Breddat friskvårdsavdrag

Motion 2012/13:Sk426 av Cecilia Widegren (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-05
Numrering
2012-10-09

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett personligt avdrag för friskvård.

Motivering

Genom regelbunden motion – från enklare såsom promenader till mer krävande som hårda spinningpass – förbättrar människor sin hälsa och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt etc. Att fler människor motionerar skulle vara en betydelsefull, hälsofrämjande åtgärd som förutom det förbättrade individuella välmåendet skulle innebära minskad belastning på sjukvården.

I dag har arbetsgivare möjlighet att avdragsgillt stödja de anställdas motionerande och friskvård. Inom ramen för det kan anställda träna gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Även enklare former av motionsdans som bugg, folkdans, squaredance och jazzdans godtas som skattefria personalvårdsförmåner. Förutom den fysiska rörelsen kan andra former för utövande av friskvård, t.ex. kostrådgivning, information om stresshantering, kontorsmassage och kroppsmassage såsom rosenterapi och zonterapi även det vara avdragsgillt.

Dagens friskvårdsavdrag är en positiv åtgärd, förutom att den inte är generell och inte omfattar ridsport, golf, utförsåkning eller segling, som underlättar och bidrar till en investering i människors välmående.

För att utveckla och sprida friskvårdsarbetet bredare, inte minst inkludera de som inte har en arbetsgivare – studenter, de med sjuk- och aktivitetsersättning, pensionärer m.fl. – bör regeringen se över möjligheten att förändra dagens avdrag till ett individuellt friskvårdsavdrag om 2 000 kronor per år, utan dagens undantag, istället. Det skulle ge fler möjligheten att ta ett större eget ansvar för den egna hälsan. När hälsan stärks mår människor bättre och kostnaderna för samhället minskar.

Stockholm den 28 september 2012

Cecilia Widegren (M)

Yrkanden (1)

 • 0
  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett personligt avdrag för friskvård.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.