Åtgärder mot segregationen
Motion 1998/99:Sf614 av Margareta Sandgren (s)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialförsäkringsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Under senare år har de samhälleliga segregationsproblemen uppmärksammats i ett antal större statliga utredningar. Såväl Invandrarpolitiska kommittén som Bostadspolitiska kommittén och Storstadskommittén har i flera avseenden berört samma problematik och pekat på en starkt oönskad utveckling där samhället glider isär och ett antal bostadsområden utvecklas mycket ogynnsamt. Dessa områden karaktäriseras av ökande arbetslöshet, stigande social problematik och inslag av social och kulturell fattigdom.
Regeringen har i sin budgetproposition anvisat särskilda medel för att utveckla arbetssätt att bryta den ökande segregationen i storstadsområdena. Det är dock angeläget att påpeka att det inte bara är storstäderna Stockholm med dess förortskommuner, Göteborg och Malmö som har stora segregationsproblem. Det finns tvärtom ett betydande antal utsatta områden även i andra kommuner.
Som exempel kan nämnas att det i Jönköpings kommun finns fyra bostadsområden som haft en liknande utveckling och har samma problembild som de utsatta bostadsområdena i storstadsregionerna. Av det statistiska underlaget kan utläsas att i de fyra områdena är andelen förvärvsarbetande liksom utbildningsnivån avsevärt lägre medan andelen socialbidragstagare och ohälsotalen är betydligt högre än för kommunen i genomsnitt.
Det mest utsatta området i Jönköpings kommun är stadsdelen Råslätt med en totalbefolkning på 4 046 personer. Cirka 50 % av befolkningen är född i utlandet. I gruppen 25-49 år är andelen så hög som 70 %. Förvärvs- frekvensen 16-64 år är 28 % medan den för kommunen i genomsnitt är 69 %. Både förvärvsinkomster och disponibla inkomster är betydligt lägre än kommunens genomsnitt. Andelen hushåll med socialbidrag är betydligt större än kommungenomsnittet, cirka 31 % jämfört med 11 %. Ohälsotalet är 89 jämfört med 39 för kommunen i genomsnitt.
Jönköpings kommun har inlett ett arbete för att bryta denna starkt oroande utveckling som bland annat lett till kraftigt ökade socialbidragskostnader. Arbetet försvåras dock av begränsade ekonomiska resurser. Det är därför angeläget att ytterligare ett antal kommuner kommer i åtnjutande av de medel som anvisas i budgetpropositionen.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bryta segregationen i storstäder och andra större kommuner.
Stockholm den 21 oktober 1998
Margareta Sandgren (s)
Yrkanden (2)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bryta segregationen i andra storstäder och större kommuner.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bryta segregationen i andra storstäder och större kommuner.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Intressenter
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.