Döp om Arlanda Airport till Raoul Wallenberg Airport

Motion 2018/19:494 av Robert Hannah (L)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2018-11-19
Granskad
2018-11-19
Hänvisad
2018-12-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra namnet på Arlanda Airport till Raoul Wallenberg Airport och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En person kan göra skillnad. Så står det ingraverat på Raoul Wallenberg-medaljen, en amerikansk utmärkelse för humanitära insatser, som delas ut via University of Michigan, där Wallenberg studerade arkitektur.

Globalt hedras Raoul Wallenbergs hjältemod. Som andra utlänning efter Winston Churchill utsågs han 1981 till amerikansk hedersmedborgare och i flera delstater uppmärksammas dagen som officiell minnesdag. I mitten av 1980-talet blev han hedersmedborgare i Kanada och Israel. Skolor bär hans namn och hans gestalt pryder alltifrån frimärken till frihetsmonument.

Den 4 augusti 2012 var det exakt 100 år sedan diplomaten Wallenberg föddes. Den dåvarande svenska regeringen uppmärksammade genom nationalkommittén i hans namn Wallenbergs storartade gärningar. Aktiviteter skedde i Sverige, Ungern, USA, Israel och många EU-länder. Men minnet av Wallenberg förtjänar mer långvarig uppmärksamhet än bara ett minnesår.

Få svenskar har haft så stor betydelse. I slutet av andra världskriget räddade han tusentals ungerska judar undan Förintelsen genom att utfärda tillfälliga svenska pass. Wallenberg arresterades av sovjetiska styrkor och placerades i Lubjankafängelset i Sovjetunionen. Omständigheterna kring hans öde är fortfarande oklara.

Wallenberg är en utmärkt symbol för solidaritetens, öppenhetens och toleransens Sverige och Europa. I ett EU där främlingsfientliga partier vinner mark, högerextrem­istiska rörelser formas och populistiska grupper blir mer synliga är det allt viktigare att varje nation berättar om de individer som gör skillnad för mänskligheten. En berättelse som just nu känns mer angelägen än på mycket länge. Berättar vi inte om människor som genom sitt mod gjort skillnad för mänskligheten förlorar vi deras minne. Minns inte Sverige Wallenberg för framtida generationer – vem ska då vårda hans minne?

Många länder hedrar sina mest förtjänstfulla medborgare genom att döpa viktiga flygplatser efter dem: Charles de Gaulle (Paris), John F Kennedy (bl.a. New York City, USA), Willy Brandt (Berlin), Ronald Reagan (Washington DC, USA), Lech Wałęsa (Gdansk, Polen), Konrad Adenauer (Köln/Bonn, Tyskland), Václav Havel (Prag, Tjeckien), Moder Teresa (Tirana, Albanien) och John Lennon (Liverpool) är några av många exempel.

Ett namn på en flygplats blir välkänt av allmänheten. Människor påminns om vad individen uträttat. Därför vore det utmärkt att ge Sveriges största tillika internationella flygplats, idag Arlanda, Raoul Wallenbergs namn. Detta skulle vara en global symbol för en av de största hjältarna i svensk historia.

 

 

Robert Hannah (L)

 

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra namnet på Arlanda Airport till Raoul Wallenberg Airport och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Trafikutskottet
  Betänkande 2018/19:TU15
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.