EMU-information
Motion 1998/99:Fi905 av Sven Bergström och Birgitta Sellén (c)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Finansutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
EMU är ett politiskt projekt. Den monetära unionen är inte någonting som ekonomer i stillhet och efter moget övervägande kommit underfund med är det bästa för EU:s ekonomier, eller det bästa för att lösa arbetslösheten. EMU är politik, ett avgörande steg för att bygga EU-staten. EMU är förenat med odiskutabla ekonomiska risker, och är demokratiskt oacceptabelt.
Rörliga växelkurser för att förhindra arbetslöshet och inflation
Betydelsen av växelkurserna kan lätt inses om vi studerar ett enkelt fall med två länder som har rörliga växelkurser och handlar med varandra.
Om efterfrågan på landets produkter plötsligt faller så uppkommer arbets- löshet. Genom minskad export minskar inväxlingen av utländsk valuta. När efterfrågan på landets produkter faller, faller också efterfrågan på landets valuta, vilket gör att valutans värde faller. Valutans fall främjar landets konkurrenskraft och motverkar den ökande arbetslösheten.
Motsatt sak händer i land 2. Om efterfrågan plötsligt stiger på landets produkter riskerar detta att leda till överhettning och inflation. När exporten ökar, ökar inväxlingen av exportinkomster till det egna landets valuta. Valutans värde stiger. Exporten försvåras genom valutans höjda värde. Överhettning och inflation undviks genom den rörliga växelkursen.
De automatiska förändringarna i valutakurserna medverkar till att skapa jämvikt och förhindra arbetslöshet eller överhettning och inflation. Om en valutaunion etableras så försvinner denna funktion. Den avgörande frågan är vilka anpassningsmekanismer som kan ersätta växelkursen.
Tre alternativ till rörlig växelkurs
Det finns i princip tre olika alternativ till växelkursmekanismen, nämligen
? Ökad löneflexibilitet ? ? Ökad migration ? ? Ökade finansiella transfereringar mellan regionerna ? Det första alternativet innebär helt enkelt att kostnadsanpassningen genomförs via lönerna. Om ett land i den nya monetära unionen drabbas av ekonomisk tillbakagång i förhållande till övriga unionen, med ökad arbetslöshet som följd, så kan givetvis konkurrenskraften återställas genom att lönerna sänks.
Med detta kan företagen sänka priserna utan att gå i konkurs, och fortsätta att vara konkurrenskraftiga på en internationell marknad. En ökad löne- flexibilitet verkar alltså i princip på samma sätt som en växelkursjustering.
Den andra anpassningsmekanismen, ökad migration, innebär att den reala ekonomin får ta stötarna bl a i form av ökad arbetslöshet. Anpassningen sker genom att de arbetslösa i det land som drabbas flyttar till ett mer gynnat land. Sysselsättning och produktion växer i blomstrande länder, medan de faller i länder vars efterfrågan minskar.
Den tredje anpassningen är den som för närvarande sker mellan regioner i enskilda länder. Om en region i ett land får ekonomiska problem så finns en utjämningsmekanism i den statliga budgeten. Den drabbade regionen betalar in mindre skatter till den statliga budgeten samtidigt som den erhåller mer i bidrag i form av arbetslöshetsersättning, utbildningssatsningar och infrastruktursatsningar.
De tre olika alternativen till växelkursmekanismen diskuteras var för sig nedan.
Löneflexibilitet som anpassning
Det existerar en mängd olika studier av löneflexibiliteten. Det samlade resultatet pekar på att elasticiteten med avseende på arbetslösheten uppvisar en förvånande stabilitet oavsett region, och den ligger runt -0,10. Det betyder att en ökning av arbetslösheten med en procentenhet minskar reallönerna med endast cirka 0,1 procentenheter.
De empiriska resultaten visar alltså att det krävs stora ökningar av arbetslösheten för att åstadkomma märkbar sänkning av reallönerna. För att åstadkomma till exempel en 3 procent reallönesänkning skulle arbetslösheten behöva öka med tvåsiffriga procentenheter. Den höga stabiliteten i studierna visar dessutom att det är mycket svårt att öka flexibiliteten. Så skilda länder som Elfenbenskusten, USA och Frankrike har studerats men trots detta är löneelasticiteten ungefär densamma, ca -0,10.
Dessa resultat indikerar att det är mycket svårt att åstadkomma real- löneanpassningar via förändringar i arbetslösheten. Det finns ett mycket stort motstånd mot direkta nominella lönesänkningar. Om hela den anpassning som nu sker via växelkursen, läggs på en ökad löneflexibilitet, kan man förvänta sig dels att anpassningsperioderna blir mycket längre, dels att arbetslösheten ökar i länder som drabbas av fallande efterfrågan. En ökad reallöneflexibilitet är alltså inget realistiskt alternativ till en rörlig växelkurs vare sig ekonomiskt eller socialt.
