Boendekostnader
Motion 1998/99:Bo219 av Mikael Oscarsson (kd)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Bostadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Vid varje ny terminsstart trängs Uppsalas recentiorer vid studentkårens bostadsjour. Så har det varit i åtskilliga år nu. Ändå byggs det knappast några nya studentbostäder. Småbarnsfamiljer trängs i alltför små bostäder och ungdomar tvingas bo kvar hemma. Bostäderna är för dyra. Bostäderna är för få.
1 Byggandet 2 Under perioden 1937-1992 påbörjades i genomsnitt drygt 60 000 bostäder i Sverige varje år. Endast 10 av de 45 åren påbörjades det mindre än 40 000 bostäder. Det enda året siffran var under 20 000 var krigsåret 1939. Då var siffran ca 18 000. Sedan 1993 har det inte påbörjats mer än drygt 10 000 bostäder varje år. Under 1997 påbörjades i hela Sverige drygt 11 000 bostäder. Det är den lägsta siffran i Sverige under 1900-talet. I Stockholm påbörjades inte en enda hyresrätt första halvåret 1998. Mätt som andel av BNP ligger bygginvesteringarna på samma nivå som 1890.
Drygt 20 000 byggnadsarbetare är arbetslösa eller sysselsatta i arbets- marknadspolitiska åtgärder. Trots att det finns arbetslösa byggnadsarbetare, bostadssökande ungdomar och ivriga byggföretag byggs det alldeles för lite. Det måste förändras.
3 Boendet 4 Av alla européer bor svenskarna dyrast. I OECD betalar ingen så stor andel av inkomsten för boendet som svenskarna gör. Samtidigt stiger boendekostnaderna här snabbast i Europa. Idag utgör boendekostnaderna nästan en tredjedel, eller noga räknat 31,5 %, av en genomsnittlig disponibel inkomst. Skatternas andel av hyran i en normallägenhet i ett flerfamiljshus är 65 %.
Sedan 1990 har byggnadsprisindex sjunkit med 16 %. Ändå har hyrorna stigit med 35 %, på grund av skatte- och avgiftshöjningar.
Under 1990-talet har momsen på byggnadsarbeten höjts från 10 % till 25 %. Under samma tid har momsen på underhåll och fastighetsskötsel också höjts, från 0 % till 25 %. Dessutom har flera skatter höjts och räntebidragen avvecklats. Allt detta har fördyrat boendet.
Idag beskattas kapital placerat i bostäder på samma sätt som kapital placerat på annat sätt, t ex i obligationer eller aktier. Samtidigt betraktas bostadsinvesteringar som konsumtion, varvid kapitalet även är momspliktigt. Denna dubbelbeskattning är olycklig, orättvis och måste revideras.
5 Sammanfattning 6 Den extremt höga boendekostnaden gör att människor inte har råd att bo i nyproducerade bostäder, då produktionskostnaderna p g a höjda skatter och avgifter stigit dramatiskt sedan 1990/91. Därför är nu nyproduktionen så otroligt låg. Denna onda cirkel kan inte få fortsätta: Sänk boendekostnaderna så att det blir möjligt att bo även i nyproducerade bostäder. Detta skulle öka bostadsbyggandet och minska byggarbetslösheten.
7 Hemställan
7 Hemställan 8 Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för en harmonisering av boendekostnaderna till samma nivå som i övriga OECD-länder.
Stockholm den 28 oktober 1998
Mikael Oscarsson (kd)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för en harmonisering av boendekostnaderna till samma nivå som i övriga OECD-länder.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett åtgärdsprogram för en harmonisering av boendekostnaderna till samma nivå som i övriga OECD-länder.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.