Angränsande zon

Motion 2010/11:U214 av Allan Widman och Ulf Nilsson (FP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-25
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en angränsande zon utanför svenskt sjöterritorium.

Motivering

Utrikesminister Carl Bildt har i svar på en skriftlig fråga den 10 januari 2008 uttalat följande:

I en angränsande zon kan kuststaten utöva nödvändig kontroll av exempelvis ingående fartyg för att i preventivt syfte och på ett mer effektivt sätt förhindra överträdelser mot kuststatens lagar och förordningar vad avser invandring, skatter, tullar och hälsovård. Vidare kan kuststaten förfölja och ingripa mot utgående fartyg vid misstanke om att brott skett inom kuststatens territorium eller territorialhav mot sådana lagar och förordningar.

Detta är frågor som har bäring på flera viktiga områden och som berör vår geografiska närhet såsom miljö-, utrikes- och säkerhetspolitik, kampen mot terrorism och gränsöverskridande brottslighet.

Sverige har inte i enlighet med FN:s havsrättskonvention inrättat någon angränsande zon. Regeringen gav emellertid redan 1995 uttryck för att frågan om inrättande av en angränsande zon bör bli föremål för utredning (prop. 1995/96:140 s. 159 f.). Frågan om tillsättandet av en sådan utredning bereds sedan dess i Regeringskansliet.

En angränsande zon medför som framgår av utrikesministerns svar ovan vinster på flera politikområden. Frågan har därför uppkommit om hur kostnaderna för sjömätningen och utmärkningen av en sådan zon på sjökort ska finansieras. Sjöfartsverket har kompetensen men inga medel för detta. Som affärsverk finansieras dess verksamhet huvudsakligen genom avgifter på handelssjöfarten.

De nuvarande svenska baslinjerna från vilka sjöterritorium, ekonomisk zon och en framtida angränsande zon beräknas uppmättes senast i mitten av sextiotalet. Sedan dess har naturgeografiska och geodetiska förändringar skett. Landhöjningen och införandet av ett nytt geografiskt koordinatsystem (WGS 84) kräver även utan inrättande av en svensk angränsande zon en revidering av de svenska baslinjerna.

Vinsten av att hävda svensk jurisdiktion i en angränsande zon är så stor att kostnaderna för inrättandet av en sådan inklusive revisionen av de svenska baslinjerna bör bestridas av det allmänna. Våra grannländer Danmark, Finland och Norge hävdar angränsande zon i form av 4 nautiska mil, 2 nautiska mil och 10 nautiska mil.

Efter det att Sverige deklarerat en angränsande zon bör en revision av baslinjer och utmärkande på sjökort prioriteras runtomkring Gotland och Gotska Sandön. Därmed skulle ett betydande havsområde tidigt och till begränsade kostnader bli tillgängligt för utökad tillsyn och lagföring av svenska rättsvårdande myndigheter.

Stockholm den 21 oktober 2010

Allan Widman (FP)

Ulf Nilsson (FP)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en angränsande zon utanför svenskt sjöterritorium.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.