Cannabisfrön

Motion 2016/17:3258 av Anders Hansson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-05
Granskad
2016-10-06
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa en tillståndsplikt för företag eller personer som befattar sig med cannabisfrön och tillkännager detta för regeringen.
 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna att införa en lagstiftning som förbjuder försäljning, köp och innehav av cannabisfrön och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förekomsten av narkotika inom Sverige verkar tyvärr öka. Trots ökade beslag av såväl Tullverket som polisen verkar cannabis vara mer tillgängligt än någonsin för våra invånare. Ungdomar är en speciellt utsatt grupp och effekterna av ett långvarigt nyttjande av cannabis kan ge stora skador i både ungdomarnas fysiska och psykiska utveckling.

Enligt uppgift har den inhemska produktionen av cannabis ökat markant i Sverige. Tidigare var många langare nödgade att åka utomlands för att köpa cannabis och sedan transportera detta tillbaka till Sverige. I dag avslöjar polisen tämligen regelbundet så kallade hemmaodlingar av cannabis. Fröna till cannabisplantorna har köpts via nätet och detta är tyvärr i nuläget lagligt. För att kunna förhindra inköp av cannabisfrön måste polisen grunda sin bevisning på att inköpare haft uppsåt att starta en odling. Detta är i många fall synnerligen svårt att bevisa.

Jag anser att vi måste få till en lagändring som gör att försäljning, köp och innehav av cannabisfrön anses vara nog för att döma en person för narkotikabrott. De företag som är i behov av att kunna importera och kultivera fröerna skall självfallet kunna ansöka om tillstånd för import och bearbetning.

 

 

Anders Hansson (M)

 

 

Yrkanden (2)

 • 1.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa en tillståndsplikt för företag eller personer som befattar sig med cannabisfrön och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2017/18:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag
 • 2.
  Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna att införa en lagstiftning som förbjuder försäljning, köp och innehav av cannabisfrön och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2017/18:SoU8
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.