Åtgärder med anledning av läckage av av poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS)
Motion 2014/15:2781 av Martin Kinnunen m.fl. (SD)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Miljö- och jordbruksutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-10
- Granskad
- 2014-11-10
- Hänvisad
- 2014-11-12
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en haverikommission för att utreda bakgrunden till och konsekvenserna av spridningen av poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS).
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sveriges geologiska undersökning bör få i uppgift att etablera en nationell strategi för kartläggning och hantering av alla miljökonsekvenser som förknippas med poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS).
Motivering
Enligt en rapport publicerad 2013 av Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter har anmärkningsvärt höga halter av poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) uppmätts i anslutning till brandövningsplatser. Sambandet mellan brandskum och dessa föroreningar förefaller vara konstaterat och analyser har även medfört stängning av vattentäkter. Läckaget har av forskare beskrivits som en av de största kemikalieolyckorna i Sverige i modern tid.
PFAS är en grupp högfluorerade ämnen vars egenskaper i princip innebär att de är svårnedbrytbara och även motstår till exempel hetta. Dessa ämnen är dessutom bioackumulerande och toxiska och är därmed problematiska ur miljö- och hälsosynpunkt. Till viss grad kan PFAS absorberas och immobiliseras delvis i marken i anslutning till utsläppskällan, men vid mer omfattande utsläpp kan de spridas med grundvattnet. I vissa dricksvattenbrunnar har halter uppmätts som var hundratals gånger högre än tillåtna riktvärden. Vilken effekt detta har på människors hälsa är inte helt klarlagt, men situationen kan beskrivas som oroande.
Sverigedemokraterna vill ta initiativ till att problemet kartläggs och analyseras och att hälsoeffekter utreds. En haverikommission bör tillsättas för att utreda bakgrunden till och konsekvenserna av spridningen av PFAS. Vidare bör Sveriges geologiska undersökning få i uppgift att etablera en nationell strategi för kartläggning och hantering av alla miljökonsekvenser som förknippas med PFAS i våra grundvattentäkter.
.
Martin Kinnunen (SD) |
|
Anders Forsberg (SD) |
Runar Filper (SD) |
Mikael Eskilandersson (SD) |
Aron Emilsson (SD) |
Yrkanden (2)
- 1.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en haverikommission för att utreda bakgrunden till och konsekvenserna av spridningen av poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS).
- Behandlas i
- Miljö- och jordbruksutskottet
Betänkande 2014/15:MJU7 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2.Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sveriges geologiska undersökning bör få i uppgift att etablera en nationell strategi för kartläggning och hantering av alla miljökonsekvenser som förknippas med poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS).
- Behandlas i
- Miljö- och jordbruksutskottet
Betänkande 2014/15:MJU7 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.