En social bostadspolitik för hållbar utveckling
Motion 1998/99:Bo208 av Gudrun Schyman m.fl. (v)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Bostadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Vänsterpartiet anser att bostaden är en social rättighet. Det betyder att alla skall ha rätten till en ändamålsenlig bostad i en god boendemiljö till en rimlig kostnad. Det har varit den svenska bostadspolitikens inriktning sedan 1940-talet då riksdagen beslutade att bostadsförsörjningen skulle påverkas av politiska beslut. Denna politik har varit en förutsättning för den höga bostadsstandarden och den begränsade trångboddhet vi har i Sverige idag, internationellt sett. Den bostadspolitik som bedrivits har på många områden varit framgångsrik och i dag är så gott som alla bostäder fullt moderna. Detta har medfört att grupper som tidigare hade svårt att hävda sig på bostadsmarknaden har fått ett starkt stöd. Tyvärr har det också inneburit att tillgången på billiga lägenheter i det äldre beståndet, som bl.a. kunnat användas som genomgångslägenheter för ungdomar, nästan helt försvunnit. Det har också inneburit att mycket av vårt byggda kulturarv har förstörts. De ensidigt sammansatta bostadsområdenas tillkomst under miljonprogrammens uppbyggnad har förstärkt boendesegregationen ytterligare. Den klassmässiga segregationen har dessutom i allt större utsträckning lett fram till en etnisk segregation. Icke etniska svenskar, arbetslösa och låginkomsttagare utgör en allt större del av befolkningen i dessa områden. Förutsättningar för en s.k. boendekarriär inom områdena är ofta obefintliga på grund av den ensidiga sammansättningen av bostadsbeståndet, och omsättningen av boende inom området blir därför alltför hög.
Utvecklingen på 1990-talet hotar alltmer den sociala bostadspolitiken. Detta har sin grund i många faktorer där arbetslösheten spelar en mycket stor roll, men även en rad politiska beslut har spelat en avgörande roll. Däribland kan nämnas den underfinansierade skattereformen, den otydliga ställning som allmännyttan fått, förändringar i lagstiftningen samt budgetsaneringen.
Den socialdemokratiska regeringen har inte gjort någon helhetsanalys av den nya situationen. Inte heller den bostadspolitiska utredningen (SOU 1996:156) fick uppdraget att göra en analys som kunde vara en grund för framtida beslut om en social bostadspolitik.
Drastiska nedskärningar av bostadsstödet och orättvisan mellan de olika boendeformerna har lett fram till att en stor del av de ensamstående med barn och de med låga inkomster inte kan efterfråga en ny bostad med en utrymmesstandard som ansågs rimlig för 30 år sedan. De förändringar som föreslogs av den bostadspolitiska utredningen har inte skapat likvärdiga villkor mellan de olika boendeformerna egnahem, bostadsrätt och hyresrätt. Subventionerna till hyresrätt och bostadsrätt har blivit sämre än skatte- avdraget för egnahem.
Vi kan konstatera att det mellan åren 1989 och 1995 i fasta priser blivit 30 % dyrare att bo i hyresrätt, 25 % dyrare att bo i bostadsrätt och 13 % dyrare att bo i egnahem. Konsumtionsutrymmet för motsvarande period visar -7 % för hyresrätt, +5 % för bostadsrätt och +13 % för egnahem. Efter 1995 har denna trend förstärkts. Boendekostnaderna för hyresrätt har fortsatt att öka, medan kostnaderna i framför allt egnahem har gått ned tack vare lägre räntenivåer. Hushållen i hyresrätt har också generellt lägre inkomster än de i övriga boendeformer, vilket ytterligare är en nackdel för deras ekonomiska situation. De senaste årens förändringar av fastighetsskatten har stärkt bilden av hyresrätten som den stora förloraren, och det är därför bra att regeringen i förhandlingar med Vänsterpartiet valt att låta den sista justeringen av fastighetsskatten riktas direkt mot flerbostadshus.
