Döp om Arlanda till Raoul Wallenberg Airport

Motion 2018/19:2465 av Mikael Oscarsson (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2018-11-30
Granskad
2018-11-30
Hänvisad
2018-12-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att döpa om Arlanda till Raoul Wallenberg Airport och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har i Raoul Wallenberg en världsmedborgare att vara stolt över. En svensk diplomat som konkret har räddat tiotusentals liv. I en tid då alltför få ville eller vågade kämpa mot nazisterna eller rädda judar undan Förintelsen tvekade han inte.

Därför är han också, som ende svensk, hedersmedborgare i fem länder: USA, Israel, Ungern, Kanada och Australien, där han nyligen blev landets första hedersmedborgare i maj 2013. Ingen annan svensk bär fem hedersmedborgartitlar. Ingen annan svensk har konkret gjort lika stor skillnad. 10 000-tals, kanske indirekt så många som upp till 100 000 judiska människoliv, räddades genom RW:s agerande. Antalet släktingar till de som räddades uppskattas till 500 000 över generationerna. Hans antirasistiska insatser bör därför hedras.

Det är utmärkt att Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti har instiftats på nationell nivå. Men mer kan och behöver göras för att erinra om Raoul Wallenbergs inspirerande mod och gärningar.

Ett fyrtiotal flygplatser i Europa hedrar sina exceptionella medborgare med namn. Nu bör Sverige göra samma sak: Arlanda Airport bör därför döpas om till Raoul Wallenberg International Airport – eventuellt med tillnamnet ”Arlanda” under en period, för att sedan fasas ut helt.

Raoul Wallenbergs namn förtjänar att flyga världen runt som en påminnelse om vad en enskild människa kan uträtta i humanismens namn.

Många länder har hedrat sina mest förtjänta medborgare genom att uppkalla landets viktigaste flygplatser efter dem: Charles de Gaulle (Paris), John F Kennedy (New York), Willy Brandt (Berlin), John Lennon (Liverpool) och Lech Walesa (Gdansk) är exempel på det.

Tidigare motioner om att byta namn på Arlanda till Raoul Wallenberg Airport har avfärdats mot bakgrund av att internationell luftfartsstandard säger att orienteringen för flygplatser ska ske via ortsnamn. Ovanstående exempel visar på att det finns flera undantag från denna standard. Utskottet har också hänvisat till att Swedavia ska fatta beslut som stärker bolagets varumärke. Men nog är det så att Raoul Wallenberg är mer känd och självklar än Arlanda som varumärke? Arlanda är ju bara en flygplats, Raoul Wallenberg en internationell svensk symbol för fred och anti-nazism.

Ett namn på en flygplats blir allmänt använt. Människor minns och påminns om vad upphovsmannen eller -kvinnan har gjort. Vad vore mer naturligt än att skänka den största, internationella flygplatsen i Raoul Wallenbergs hemstad Stockholm hans namn? Raoul Wallenberg-flygplatsen skulle bli en tydlig internationell symbol för den största humanitära hjälteinsatsen i svensk historia.

Eftersom Raoul Wallenbergs namn är förknippat med de skyddspass han utfärdade får kopplingen till flygplats och pass en extra symbolik. Det vore också en manifesta­tion till stöd för en svensk vars öde alltför länge möttes med passivitet och undfallenhet.

Att uppkalla Sveriges största flygplats efter Raoul Wallenberg vore också en viktig signal mot antisemitism och rasism, såväl i Sverige som utomlands, i en tid då främlingsfientligheten åter vinner terräng.

Låt Arlanda flygplats ges namn efter Raoul Wallenberg, för att bli den gravsten han aldrig fick, för hans humanitära insatser mot rasism.

 

 

Mikael Oscarsson (KD)

 

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att döpa om Arlanda till Raoul Wallenberg Airport och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Trafikutskottet
  Betänkande 2018/19:TU15
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.