En förändrad psykiatri som möter befolkningens behov
Motion 2016/17:813 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2016-10-03
- Granskad
- 2016-10-03
- Hänvisad
- 2016-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en förändrad psykiatri som möter befolkningens behov och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Psykisk ohälsa är ett av våra största samhällsproblem. Det måste göras mer för att tidigt fånga upp de individer som mår dåligt och säkerställa att alla får den hjälp och det stöd som behövs. Psykiatrin i Sverige behöver förbättras på många punkter. Vården har präglats av en brist på tillgänglighet, snäv valfrihet och alltför lång väntetid. Valfriheten måste ges ett större utrymme och samarbetet mellan kommuner och landsting måste förbättras. Det är viktigt att vården av människor med allvarlig psykisk sjukdom präglas av en helhetssyn på människan. Barn, vuxna och äldre med psykisk sjukdom ska ha tillgång till en kunskapsbaserad och god vård, samt rehabilitering när de behöver den.
I tonåren är det många som mår dåligt, är oroliga eller inte känner sig sedda. För att tidigare ha möjlighet att hjälpa och fånga upp signaler på att en individ inte mår bra är det viktigt att erbjuda täta och kontinuerliga hälsosamtal redan under skoltiden. Att samtala, fråga och se alla elever är av yttersta vikt för att motverka psykisk ohälsa bland Sveriges unga. Förebyggande samtal kan också bidra till att tidigt lära barn och unga att möta och hantera motgångar i livet. Mellan 2007 och 2014 satsades över 5 miljarder kronor inom området psykisk ohälsa. 2012 lanserades också en plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa (PRIO) med fokus på arbete, sysselsättning och förbättrad samordning av de insatser som ges av flera aktörer.
De senaste åren har också många flyktingar sökt sig till Sverige för en fristad, då man flytt undan krig, förtryck och förföljelse. Många av dessa människor lider av psykisk ohälsa och traumatiska upplevelser som behöver bearbetas. I dag beräknas en tredjedel av samtliga nyanlända lida av traumatiska besvär och psykisk ohälsa på grund av krigsupplevelser. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har aviserat att situationen för nyanlända som lider av psykisk ohälsa är alarmerande då det saknas kompetens inom psykiatrin för att ta hand om människor som upplevt krig. Kötiderna för att få rätt hjälp och vård är samtidigt ofta långa och många vet inte heller vart de ska vända sig.
Det krävs en förändrad psykiatri med bättre specialistkompetens för att möta dagens psykiska ohälsa och trauman som många nyanlända bär med sig. Sverige måste bli bättre rustat på att både ge stöd åt våra unga och öka kunskapen kring hur psykiatrin kan möta och hjälpa människor som varit utsatta för krig och tortyr.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en förändrad psykiatri som möter befolkningens behov och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Socialutskottet
Betänkande 2017/18:SoU9 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.