låntagarna dominerar de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Kvinnliga företagare är bättre än manliga på att betala sina lån. Det visar en färsk undersökning gjord på uppdrag av ALMI Företagspartner AB. Totalt har 7 471 nyföretagar- och kvinnolån upp till 150 000 kronor analyserats. Resultatet visar att företag med kvinnolån löper mindre risk att drabbas av betalningsanmärkningar än företag med nyföretagarlån. Totalt bedöms 90 procent av de låntagande företagen överleva längre än två år och bara var tionde riskerar konkurs inom samma tidsperiod.
Kvinnor drar sig för att skuldsätta sig. Vi bedömer att kvinnor i högre utsträckning än män väljer att "hänga kvar" vid sina vanliga arbeten och starta sina företag som en bisyssla. En indikator på hur vanligt detta är idag kan antalet FA-skattsedlar som skrivs ut i Sverige vara. FA-skattsedel får alla som har ett företag vid sidan av en annan inkomst som anställd. Det är en situation som är behäftad med stora ekonomiska problem eftersom företagets inkomst läggs på toppen av inkomsten från en anställning. Detta leder till stora marginaleffekter, och gör det svårt att frigöra kapital nog för att starta företaget "på allvar". Riksskatteverkets statistik visar att andelen invånare som ansöker om att få FA-skattsedel ökar kraftigt för varje år.
Tänk tanken att de som skulle vilja får tillfälle att utveckla sin företagsidé på heltid under ett år, och att 160 000 arbetslösa kan gå in i deras ställe. Det är vad Miljöpartiets friår skulle innebära: Idag är det allra lättast att starta företag om du redan är arbetslös. Visst kan det vara så att människor utvecklar nya, bärkraftiga idéer precis efter sex månaders arbetslöshet, men troligare är att idéerna infinner sig när som helst under yrkeslivet, kanske inte alls när tiden som står till förfogande är som störst. Friåret skulle kunna leda till ett kraftigt ökat kvinnligt företagande, som kan vara viktigt för Sveriges konkurrenskraft. Här finns många goda idéer som skulle kunna komma till uttryck i form av nya företag.
Danskt friår framgångsrikt
I Danmark trädde "lov om orlov" i kraft den första januari 1994. Man fick rätt att ta ledigt ett år, med full a- kasseersättning, samtidigt som någon annan tog ens arbete. Ledigheten var inte knuten till någon viss aktivitet, utan gavs för att exempelvis vara hemma med barn, studera eller resa. Förslaget har sedan reviderats i mer restriktiv riktning. Det danska friåret har olika bestämmelser beroende på om man tar ut det för studier (full a-kassa), föräldraledighet och övrig ledighet, "sabbat", (60 % a-kassa).
Gemensamt för de olika varianterna är att endast personer som haft arbete i minst 3 av de senaste 5 åren är berättigade till friår. Det innebär också att även de som i dag är arbetslösa har rätt till friår; de ställer sig vid sidan om arbetsmarknaden och får då 60 % eller 100 % av a-kassan, beroende på vilken variant av friåret de valt.
I dag har ungefär 45 000 danskar friår i någon form. Finland har infört friår på försök, vilket hittills fallit väl ut och därför förlängts med tre år.
Friåret i Trelleborg
Våren 1996 utsåg regeringen Trelleborg till försökskommun. Den första oktober samma år inleddes friårsprojektet. 30 äldre kommunanställda fick ledigt i sex månader. Det gällde bl.a. hemvårdare, barnskötare och administratörer. De fick ersättning motsvarande a-kassa, medan långtidsarbetslösa fick vikariat. Fackförbunden var positiva, liksom de anställda. Ett problem har dock varit att många anställda i vården arbetat deltid, och att de som kommit in på vikariat inte kunnat "stämpla upp" till heltid på grund av arbetsförmedlingens regler. Administrationen har tagit nästan en hel tjänst, troligen mycket beroende på att det ännu saknas rutiner för friåret.
Hittills är det sammanlagt 300 anställda - varav 250 kommunanställda - som utnyttjat möjligheten. Det innebär var tionde kommunanställd. Det är i första hand kvinnor inom barnomsorgen och äldrevården, men på sista tiden har alltfler män valt att vara lediga.