Denna åtgärd är inte tillräcklig utan borde följas av fler åtgärder. Vänsterpartiet anser att en utredning borde tillsättas som syftar till en allsidig bedömning av utvecklingen inom bostadssektorn och dessutom ger förslag som förnyar och utvecklar den sociala bostadspolitiken. En sådan utredning måste kunna visa hur man uppnår en rättvisa i boendet som framför allt skapar förutsättningar för alla att kunna efterfråga en rimlig boendestandard till rimliga kostnader. Detta bör ges regeringen till känna.
Byggkostnadsdelegationen borde utifrån det ovan sagda omvandlas till en boendekostnadsdelegation. Delegationen bör också breddas i sin samman- sättning. Självklart måste kommuner, stat, byggentreprenörer, bostadsföretag och boendeorganisationer vara delaktiga i detta arbete. Detta bör ges regeringen till känna.
Kommunernas roll för en social bostadspolitik
Ansvaret för den sociala bostadspolitiken har vilat på stat och kommun. Staten har ställt kvalitetskrav och säkrat finansieringen, kommunerna har gjort bedömningar av nybyggnads- och ombyggnadsbehovet samt svarat för planering av mark och bebyggelse. Vidare har kommunerna deltagit i förmedling av bostäder genom kommunala bostadsförmedlingar och producerat och förvaltat bostäder genom kommunalägda bostadsbolag och stiftelser. Under de borgerliga regeringsåren i början på 1990-talet förändrades dock villkoren för kommunernas bostadspolitiska ansvar kraftigt. De ekonomiska villkoren för byggande i kommunala bostadsföretag har försämrats och merparten av den speciallagstiftning som reglerade den kommunala bostadspolitiken har avvecklats. Det kommunala ansvaret för bostadspolitiken baseras efter den 1 juli 1993 i allt väsentligt på kommunallagen, socialtjänstlagen och plan- och bygglagen. De lagar som upphävts är bl a bostadsförsörjningslagen från 1947 och bostadsanvisningslagen från 1987. Den förstnämnda ålade kommunerna att upprätta bostadsförsörjningsprogram och anordna avgiftsfri bostadsförmedling eller skyldighet att på begäran lämna information om läget på den lokala bostadsmarknaden. Den sistnämnda gav kommunerna på vissa grunder anvisningsrätt till lägenheter både i det privata och det kommunala beståndet.
Borttagandet av dessa speciallagar har t ex medfört att antalet kommuner som upprättar särskilda bostadsförsörjningsprogram minskat kraftigt (från 72 % till 29 % under åren 1992-1996) och att antalet kommunala bostads- förmedlingar mer än halverats. Ramlagstiftningen är inte tvingande. Inte ens socialtjänstlagen ger generell rätt till en egen bostad. Hur detta påverkat den sociala bostadspolitiken är inte analyserat eller konsekvensbelyst.
Bostadspolitiken kommer inte med nödvändighet upp på den kommunalpolitiska dagordningen och det finns inte längre sådana krav på kommunerna. Vänsterpartiet ser bostadspolitiken som väsentlig både i ett socialt och klassmässigt perspektiv och menar att bostadspolitiken skall finnas på den politiska agendan i våra kommuner och kräver lagstiftnings- ändringar för att uppnå detta. Vänsterpartiet kräver en förstärkt och utvecklad lagstiftning på bostadsområdet bl a avseende anvisningsrätt och obligatorisk bostadsförmedling. Detta bör ges regeringen till känna.
Allmännyttan
De allmännyttiga bostadsföretagen har spelat en avgörande roll för den sociala bostadspolitiken sedan de infördes 1946. Syftet har varit att erbjuda bostäder av god kvalitet till låga hyror för att på så sätt fungera som ett både prispressande och kvalitetshöjande inslag på bostadsmarknaden. Tillgängligheten för alla har varit en hörnsten för allmännyttan och alla har oavsett inkomst och klasstillhörighet haft samma rätt till boende. Allmännyttan har ofta varit en garant för dem som stängts ute från den övriga bostadsmarknaden.
