Utredning av porrens konsekvenser

Motion 2022/23:813 av Åsa Eriksson och Eva Lindh (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2022-11-22
Granskad
2022-11-22
Hänvisad
2022-12-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en bred kartläggning av porrens skadeverkningar inom olika delar av samhället och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Porr är inte sex. Den våldsamma, kvinnoförnedrande porren förstör barns och ungas nyfikenhet och syn på sex och sexualitet. När våra barn googlar ”bröst” eller ”sex” är det porrindustrins kvinnohatande världsbild de möter. Porren visar bilder av grupp­våldtäkter, grova sexuella övergrepp och förnedring av kvinnor – den totala motsatsen till jämställdhet och alla människors lika värde. Kvinnor stryps så att de tappar andan och män trycker sina kön så långt ned i halsen på kvinnorna att de nästan kvävs. Det är denna typ av filmer som våra barn möter och som formar deras bild av sex och relationen mellan män och kvinnor. Omfattningen och spridningen av kommersiell porr har ökat lavinartat under flera decennier och samtidigt har porren blivit alltmer våldsam och förnedrande. Forskning och vetenskapliga studier om porr visar att den utgör en katalysator och inspiration till mäns sexuella aggressioner.

Genomsnittsåldern för när skandinaviska pojkar börjar titta på porr är 11,5 år. Det de då får se är extremt våld och det är inte spelat våld. Dagens porr finns tillgänglig i allas mobiler, paddor och datorer dygnet runt, var du än befinner dig. Samhällets insatser för att förebygga mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer är verkningslösa om vi samtidigt tillåter att porren med sitt motsatta budskap finns tillgänglig två klick bort i varje mobiltelefon. Hur ska en 12-åring förhålla sig till budskapet att riktiga män vill spotta och ta stryptag på kvinnor och kalla kvinnor för horor? Våra barns framtid och deras rätt till en värld fri från våld och förtryck gör att detta är ett samhällsproblem.

De globala porrsajterna agerar systematiskt för att normalisera sexuellt våld. Även om det inledningsvis kanske finns ett motstånd mot det grova våldet får tittaren direkt en indikation på att detta är fullt normalt: under klippen står det hur många andra som tittat på samma klipp och hur många som gillat det med att göra tumme upp. Alltså, om du först känner avsmak får hjärnan direkt en indikation på att det är ”fel”, eftersom så många andra redan tittat och gillat. Så skapas normer som i förlängningen normaliserar övergrepp och leder till att unga män får en helt skev bild av vad sex är och bör vara. Personal som arbetar inom grundskolan vittnar om att tonen i språket och attityden mot tjejer blir mer förnedrande. Skolkuratorer och skolsköterskor är förtvivlade över att unga tjejer tror att de ”måste” gå med på analsex, gruppsex och strypsex för att betraktas som normala och attraktiva. Allt fler tjejer söker hjälp på ungdomsmottagningarna för smärtor och skador i samband med våldsamt sex, som de tror är normalt sex. Vi kan inte låta den här destruktiva utvecklingen fortsätta!

Forskning visar att det finns ett samband mellan regelbunden konsumtion av våld­sam porr och högre risk att utöva våldsamt sex. Det går stick i stäv med vår politiska ambition om sex på lika villkor, samtyckeslagsstiftningen och kampen mot våld mot kvinnor. Det är alltför många som drabbas av den våldsamma porren – de kvinnor som misshandlas under inspelningen och de kvinnor som utsätts för sexuellt våld av sin partner men också de män som mår dåligt över den våldsporr de tittar på och får porrskador och erektionsproblem. På det området är samhällets kunskap alltför dålig.

Sverige har arbetat framgångsrikt i många år mot prostitution, köp av sexuella tjänster och utnyttjande av människor. Vi är stolta över det arbete som har genomförts men det finns mycket kvar att göra. Hur kan det t.ex. komma sig att misshandel, tortyr och förnedring i samband med sex är förbjudet och ska polisanmälas men om en kamera slås på och filmar detsamma så kallas det porr och är helt lagligt att både utföra och sprida? Att utnyttja en annan människa ska alltid vara ett brott, oavsett om det sker fysiskt eller digitalt. Det digitala övergreppet finns dessutom kvar för all framtid och kan delas oändligt många gånger till miljontals användare, och kränkningen upphör aldrig. Vi lagstiftare i Sveriges riksdag måste ta ansvar för unga och gamla, kvinnor och män, även på nätet.

Sverige behöver en bred utredning som tittar på pornografins skadeverkningar för barn, kvinnor, män, jämställdheten och samhället.

 

 

Åsa Eriksson (S)

Eva Lindh (S)

 

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en bred kartläggning av porrens skadeverkningar inom olika delar av samhället och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Justitieutskottet
  Betänkande 2022/23:JuU14
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.