Dawit Isaak

Motion 2019/20:2499 av Amineh Kakabaveh m.fl. (-, M, C, L, KD, MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2019-10-03
Granskad
2019-10-03
Hänvisad
2019-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en undersökningskommission och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi ledamöter från de olika partierna har årligen skrivit en flerpartimotion om Dawit Isaak. Tyvärr har det inte hänt något nytt. Dawit Isaak är fängslad. Ett år har gått efter freden men varken Dawit eller hans kollegor har släppts.

Många svenska medborgare har kidnappats i utlandet och tillfångatagits av regimer och grupperingar som inte ger mycket för varken yttrandefrihet eller mänskliga rättigheter. Vi har till exempel Gui Minhai i Kina, Chary Annamuradov i Belarus, KI-forskaren Ahmadreza Djalali i Iran, HDP-politikern Hamit Biten m.fl. i Turkiet och tidigare Schibbye/Persson i Etiopien, Falkehed/Hammarström i Syrien och under en kort period två journalister från Uppdrag granskning i Zambia.

Varje sådan situation som personerna ovan har varit utsatt för är unik samtidigt som det är viktigt att dra erfarenheter av allt det arbete som har lagts ned, oavsett utgång av insatserna. En undersökningskommission skulle vara väl lämpad att kunna göra ett sådant arbete. Då skulle vi kunna få veta vilka insatser som är verksamma och ha beredskap för framtiden.

Den svensk som har suttit längst fängslad utan vare sig åtal eller dom är Dawit Isaak. I ofattbara 18 år har den eritreanska regimen hållit honom fången. Han har inte fått träffa sin familj, ingen advokat och inte heller några svenska diplomater under hela denna tid.

Trots att omfattande insatser har lagts ned under åren är Dawit fortfarande fången. Vi anser att det är dags att sammanställa de olika insatser som har gjorts för Dawit Isaak och andra för att få kunskap om vilka arbetsmetoder som fungerar bäst. Faktum är att Dawit riskerar livet redan som det är, med tyst diplomati eller utan. En genomlysning för att se om det finns strategier och erfarenheter från andra fall att pröva är vi skyldiga honom efter så många år. Oavsett hur hårt och kunnigt UD har arbetat kan nya ögon se nya saker. Det finns i alla fall inget att förlora på det.

Efter 18 år kan man inte säga att vi ska ge hittillsvarande strategier lite ytterligare tid. Dawit Isaak och andra förtjänar en prestigelös och fullständig analys av vad som har gjorts och vad man har valt att inte göra.

Dessutom behövs all kunskap som går att få fram inför framtiden då vi inte är garanterade att inga ytterligare svenska medborgare ska hamna i fångenskap utomlands och behöva den mest professionella hjälp de kan få.

 

Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk

 

 

Amineh Kakabaveh (-)

 

Betty Malmberg (M)

Ola Johansson (C)

Barbro Westerholm (L)

Maria Nilsson (L)

Sofia Damm (KD)

Janine Alm Ericson (MP)

 

Yrkanden (1)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en undersökningskommission och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Utrikesutskottet
  Betänkande 2019/20:UU1
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.