Erkänn Palestina
Motion 2012/13:U271 av Jabar Amin m.fl. (MP)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Utrikesutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2012-10-04
- Numrering
- 2012-10-05
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska erkänna Palestina som en självständig stat.
Motivering
Enligt FN-stadgan har varje folk rätt att bestämma sin egen framtid. Denna rätt gäller även det palestinska folket. Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (CCPR) som skrevs under i New York den 16 december 1966 och som vi i Sverige har anslutit oss till den 29 september 1967. I artikel 1 stadgas att alla folk har rätt till självbestämmande.
Självbestämmanderätten har uttryckts i tre resolutioner antagna av FN:s generalförsamling:
-
1960 års deklaration om självständighet för kolonierna och deras folk.
-
1960 års resolution 1541 (XV).
-
Deklarationen om vänlig samverkan mellan stater (1970).
Principen om alla folks rätt till självbestämmande har bekräftats i två centrala människorättsinstrument:
-
Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (CESCR).
Den första artikeln i båda konventionerna lyder: Alla folk har rätt till självbestämmande. I kraft av den rätten bestämmer de själva sin politiska status och råder själva över sin ekonomiska, sociala och kulturella utveckling.
Rätten till självbestämmande har flera gånger bekräftats av FN-domstolen och kom till uttryck i slutdokumentet från konferensen om säkerhet och samarbete i Europa (CSCE) i Helsingfors 1975. År 1990 uttrycktes självbestämmanderätten i CSCE:s förklaring i Paris om det nya Europa, och 1993 i FN:s deklaration och handlingsprogram som världskonferensen om mänskliga rättigheter antog i Wien. Där beskrivs rätten till självbestämmande som den mest centrala av alla mänskliga rättigheter. Den är en förutsättning för förverkligandet av övriga mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.
Rätten att bilda en palestinsk stat inom 1967-års gränser med östra Jerusalem som huvudstad och sida vid sida med Israel, är något som sedan länge är internationellt erkänd.
Sedan många år tillbaka har palestinierna erkänd representation i Sverige. Dessutom har de diplomatiska förbindelser med många andra länder.
September 2011 lämnade palestinierna en ansökan till FN om att bli en FN-medlem, det vill säga att Palestina ska bli erkänd som en stat. Sedan dessa har många länder i världen, alltifrån Latinamerika, till Asien, Afrika och Europa erkänt den palestinska staten. Island är ett av de länder i Norden som nu erkänner Palestina som en stat.
För eller senare kommer vi att erkänna Palestina, så varför streta emot ett folks rättmätiga vilja att bilda sin egen stat och bli erkänd. Vi menar att ett erkännande visar dels på en respekt för folkrätten, och dessutom ger Sverige en bättre position att föra en dialog med parterna om en fredlig lösning på Palestina–Israel-konflikten.
Stockholm den 3 oktober 2012 | |
Jabar Amin (MP) | |
Valter Mutt (MP) |
Peter Rådberg (MP) |
Annika Lillemets (MP) |
Maria Ferm (MP) |
Stina Bergström (MP) |
Bodil Ceballos (MP) |
Mehmet Kaplan (MP) |
Ulf Holm (MP) |
Yrkanden (1)
- 0Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska erkänna Palestina som en självständig stat.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.