Arbetstillstånd för studenter och forskare

Motion 2013/14:Sf295 av Lars Hjälmered (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-03
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad möjlighet för utländska studenter, forskarstuderande och forskare att söka och erhålla arbetstillstånd efter studier vid svenska universitet och högskolor.

Motivering

Många personer utanför EU-länderna studerar och forskar vid svenska högskolor och universitet. Det är positivt och glädjande eftersom det vitaliserar vårt eget utbildningsväsende. För unga personer är det idag inte bara en möjlighet utan lika ofta en självklarhet att arbeta eller studera i andra länder. Det ger även Sverige en viktig möjlighet att locka till sig viktiga kompetenser och nya idéer som vi behöver för att stärka vår konkurrenskraft på den internationella arenan. Därför är det viktigt att vi ger samma möjligheter för personer från alla länder att komma och verka i Sverige.

För att forska, studera eller arbeta i Sverige finns egentligen inga hinder om personen kommer från EES-området. Däremot är möjligheterna lite mer begränsade för personer som kommer från länder utanför EES-området att få arbetstillstånd efter avslutad utbildning.

För studenter och forskarstudenter gäller att de endast får stanna i Sverige en kort period efter avslutade studier för att söka arbete. Idag är den tiden för kort, då det kan vara svårt att samtidigt avsluta sina studier och söka ett arbete. Det rimliga vore att förlänga perioden som en student kan stanna efter examen för att söka arbete. På det sättet borde fler duktiga personer kunna förmås börja arbeta i Sverige. Likadant borde det vara för forskarstudenter.

För forskarstudenter gäller idag att man har arbets- och uppehållstillstånd för sina forskarstudier och att man kan fortsätta arbeta efter examen och att det arbetet är den tid som då räknas in i tiden för att få ett permanent uppehållstillstånd (PUT). Rimligen borde detta ändras. Forskarstudier är i realiteten ett arbete och då borde den arbetstiden räknas in i tiden för att få PUT. En sådan ändring skulle rimligen göra att fler duktiga forskare väljer att stanna kvar i Sverige.

Många av de personer som detta handlar om bor och studerar i Sverige i flera år. De har då haft goda förutsättningar att komma in i samhället, och kanske har de även hunnit lära sig svenska och lever i etablerade förhållanden. Sverige behöver kunna stå sig som kunskapsnation och locka duktiga personer som gynnar vårt utbildningsväsende och näringsliv. Det skulle ge Sverige fler möjligheter att tillvarata utländsk kompetens och gynna Sveriges tillväxtmotor. Därför bör regeringen se över möjligheten att underlätta ansökningsprocessen för arbetstillstånd.

Stockholm den 23 september 2013

Lars Hjälmered (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad möjlighet för utländska studenter, forskarstuderande och forskare att söka och erhålla arbetstillstånd efter studier vid svenska universitet och högskolor.
    Behandlas i

    Betänkande 2013/14:SfU6
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.