Till innehåll på sidan

Bekämpa CWD hos hjortdjur

Motion 2016/17:382 av Helén Pettersson i Umeå och Jamal Mouneimne (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-09-30
Granskad
2016-09-30
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om betydelsen av ett tydligt uppdrag till ansvariga myndigheter för att bekämpa Chronic Wasting Disease (CWD) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Chronic Wasting Disease (CWD) är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. Symtomen är framförallt avmagring och beteendeförändringar som blir alltmer uttalade över tid. Sjukdomen har under 2016 även påvisats hos vildren och älgar i Norge, vilket är de första påvisade fallen av CWD i Europa.

Det är av största vikt att ansvariga myndigheter så som SVA, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Sametinget får ett tydligt uttalat uppdrag att förhindra uppkomst och spridning av sjukdomen i Sverige. Regeringen bör även ge Svenska Jägareförbundet och Svenska Samernas riksförbund, SSR, ett tydligt uppdrag att följa utvecklingen och vidta nödvändiga åtgärder för att om möjligt begränsa utbredningen genom till exempel att rapportera om älgar med avvikande beteende.

CWD tillhör gruppen prionsjukdomar som sammanfattningsvis kallas Transmissibla spongiforma encefalopatier (TSE). Gemensamt för TSE-sjukdomar är att de orsakas av ett så kallat infektiöst protein (PrP) som inducerar en förändring av kroppseget protein till en onedbrytbar struktur. Proteinet ansamlas i hjärnan och leder till neurologiska störningar och död. De förändrade prionerna är exceptionellt motståndskraftiga mot nedbrytning. De tål höga temperaturer, många desinfektionsmedel och överlever flera år i miljön.

I TSE-familjen ingår förutom CWD även BSE hos nötkreatur och fårsjukdomen scrapie. Hos människa ses bland annat Creutzfeldt Jacobs sjukdom, CJD, av både klassisk variant (ärftlig eller överförbar) samt den variant av sjukdomen som orsakats av BSE-infekterat livsmedel, vCJD. Det finns inte rapporterat att smitta överförts till människa från får med scrapie eller hjortdjur med CWD.

En död älgko i Sör-Tröndelag bar på sjukdomen CWD, Chronic Wasting Disease. Nu ökar myndigheterna i Norge kontrollen av hjortdjur. Sjukdomen hittades för första gången i Europa i april i år hos en norsk vildren i södra Norge. Två fynd i Norge kan vara ett bevis på att sjukdomen funnits länge i landet utan att man vetat om det, och risken att den överförs till Sverige är reell.

Nu ska norska Mattilsynet trappa upp övervakningen av vilda hjortdjur, tillsammans med Miljödirektoratet och Veterinärinstitutet. Allmänheten i Norge uppmanas nu att rapportera om man ser hjortdjur (hjort, ren, rådjur, dovhjort och älg) som verkar vara sjuka. Det kan vara onormalt beteende och avmagring.

I USA och Kanada finns övervakningsprogram för CWD som omfattar undersökning av skallar (hjärna) från både vilda och hägnade hjortdjur. Det finns anledning att ansvariga instanser så som Naturvårdsverket, Jordbruksverket, SVA, Svenska Jägareförbundet och Sametinget får uppdrag att i samarbete med norska myndigheter ta fram motsvarande även för Sverige.

 

 

Helén Pettersson i Umeå (S)

Jamal Mouneimne (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om betydelsen av ett tydligt uppdrag till ansvariga myndigheter för att bekämpa Chronic Wasting Disease (CWD) och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2016/17:MJU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.