Bredband i glesbygd
Motion 2020/21:1100 av Betty Malmberg (M)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Trafikutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2020-10-01
- Granskad
- 2020-10-01
- Hänvisad
- 2020-10-14
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bredbandsmålet och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utbyggnadstakten av bredband på landsbygd måste höjas och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kommunala bredbandsbolag ska kunna undantas från den s.k. lokaliseringsprincipen och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Regeringen har i sin bredbandsstrategi Sverige helt uppkopplat 2025 satt som delmål att 95 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband på 100 Mbit/s år 2020. Det målet kommer inte att infrias. Enligt den senaste sammanställning som Post- och telestyrelsen (PTS) har presenterat når vi bara upp till 84 procent av hushåll och företag som har tillgång till 100 Mbit/s. Sämst är situationen utanför tätort och småort där 48 procent av hushållen har tillgång till snabbt bredband. Enligt rapporten är tillgången generellt lägre för företagen än för hushållen i Sverige.
Det är illa att vi inte har kommit längre i utbyggnaden, något som blivit än mer uppenbart under pandemin då antalet som arbetar från bostaden ökat markant. Det är också trist att konstatera att glesbygden fortsätter att halka efter i utbyggnaden. En utveckling som kommer att bli än mer påtaglig då kopparnätet monteras ned och de som har bredbandsförsörjning via ADSL förlorar den uppkopplingsmöjligheten. Som om detta inte är illa nog drog också Jordbruksverket in avsatta medel för bredbandsutbyggnad i glesbygd, något som senare återställdes. Men signalsystemet talar sitt tydliga språk.
För mindre kommuner är det svårt att mäkta med de stora investeringar som krävs i infrastruktur för fiber. Det är därför oerhört viktigt att regeringen verkar för att medel även fortsättningsvis kan frigöras via exempelvis landsbygdsprogrammet. En ytterligare åtgärd som skulle snabba på utbyggnaden i glesbygd är om kommunala bredbandsbolag skulle kunna få undantag från den så kallade lokaliseringsprincipen. De skulle då kunna samordna sig med angränsande kommuner då det gäller utbyggnad av fiber. Det skulle förenkla och höja utbyggnadstakten. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|
Yrkanden (3)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bredbandsmålet och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Trafikutskottet
Betänkande 2020/21:TU4 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utbyggnadstakten av bredband på landsbygd måste höjas och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Trafikutskottet
Betänkande 2020/21:TU4 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kommunala bredbandsbolag ska kunna undantas från den s.k. lokaliseringsprincipen och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Konstitutionsutskottet
Betänkande 2021/22:KU34 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (2)
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.