Till innehåll på sidan

Barns rätt till personliga gåvor

Motion 2022/23:72 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-15
Granskad
2022-11-16
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att klassa barns rätt till gåva i samband med normberäkning av försörjningsstöd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagens system inräknas hushållets alla inkomster vid beräkning av försörjningsstöd. Det kan vara allt ifrån en swishinbetalning för ett sålt klädesplagg till en födelsedags­present till barnet från farmor och farfar. I en ekonomiskt trängd situation finns olika organisationer att ansöka om extra bidrag för barn ifrån. Till exempel arbetar Majblomman med att hjälpa lokalt utsatta barn. Här går vi dock vilse med dagens normberäkningar. En ansökan till Majblomman för hockeyavgiften på 6 000 kr och beviljad utbetalning till föräldrarna eller barnets eget konto inräknas som en inkomst och drar ner försörjningsstödet med motsvarande summa för den aktuella månaden. Vilket gör att barnet inte fick en krona extra och det inte gick att betala hockeyräk­ningen. Ett allvarligt räknefel som beräknas på ingående felaktiga direktiv från socialtjänsten. Ett barn måste kunna få en gåva oavsett om det gäller från släkt och familj eller från en organisation utan att föräldrarnas ekonomiska förutsättningar ska stjäla gåvan från barnet. Därför bör möjligheterna att klassa barns rätt till gåva i samband med normberäkning av försörjningsstöd ses över.

 

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att klassa barns rätt till gåva i samband med normberäkning av försörjningsstöd och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialutskottet
  Betänkande 2022/23:SoU16
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Avsändare (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.