Bokbål i Vetlanda

Motion 2010/11:K239 av Carina Hägg (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-22
Numrering
2010-10-26

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hot mot yttrandefriheten genom bokbål.

Motivering

Bokbål är en ceremoni där man av moraliska, politiska eller religiösa skäl bränner böcker. Krav på bokbål är djupt obehagligt då det är ett hot mot yttrandefriheten och bygger på trångsynthet och intolerans.

Bokbål var vanligt i Tyskland under andra världskriget och nazisterna brände cirka 18 000 litterära verk. Vi har sedan dess vakat mot efterföljare till nazisternas bokbål genom att bygga institutioner, skriva konventioner och delta i debatter. Därför är det viktigt att även om en del litteratur strider mot det vi själva tror på eller är skrivet av någon vi inte gillar så ska den få uttryckas. Det är då den prövas.

Trots detta återkommer hot om bokbål med jämna mellanrum i olika sammanhang. Två av de mer uppmärksammade fallen i år var pastor Terry Jones i Florida som planerade att bränna Koranen på årsdagen för terrorattackerna mot USA den 11 september 2001. I Sverige var det predikanten Holger Nilsson som uppmanade Vetlandas invånare att bränna Jonas Gardells böcker Om Gud och Om Jesus.

När människor med uppdrag byggt på förtroende manar till bokbål har vi en skyldighet att reagera. Hot mot grundläggande värden måste bemötas var de än geografiskt uppträder, och framförallt av ansvariga politiker. Vi får aldrig förminska frågan eller lägga ansvaret på att försvara yttrandefriheten på enskilda personer.

Stockholm den 21 oktober 2010

Carina Hägg (S)

Yrkanden (1)

 • 0
  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hot mot yttrandefriheten genom bokbål.
  Behandlas i
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.