Systemskiftet i den svenska bostadspolitiken har försvagat de allmän- nyttiga bostadsföretagen vilket lett fram till att de kommunala ägarna numera ofta ställer samma krav på sina bostadsföretag som på andra kommunala företag. Ett exempel på detta är att företagen skärpt kraven på nytillträdande hyresgäster så att det i flera fall har varit omöjligt för arbetslösa och personer med svag ekonomi att få en egen bostad genom bostadsföretagens försorg. Systemskiftet i bostadspolitiken och på kreditmarknaden har skapat stora ekonomiska problem för en rad allmännyttiga bostadsföretag och i kombination med vikande befolkningsunderlag med tomma lägenheter som följd har flera av bostadsföretagen blivit en stor ekonomisk belastning för kommunerna.
Samtidigt har flera stora bostadsföretag framför allt i de stora städerna en mycket stark ekonomi, vars vinster används av ägarna på ett sätt som inte kan anses överensstämma med begreppet allmännyttigt. Företagen får bidra till en annan kommunal verksamhet genom vinster på försäljning, utdelningskrav och krav på koncernbildning. Alltför hög vinstutdelning har redan lett fram till att två kommunalägda bostadsföretag förlorat sin status som allmännyttiga genom beslut i länsstyrelsen. Om staten skall kunna ta sitt ansvar för den sociala bostadspolitiken måste staten också klargöra gränserna för hur kommunerna skall utnyttja sitt ägande och tillse att företagen ges rimliga förutsättningar för att framöver kunna vara den självklara del av den sociala bostadspolitik som man en gång varit.
Allmännyttan omfattar i dag en fjärdedel av landets hushåll och genom sin hyresledande funktion sätter man en övre gräns för hyrorna i samtliga hyresfastigheter med en tredjedel av befolkningen som hyresgäster. Att då inte ha en tydlig lagstiftning som reglerar begreppet allmännyttigt bostadsföretag är inte rimligt. Till dess de allmännyttiga företagens ställning tydligare reglerats finns det skäl att införa i hyreslagen, att vid hyres- förhandlingar skall jämförelse göras med "kommunalt bostadsföretag där kommunen äger mer än hälften av aktierna". Detta bör ges regeringen till känna.
Vid införandet av bruksvärdesprincipen i hyreslagen 55 § angavs som motiv till att de allmännyttiga bostadsföretagen skulle vara vägledande vid hyressättningen, att de lyder under självkostnadsprincipen. Denna princip innebär att kommunen inte får ta ut högre avgifter än att de täcker kostnaden för verksamheten. Att självkostnadsprincipen gällt för företagen har utgjort ett fundament för bruksvärdesregeln och varit en självklar bas för parterna på hyresmarknaden i förhandlingsarbetet. Nu har denna grundsats rubbats, och detta beror på att det i förarbetena (1993/94:188, sid. 83) till införandet av självkostnadsprincipen i kommunallagen uttalades att de allmännyttiga bostadsföretagen inte omfattas av självkostnadsprincipen.
Vänsterpartiet skulle vilja ha en tydlig definition av begreppet allmännytta. Detta kan uppnås genom att skriva in en definition av begreppet "allmän- nyttiga bostadsföretag" i kommunallagen (1991:900) vad gäller ägande, syfte med företaget, kommunens dominerande inflytande, bostadsföretagets långsiktiga självkostnad, övre gräns för vinstuttag för utdelning av insatt kapital samt inflytande för hyresgästerna över förvaltning, hyressättning och ekonomi. Definition av begreppet allmännyttiga bostadsföretag skall enligt vårt förmenande föras in i kommunallagen och avse företag, där kommunen äger minst 50 % av aktierna. Syftet med de allmännyttiga bostadsföretagen är att ge kommunens invånare tillgång till en god bostad till en rimlig kostnad. Självkostnadsprincipen skall gälla, d v s att hyrorna sätts utifrån kostnader under verksamhetsåret samt utifrån behovet av fonderingar till underhåll och renoveringar under en längre period. Avkastningen får inte överstiga motsvarande ränta på långfristiga lån. Detta bör ges regeringen till känna.
