Dubbdäck
Motion 2014/15:1023 av Julia Kronlid (SD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Trafikutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-06
- Granskad
- 2014-11-07
- Hänvisad
- 2014-11-12
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att återgå till den lagstiftning som gällde före den 1 december 2009, att tillåta dubbdäck oavsett väglag fram till den 30 april.
Motivering
Sedan den 1 december 2009 är det inte tillåtet att köra med dubbdäck efter den 15 april. Undantag får göras om det fortfarande är vinterväglag den 16 april eller senare. Om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan som du färdas på räknas det som vinterväglag. Före denna lagändring var det tillåtet med dubbdäck fram till 30 april oavsett väglag.
Perioden 15 till 30 april är dock fortfarande en mycket ostadig och opålitlig period vad gäller väglag i Sverige. Kyla, frost och snöfall kan komma plötsligt och däremellan kan det råda torrt väglag. Det är omöjligt att förutspå vädret och högst osannolikt att gemene man byter mellan sommardäck och dubbdäck var och varannan dag för att vädret skiftar.
Lördagen den 14 april 2011 som var den sista helgen det var tillåtet med dubbdäck kom ett oväntat snöoväder till Stockholm. Laglydiga som vi vill vara i Sverige hade många redan hunnit byta till sommardäck då vädret dagarna innan hade varit acceptabelt. Snöovädret överrumplade dock de flesta och i Stockholmsområdet registrerade polisen runt 30 trafikolyckor den dagen, varav en del med högsta sannolikhet kunnat undvikas om dubbdäcken hade fått sitta kvar. Enligt en studie från Trafikverket minskar risken för dödsolyckor vid vinterväglag med 42 procent vid användning av dubbdäck jämfört med friktionsdäck.
Den nya lagen sätter en extra press på bilägare att byta till sommar-däck under en period då det fortfarande är stor risk för plötsliga väder-omsvängningar. Detta ökar risken för bilolyckor och dödsfall. Säkerheten för bilägare på våra svenska vägar måste vara prioriterad. Att kunna förebygga bilolyckor och rädda människoliv måste vara viktigare än att bespara slitage på vägar. Att dubbdäck kan sprida farliga luftpartiklar från gatan är inte att förringa men det går även att minska spridningen av farliga luftpartiklar genom att till exempel städa gator bättre, minska trafiken i allmänhet och byta till bättre underlag. För särskilt utsatta zoner i storstäder kan ökad information om hälsorisker med dubbdäck och eventuellt inrättande av dubbfria zoner vara bra för att minska användningen av dem som mest kör stadstrafik och inte har samma behov av dubbdäck. Det är dock många som bor på landsbygden och kör i svåra vinterförhållanden där dubbdäck är säkrare än dubbfria däck. Regeringen har i budgetproposition 2013/14:1 aviserat att man har för avsikt att fortsätta utreda regleringen av dubbdäcksanvändning. Vårt förslag är därför att utreda möjligheten att återgå till tidigare lagstiftning, det vill säga att det ska vara tillåtet att köra med dubbdäck oavsett väglag fram till 30 april.
.
Julia Kronlid (SD) |
|
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att återgå till den lagstiftning som gällde före den 1 december 2009, att tillåta dubbdäck oavsett väglag fram till den 30 april.
- Behandlas i
- Trafikutskottet
Betänkande 2014/15:TU10 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.