Drönare

Motion 2016/17:3262 av Anders Hansson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-06
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att tillsätta en utredning avseende användandet av obemannade fjärrstyrda flygfarkoster, s.k. drönare, som utrustats med film- eller stillbildskamera, i syfte att modernisera lagstiftningen avseende dessa farkoster och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att samordna tillståndsgivningen för användandet av s.k. drönare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tekniken går ständigt framåt i vår värld. Lagstiftningen måste alltid vara beredd att anpassas för att kunna möta nya utmaningar och utvecklingar av allehanda nya tekniska produkter på marknaden.

De senaste åren har användandet av obemannade fjärrstyrda flygfarkoster, så kallade drönare, ökat markant. Från att tidigare ha varit tämligen harmlösa leksaker har tekniken nu gjort det möjligt att utrusta dessa farkoster med film- eller stillbildskameror. Denna utveckling ställer nya krav på vår lagstiftning.

Användandet av fasta kameror på allmän plats har reglerats av kameraövervakningslagen. Avseende drönare har Datainspektionen nyligen fastslagit att film- eller bildupptagning med dessa även skall ingå i samma lag. Problemet är att man försöker passa in modern teknik i en gammal lagstiftning som stiftades för ett helt annat ändamål. Kameraövervakningslagen var ursprungligen avsedd för reglering av fasta kameror i syfte att förhindra brott eller olyckor. Samma lag skall nu användas för mobila kameror vars syfte inte primärt är att förhindra brott och olyckor. En utredning över hur lagstiftningen kan anpassas till den nya tekniken bör således göras.

Användandet av drönare kräver tillstånd. Detta tillstånd ges främst av länsstyrelsen. Dock kan tillstånd även behöva sökas från bland annat Transportstyrelsen om operatören av en drönare inte har direkt uppsikt över farkosten, Försvarsmakten om bilder skall publiceras eller spridas samt Luftfartsverket om drönaren används i närheten av flygplatser etc. En samordning av såväl regelverk som tillståndsgivande myndighet bär eftersträvas.

Användning av drönare ökar och med det uppkommer behovet av en tydlig lagstiftning och förenklad tillståndsgivning. Risken är annars att användande sker utan tillstånd till stort men för allmänheten.

 

 

Anders Hansson (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att tillsätta en utredning avseende användandet av obemannade fjärrstyrda flygfarkoster, s.k. drönare, som utrustats med film- eller stillbildskamera, i syfte att modernisera lagstiftningen avseende dessa farkoster och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2016/17:JuU17
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att samordna tillståndsgivningen för användandet av s.k. drönare och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2016/17:TU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.