Obligatoriskt boendeplaneringsprogram
I den bostadspolitiska utredningen talas om ett nytänkande för bostadsplanering. Det behövs ett tvärsektoriellt samarbete mellan fysisk planering, tekniker, miljöansvariga och socialtjänsten. Det krävs också ett samarbete mellan och med de olika aktörerna på den lokala bostadsmarknaden. Om detta skall ha någon större mening måste det utmynna i obligatoriska boendeplaneringsprogram som i sin tur skall vara en naturlig och självklar del av översiktsplaneringen i kommunerna, som enligt lag skall ses över minst en gång per mandatperiod. Innehållet i programmet skall beskriva kommunens planering för att tillgodose de prioriterade gruppernas behov av bostäder, åtgärder mot bostadssegregationen och utvecklingen mot det ekologiskt hållbara samhället. I programmet bör man också redovisa åtgärder för att skapa möjlighet till boendekarriär inom de olika delområdena. Detta bör ges regeringen till känna.
Bostadsanvisning
Bostadssegregationen i Sverige måste brytas och till detta krävs omfattande åtgärder. Var du kan bosätta dig är ofta en fråga om klasstillhörighet och ibland en rent etnisk fråga. Vi kan konstatera att den alltmer marknadsanpassade bostadssektorn leder fram till ökade skillnader i boendet. För att bryta den här utvecklingen måste alla människor i möjligaste mån få ekonomiska förutsättningar att välja boendeform och bostadsområde. Kampen mot arbetslösheten måste därför även här få högsta prioritet och en socialt sett allsidig sammansättning av hushållen måste eftersträvas i alla bostadsområden. En lagstiftad bostadsanvisningsrätt i både kommunala och privata bostadsföretag är en nödvändighet för att kunna sätta kraft i förhandlingarna med bostadsföretagen om en god tillgång på lediga lägenheter för att skapa allsidigt sammansatta bostadsområden och för att förstärka de resurssvaga hushållens möjligheter på bostadsmarknaden.
I de fattigaste områdena där den klassmässiga och etniska diskrimi- neringen redan är ett faktum krävs förutom de generella åtgärderna en rad särskilda åtgärder för att komma till rätta med problemen. Det räcker inte bara med upprustning av byggnader utan det måste också följas av sociala insatser, där kampen för allas rätt till arbete och därmed egenförsörjning prioriteras. Det är också viktigt att i de här områdena verka för en ökad självförvaltning alltifrån den dagliga skötseln av området till en faktisk självförvaltning avseende ekonomi och långsiktigt underhåll.
Ökat stöd för utveckling av de så kallade miljonprogramsområdena bör planeras för nu. Stödet bör bl.a. ges utifrån de särskilt utsatta områdenas egna förutsättningar, i samarbete med de boende och deras organisationer. Resultatet kommer att vara avhängigt av hur kommunerna och andra inblandade aktörer lyckas mobilisera och ta till vara den kraft och det engagemang som finns hos de boende. Kommunerna skall enligt plan- och bygglagen främja goda och likvärdiga levnadsförhållande för kommun- innevånarna. Kommunernas uppgift måste vara att både sätta igång och stödja processer och verksamheter igångsatta av de boende. Det måste också vara kommunernas skyldighet att i samhällsplaneringen särskilt beakta de utsatta områdenas behov. Kommunerna skall även ta hänsyn till det lokala näringslivet och prioritera kommunens resurser mellan olika bostadsområden så att allsidigt sammansatta och goda boendemiljöer främjas. Särskild uppmärksamhet måste också riktas mot kvinnors roll i processen. Förenklat kan man säga att män planerar, bygger och förvaltar våra bostäder, medan kvinnor generellt arbetar mer i bostaden, använder betydligt mer tid i närområdet och oftare har sin arbetsplats nära bostaden. Kvinnor har därmed ovärderliga kunskaper om och erfarenheter av vardagslivets villkor i våra boendemiljöer. Att inte utnyttja dessa kunskaper är inte bara dumt utan dessutom djupt odemokratiskt. Därför är det en självklarhet att kvinnors erfarenheter integreras i utvecklingsarbetet.
