Till innehåll på sidan

Uppmärksamma islamofobi med en dag

Motion 2021/22:1684 av Magnus Manhammar (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-09-30
Granskad
2021-09-30
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmärksamma islamofobi med en dag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hat och hot mot muslimer har ökat. Enligt Stiftelsen Expo attackeras i genomsnitt en svensk moské eller muslimsk bönelokal nästan varje månad. Nyligen attackerades en moské i Nya Zeeland och i Norge. Vi kan även se allt hat som skrivs på nätet om muslimer. Det är en utveckling som är skrämmande och oroväckande. Detta måste uppmärksammas och synliggöras mer.

Sedan lång tid tillbaka uppmärksammas antiziganism på internationella romadagen den 8 april. Förintelsens minnesdag är den 27 januari och är den internationella minnes­dagen för förintelsens offer. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Det finns ingen särskild dag när man synliggör rasism, hot och hat mot muslimer, men en särskild dag när man uppmärksammar islamofobi bör införas.

 

 

Yrkanden

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmärksamma islamofobi med en dag och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i: Konstitutionsutskottet
    Betänkande 2021/22:KU25
    Utskottets förslag: Avslag
    Kammarens beslut: Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.