Ökad migration som anpassning
Det andra alternativet till växelkursen är en ökad migration och arbetslöshet. Studier av arbetsmarknaderna i USA och Europa visar ganska entydigt att folkomflyttningar (och finansiella transfereringar) är det som åstadkommer anpassning av de regionala arbetsmarknaderna. För USA:s delstater kan konstateras att en anpassning av arbetslöshetskvoten tar i genomsnitt ca sju år. Dvs från det att en region erhållit en relativ ökning av arbetslösheten till dess att nivån återgått till den genomsnittliga så förflyter i medeltal sju år.
Till skillnad från USA omfattar EU många olika språkområden. Den kulturella spridningen är också större mellan EU:s länder än mellan USA:s delstater. Båda dessa faktorer gör det svårt att flytta mellan olika länder, möjligen med undantag för den lilla grupp av högutbildade som behärskar flera av de stora språken. Detta styrks även av statistik som visar andelen utländska arbetare i olika EU-länder, vilket uppgår till en eller ett par procent i alla länder utom lilla Luxemburg. Det är inte realistiskt att räkna med att en kraftigt ökad migration mellan EU:s olika länder ska kunna kompenseras för förlusten av växelkurser.
Bidrag som anpassning
Vid sidan av migration är finansiella transfereringar mellan regioner idag det viktigaste anpassningsmedlet på arbetsmarknaden. Men detta kan endast fungera om det finns en central budget stor nog för detta ändamål, och dessutom konstruerad så att nettobetalningarna ökar till regioner som drabbas av ekonomisk tillbakagång.
Inget av detta gäller för EU:s budget. Den uppgår idag till 1,2 procent och är helt intecknad av jordbruksstöd (ca 50 procent), regionalt stöd (ca 30 procent) och administration (ca 10 procent). Högst några procent av dessa stöd, främst de regionala stöden, varierar med konjunkturerna, och det finns alltså inget utrymme för regionala transfereringar till länder som drabbas av chocker. En utvidgning av EU österut gör detta alternativ ännu mindre framkomligt.
Arbetslöshetsunionen
Slutsatsen av detta och de övriga två anpassningsmekanismerna är entydig. Ett medlemskap i EMU skulle innebära att Sverige avhände sig en avgörande mekanism för ekonomisk anpassning, utan att ha något alternativ att sätta i dess ställe. Följden blir en högre arbetslöshet och sämre ekonomisk utveckling.
Den viktigaste kostnadsposten är lönerna och här finns i EU stora olikheter vad avser facklig styrka och lönebildning. I till exempel Tyskland har man en lång tradition av låg inflation och låga nominella löneökningar, medan vi i Sverige med vår mycket starka fackföreningsrörelse har en annan kultur och historia. De svenska lönerna tenderar av detta skäl att stiga snabbare än de tyska vilket vid lika produktivitetsutveckling leder till snabbare prisstegringar i Sverige. Denna skillnad i kostnadsutveckling motiverar en gradvis justering av växelkurserna, men detta blir omöjligt om Sverige inför den gemensamma valutan. Om inte den relativa kostnadsfördyringen i Sverige korrigeras genom valutakursförändringar kommer svensk industris konkurrenskraft successivt att urholkas och arbetslösheten att breda ut sig.
En bank leder till en politik
Problemen förvärras av att endast en penningpolitik, gemensam för hela EMU-området, kan föras. Det krävs ingen större klarsyn för spådomen att den politik som kommer att föras kommer att bestämmas av konjunkturläget i unionens ekonomiska centra.
Om dessa områden befinner sig i en fas med växande produktion och efterfrågan så kommer banken att bekämpa inflationstendenserna med stigande räntor, oavsett om några ekonomiska randområden är i behov av en politik som istället stimulerar produktionen med till exempel lägre räntor.
EMU är och förblir ett ekonomiskt högriskprojekt. Det är de arbetslösa, de lågutbildade som får ta de största riskerna. Dessa grupper får betala priset för drömmen om ett federalt Storeuropa.
Regeringen skriver i budgetpropositionen att den för att öka kunskapen och stimulera till en bred debatt om den ekonomiska och monetära unionen ska påbörja ett vittomfattande och opartiskt informationsarbete.
Det är angeläget att regeringen på ett seriöst sätt informerar också om de mycket stora riskerna i projektet. Med tanke på den slagsida som tidigare EU-information haft är det angeläget att säkra en mera objektiv informa- tions- och studiekampanj denna gång. Därför bör riksdagen redan nu slå fast att informationsanslagen bör avsättas för information som också tydligt lyfter fram de stora riskerna med projektet.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stor vikt bör läggas vid att ge en balanserad information som på ett objektivt sätt beskriver för- och nackdelar med EMU.
Stockholm den 27 oktober 1998
Sven Bergström (c) Birgitta Sellén (c)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stor vikt bör läggas vid att ge en balanserad information som på ett objektivt sätt beskriver för- och nackdelar om EMU.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stor vikt bör läggas vid att ge en balanserad information som på ett objektivt sätt beskriver för- och nackdelar om EMU.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.