Staten bör ställa krav på kommunerna att göra upp handlingsplaner eller sammanhängande program för utvecklingen i varje utsatt område. Planerna måste innehålla allmänna krav inom en rad områden, baserade på genuina kunskaper om det bostadsområde där utvecklingsarbetet skall bedrivas. Viktiga områden är boendeinflytande, fastighetsförvaltning, sysselsättning och företagsetablering. Stärkandet av det sociala och kulturella livet har också en plats i en sådan plan och kan omfatta den lokala demokratin, kollektivtrafiken, kommersiell och offentlig service, förbättring av den fysiska miljön, bevarande av arkitektonisk särart, konstnärlig utsmyckning, brottsförebyggande åtgärder, lokalt Agenda 21-arbete m.m.
Segregation/integration
Vänsterpartiet har i motionen 1998/99:A1 till svar på prop. 1997/98:165 redovisat vår syn på de problem och de lösningar vi ser på problemet med boendesegregationen och den diskriminering som finns på bostadssektorn. Motionen är ett svar på den s.k. storstadspropositionen men är i stora stycken allmängiltig, även avseende andra delar i bostadssektorn.
Regeringen menar att de styrmedel som kommunerna förfogar över är tillräckliga. Detta är en uppfattning som Vänsterpartiet inte delar. Vi har tvärtom krävt att kommunerna skall få en rad andra uppgifter och möjligheter för att förstärka de utsatta hushållens villkor. Åtgärderna är i första hand generella och omfattar hela bostadssektorn. Som vi tidigare nämnt har systemskiftet i bostadspolitiken framför allt drabbat de svaga grupperna på bostadssektorn, och för att förstärka dessa gruppers möjligheter krävs att delar av det gamla systemet för social bostadspolitik återinförs.
De kommunala bostadsförmedlingarna har nästan helt försvunnit och regeringen har inga förslag om förändring. I och med att bostads- försörjningslagen togs bort finns det inte hellre något krav på kommunerna att inrätta bostadsförmedling. Vänsterpartiet kräver lagen tillbaka. Detta bör ges regeringen till känna.
Lagstiftningen om bostadsanvisning är en annan lag som utan tvekan hade varit ett värdefullt instrument för kommunerna och därför vill Vänsterpartiet ha tillbaka lagen både i det kommunala och privata bostadsbeståndet. Utan rätten att anvisa bostad står kommunen och de bostadssökande utan något verkningsfullt redskap. Detta bör ges regeringen till känna.
Allmännyttans betydelse, för de grupper som är mest utsatta, är avgörande, och utan en välfungerande allmännytta blir det omöjligt att upprätthålla en social bostadspolitik. Det är därför viktigt att regeringen skyndsamt redovisar sina tankar för ett bevarande och utvecklande av allmännyttan. Risken att vi i en allt snabbare takt får se en utförsäljning av allmännyttan är överhängande, när det varken finns ekonomiska eller lagmässiga styrningar. Vänsterpartiet menar att om inga förbättringar sker måste regeringen tillsätta en utredning som får i uppdrag att lämna förslag på hur regelverk och ekonomistyrning skall utformas för att allmännyttan skall bibehållas och utvecklas.
De regler för antagande av hyresgäster, med hårda krav på ekonomi och betalningsförmåga som införts av olika kommunala bostadsföretag måste ses över. Det måste vara möjligt för en person utan egna kontakter på bostadsmarknaden och med låga inkomster att kunna bosätta sig även i attraktiva stadsdelar. Nya flyktingar måste också få en möjlighet att välja bostadsområde och kommunen måste ha tillgång till regler som inte leder till ökad segregation eller diskriminering i samband med bostadssökandet. För att skapa en socialt stabil situation i de utsatta bostadsområdena och komma tillrätta med den stora omflyttningen måste man öka möjligheterna till boendekarriär i dessa områden. Det kan man göra genom att se till att blanda olika upplåtelseformer och bostadstyper inom området.