Projektet anses vara lyckat och kommunen har nu i samverkan med näringslivet breddat friåret till att även gälla privat sektor. För de anställda i Trelleborgs kommun har det enda kravet varit att det ska finnas en vikarie som klarar jobbet. Privata företag kan ställa upp andra krav. Exempelvis har Akzo Nobel Ink sagt att man vill att de som är lediga ska studera eller ägna sig åt rehabilitering och att den som tar ledigt ska ha varit anställd i minst tre år. De anställda kan vara lediga tre till tolv månader. Akzo Nobels ledning ser bara fördelar med Trelleborgsmodellen. Vid arbetstoppar vet företaget vilka som bara går och väntar på att få jobb. Företaget vet vilka som finns att rekrytera. Dessutom är de som varit lediga mer motiverade när de kommer tillbaka.
24 arbetslösa har vikarierat i privata företag, 19 av dem har fått fast anställning.
Problem för kommuner som vill införa friår
Flera kommuner har ansökt om att liksom Trelleborg få införa friår.
Nora
Nora kommun vill ge tjugo anställda ett friår på nio månader med åttio procent av lönen i behåll. Det är kommunen tillsammans med arbetsförmedlingen och facken som tagit fram en lista på åtgärder man vill testa och friåret kom högst upp på önskelistan. Man ska använda ALU-pengar för att finansiera friåret vilket inte innebär några extra utgifter för kommunen. Projektet kommer att pågå från den 1 september i år till maj nästa år. Den anställde ska under tiden ersättas med en långtidsarbetslös som får a-kassa plus tjugo procent som kommunen står för.
Uppsala
Uppsala kommun har beslutat att i samarbete med landstinget i Uppsala län och arbetsförmedlingarna i Uppsala ansöka hos Arbetsmarknadsdepartementet om att få använda medel för arbetslöshetsersättning på ett mer aktivt sätt för att ge arbetslösa arbete och anställda friår.
Karlstad
Miljöpartiet har i Karlstad föreslagit kommunalt friår. Kommunstyrelsen svarar att ett utredningsarbete har startat, som kan leda till att en ansökan lämnas in till Arbetsmarknadsdepartementet om försök med friår i Karlstad.
och fler därtill
Halmstad har ansökt hos regeringen om att få införa friår. SKTF-Tidningen skriver att de fem kommunerna i Blekinge kommer att ansöka om att få inrätta friår. Enköping, Borås och Katrineholm har också tagit parti för friårsmodellen. Samma förslag har lämnats i Örebro, vilket bemöttes positivt av kommunstyrelsen. På de flesta håll har friårstanken initierats av Miljöpartiet, men på vissa håll (t.ex. Östersund) vill även s införa friår och på andra håll driver även kd frågan (t.ex. Karlskrona).
Miljöpartiet föreslår
Miljöpartiet har i flera år motionerat om friår. Denna motion innebär vissa preciseringar samt en förstärkt inriktning av friåret som grund för ett bredare kvinnligt företagande.
Vi föreslår ett friår med enhetlig ersättning på 85 % av a-kassan, tillgäng- lig för alla och utan att staten bestämmer vad ledigheten skall användas till. Vi föreslår att friåret införs nationellt. Vi har redan de danska erfarenheterna att luta oss mot, och arbetslösheten måste bemötas med kraftfulla åtgärder.
Vi föreslår att kommunerna vidare ges full frihet att utforma kommunala friår, och att det för både nationella och kommunala friår skall räknas som fullvärdigt arbete att träda in på "friårsplats". En översyn bör göras gällande vilka nationella hinder som i dag finns för införande av kommunalt friår.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till nationellt införande av friår,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge kommuner generell rätt att införa kommunalt friår,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att person som träder in på "friårsplats" skall ha rätt att räkna detta som fullvärdigt arbete,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om friår som åtgärd för ökat kvinnligt företagande.
Stockholm den 16 oktober 1998
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Barbro Johansson (mp) Kia Andreasson (mp) Peter Eriksson (mp) Gunnar Goude (mp) Matz Hammarström (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Mikael Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Kerstin-Maria Stalín (mp) Lars Ångström (mp)
Yrkanden (8)
- 1att riksdagen hos regeringen begär förslag till nationellt införande av friår
- Behandlas i
- 1att riksdagen hos regeringen begär förslag till nationellt införande av friår
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge kommuner generell rätt att införa kommunalt friår
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge kommuner generell rätt att införa kommunalt friår
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att person som träder in på "friårsplats" skall ha rätt att räkna detta som fullvärdigt arbete
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att person som träder in på "friårsplats" skall ha rätt att räkna detta som fullvärdigt arbete
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om friår som åtgärd för ökat kvinnligt företagande.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om friår som åtgärd för ökat kvinnligt företagande.
- Behandlas i
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.