Miljonprogramsområden till miljöprogramsområden
Att utifrån Agenda 21 försöka utveckla miljonprogramsområdena till miljöprogramsområden skulle kunna var en stor möjlighet att öka områdenas attraktionskraft och samtidigt skapa ett stort engagemang bland befolkningen. Förändringar i ekologisk riktning av de utsatta stadsdelarna kan, om man tar till vara de boendes önskemål och idéer och samtidigt beaktar deras behov och ekonomiska förutsättningar, förändra områdenas fysiska miljö och den sociala situationen i området. En förutsättning för att detta skall lyckas är att man beaktar att det är landets fattigaste som bor i dessa områden och att omställningen inte sker på ett sådant sätt att boendekostnaderna drivs upp. Därför vill Vänsterpartiet pröva möjligheten till att ge ett högre stöd än de 30 %, som nu ges för investeringskostnaderna, till just de utsatta stadsdelarna.
Bostadsbidrag
Bostadsbidragen ökade från 1990 till 1995 från 3,1 miljarder kronor till 9,2 miljarder kronor. Den största anledningen till detta är att bostadsbidragen skulle kompensera de resurssvaga hushållen för effekterna av skattereformen. Sedan dess har bidragsreglerna förändrats i flera steg, så att utgifterna minskat till 5,9 miljarder kronor 1998. De förbättringar för pensionärer som nu föreslås är inte tillräckliga och boendekostnaderna för många hushåll är i dag orimliga. När statens finanser nu är sanerade borde man övervägt en förbättring av bostadsbidraget för att lindra effekterna av saneringspolitiken. Besparingarna ledde till att ca 40 000 hushåll förlorade mer än 500 kronor i månaden och i en del fall ända upp till 2 000 kronor i månaden.
Bostadsbidraget har en avgörande betydelse för många hushåll, och det är viktigt att regeringen ser över reglerna och effekterna av skattereformen och budgetsaneringen utifrån ett boendekostnadsperspektiv. I en sådan utredning finns det vissa delar som man måste titta speciellt på.
För det första: Det nyligen avskaffade stödet för fjärde och femte barnet är inte tillräckligt kompenserat med flerbarnstillägget i barnbidraget och försämrar ekonomin för dessa familjer och omöjliggör förutsättningarna för efterfrågan av rimlig bostadsstandard. Här bör regeringen återkomma med förslag om förbättringar inför vårpropositionen.
För det andra: Regeln om inkomstfördelning på båda vuxna när det gäller möjligheten till oreducerat bostadsbidrag i hushåll där den ene studerar slår hårt. Endast bidragsdelen av studiemedlen blir bidragsgrundande, vilket gör att den som studerar inte kan tillgodogöra sig sin del av den bidrags- grundande beräkningen för det totala bostadsbidraget. Detta måste var fel när regering och riksdag i dessa tider samtidigt satsar stort på studier för vuxna och förväntar sig att vuxna skall ställa upp på den satsningen. Här bör regeringen återkomma i vårpropositionen med förslag om regelförändringar och förbättringar.
För det tredje: Studerande över 29 år utan barn har ingen rätt till bostads- bidrag. Detta är orimligt, eftersom levnadsförhållande inte är beroende av ålder utan av den enskildes situation. Om regeringen menar allvar med talet om ett livslångt lärande och satsningen på vuxenutbildning, måste alla studerande jämställas. Vänsterpartiet anser att bostadsbidraget för ungdomar skall gälla även för studerande med rätt till studiemedel. Kostnaderna för detta bör utredas och regeringen bör återkomma med förslag om förändringar.
För det fjärde: Ungdomars ekonomiska situation har försämrats kraftigt under 1990-talet. Arbetslöshet och fler som studerar gör att fler tvingas bo kvar hos sina föräldrar allt längre. I åldersgruppen 20-23 år bor så många som 30 % kvar hos föräldrarna. Undersökningar har visat att 86 % av dessa skulle skaffat eget boende om de haft de ekonomiska förutsättningarna. 120 000 ungdomar vill flytta till eget boende. Av dem som finns i åldersgruppen 20-27 år är det 62 % som har eget boende. Två tredjedelar av ungdomar med eget boende bor i hyresrätt, en femtedel i bostadsrätt och en tiondel äger sin bostad. 30 % av ungdomarna behöver ekonomisk stöd för sitt boende, antingen via föräldrar, bostadsbidrag eller socialbidrag. Bostads- bidraget för ungdomar har en konstruktion som är mest lämpad för studerande. Det behövs en översyn av bidraget för att uppnå syftet med bostadsbidraget, nämligen som ett stöd för att komma upp till rimlig levnadsnivå utan att behöva komplettera med socialbidrag. För att klara detta måste nya medel tillskjutas. Regeringen bör komma tillbaka med förslag om nya regler angående ungdomsbostadsbidrag.
Barnens rätt till en säker och god boendemiljö
I målen för bostadspolitiken betonas särskilt vikten av att främja en god uppväxt för barn och ungdom. Detta har dålig förankring i den svenska lagstiftningen. Det saknas tydliga och styrande krav och regler när det gäller hur barns lekmiljö skall vara utformad. I redan byggda områden är reglerna ännu otydligare. Där skall man uppfylla krav om det är rimligt utifrån hänsynen till kostnaderna för arbetet och tomtens särskilda egenskaper. Hur påverkas barns miljö av åtgärder som förtätning av bebyggelse, minskade resurser till underhåll, skötsel och anläggning av friytor och grönområden? Vem för talan för barnen i arbetet med översiktsplaner och detaljplaner?
I FN:s barnkonvention slås fast att barnens bästa alltid skall komma i första rummet (3 §) och att barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det. När domstolar och myndigheter behandlar fall som rör barnet skall barnet alltid höras och barnets intresse komma i första rummet (12-15 §§). Vidare fastslås att barnet har rätt till lek, vila och fritid (31 §). I Norge har man respekterat detta och de rikspolitiska riktlinjerna säger att kommunerna skall lägga upp planeringsarbetet så att barns och ungdomars synpunkter kommer fram. En följd av detta är att staten ålagt en ansvarig tjänsteman som skall ta till vara barnens intresse i dessa frågor. Sverige bör naturligtvis göra detsamma och regeringen bör få återkomma med förslag i denna fråga. Vid planering av nya stadsdelar, upprustning av äldre bostadsområden samt viss sanering av städernas inre delar, är det viktigt att lekens betydelse beaktas. I dag finns det mycket kunskap om lek och stadsplanering som inte tas till vara. Detta bör ges regeringen till känna.
Cirka en miljon människor bor i dag i dåliga inomhusmiljöer. Astma och allergi är ett växande problem framför allt bland barn. Samhällets totala kostnad för överkänslighetssjukdomar beräknas till 5-6 miljarder kronor per år. Detta är från folkhälsosynpunkt och från ekonomisk synpunkt orimligt. Kraftfulla åtgärder måste sättas in för att sanera dåliga inomhusmiljöer.
Barnens fysiska säkerhet i boendemiljön är en annan viktig fråga. Cirka 15 gånger så många barn (1994, 5 553 barn) behövde sjukhusvård p g a olyckor i hemmet i förhållande till antalet barn som behövde sjukhusvård p g a trafikolyckor. Lagarna om barnsäkerhetskrav omfattar inte t ex miljon- programsområdena beroende på att de är byggda före 1973. Lagstiftningen bör ses över, dels utifrån vilka krav som skall gälla, dels vilka krav man kan ställa på de fastigheter som i dag inte omfattas av säkerhetskraven, dvs. bostäder byggda före 1973 och ombyggda före 1976. Detta bör ges regeringen till känna.
Tillgänglighetsfrågorna
I flera utredningar och undersökningar har man konstaterat att det finns brister i tillgängligheten för funktionshindrade utan att det lett fram till lagstiftningsförändringar. Den bostadspolitiska kommittén föreslog inte hellre någon förändring av lagstiftningen, men föreslog att man skulle stimulera investeringar som förbättrade bostäders tillgänglighet och användbarhet. Ett lagförslag om att åtgärda enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelseförmåga senast år 2005 drogs tillbaka. Handikappombudsmannens undersökningar och utredningar har visat på stora brister inom flera områden. I 1997 års rapport kunde man konstatera att endast 16 kommuner hade avfasade trottoarkanter vid samtliga markerade övergångsställen, att mer än hälften av kommunerna saknade handikappolitiskt program och över hälften av landets skolor saknade minimal handikappanpassning. Detta visar att åtgärder behövs för att på sikt komma till rätta med de här problemen. Vänsterpartiet anser att åtgärder för enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet skall vara slutförda senast år 2005. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma med ett lagförslag om detta. Detta bör ges regeringen till känna.
När det gäller möjligheterna för handikapporganisationer m.fl. att få insyn och kunna påverka utformningen vid byggnation, för att få största möjliga hänsyn till tillgänglighetsfrågorna, begränsas de av plan- och bygglagens regler. Att som i dag endast tre veckor före byggstart inleda ett byggsamråd omöjliggör i det närmaste för de allmänna intresseorganisationerna att kunna påverka byggnationen. Byggsamråd borde ske redan vid projekteringsstadiet för att bäst kunna tillgodose kravet på t.ex. tillgänglighet i byggnader. Regeringen bör komma med förslag till ändringar i bygglagstiftningen, som tillgodoser detta. Handikapporganisationerna skall ges rätt att delta i byggsamråd mellan byggherren och kommunens byggnadsnämnd senast tre veckor före byggstart. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisa i boendet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en boendekostnadsdelegation,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas roll för en social bostadspolitik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hyreslagen och hyresförhandlingar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning som reglerar begreppet allmännyttigt bostadsföretag,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatoriskt boendeplaneringsprogram,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsanvisning,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bostadsförsörjningslag,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagen om bostadsanvisning,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsbidrag,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barns rätt och ansvariga tjänstemän,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagarna om barnsäkerhetskrav,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgänglighet för handikappade senast år 2005,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att handikappade skall ges rätt att delta i byggsamråd.
Stockholm den 22 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Stig Eriksson (v) Berit Jóhannesson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Sten Lundström (v) Owe Hellberg (v)
Yrkanden (29)
- 1
- Behandlas i
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en boendekostnadsdelegation
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en boendekostnadsdelegation
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas roll för en social bostadspolitik
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas roll för en social bostadspolitik
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hyreslagen och hyresförhandlingar
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hyreslagen och hyresförhandlingar
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning som reglerar begreppet allmännyttigt bostadsföretag
- Behandlas i
- 5att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning som reglerar begreppet allmännyttigt bostadsföretag
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- delvis bifall
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatoriskt boendeplaneringsprogram
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 6att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatoriskt boendeplaneringsprogram
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsanvisning
- Behandlas i
- 7att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsanvisning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bostadsförsörjningslag
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 8att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en bostadsförsörjningslag
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagen om bostadsanvisning
- Behandlas i
- 9att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagen om bostadsanvisning
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsbidrag
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 10att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsbidrag
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barns rätt och ansvariga tjänstemän
- Behandlas i
- 11att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barns rätt och ansvariga tjänstemän
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagarna om barnsäkerhetskrav
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 12att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagarna om barnsäkerhetskrav
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgänglighet för handikappade senast år 2005
- Behandlas i
- 13att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillgänglighet för handikappade senast år 2005
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att handikappade skall ges rätt att delta i byggsamråd.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 14att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att handikappade skall ges rätt att delta i byggsamråd.
- Behandlas i
- 10002att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisa i boendet
- Behandlas i
- 10002att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisa i boendet
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.