Sveriges psykologiska beredskap
Interpellation 2014/15:517 av Sotiris Delis (M)
Interpellationen är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-04-16
- Överlämnad
- 2015-04-16
- Anmäld
- 2015-04-17
- Sista svarsdatum
- 2015-05-04
- Svarsdatum
- 2015-05-07
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.
Interpellationen
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Rysslands aggressiva agerande i Ukraina har påverkat den svenska säkerheten på flera sätt. Utöver den ökade spänningen i vårt närområde pekar Säkerhetspolisen i sin årsbok 2014 ut Ryssland som det största underrättelsehotet mot Sverige. Enligt Säpo är det flera länder som använder sig av olaglig underrättelseverksamhet i Sverige i syfte att inhämta information för att gynna det egna landet. Sedan krisen i Ukraina har Ryssland ökat sin olagliga underrättelseverksamhet i Sverige.
Men i Rysslands fall handlar det inte bara om att inhämta information om andra länder. En viktig del i den ryska hybridkrigföringen är landets informationskrigföring, där egenproducerad information sprids i syfte att underminera nyhetsförmedlingen i andra länder och desinformera människor i Ryssland och utanför om Rysslands förehavanden. Den ryska strategin innefattar bland annat heltidsanställd personal som kommenterar i sociala medier och nyhetskanaler som RT som sänder på engelska, spanska, franska och tyska.
Med tanke på ovanstående vill jag fråga statsrådet:
Hur bedömer statsrådet Sveriges psykologiska beredskap för att möta underrättelsehotet och informationskrigföringen från Rysslands sida?
Debatt
(7 Anföranden)Interpellationsdebatt 2014/15:517
Webb-tv: Sveriges psykologiska beredskap
Dokument från debatten
- Protokoll 2014/15:97 Torsdagen den 7 majProtokoll 2014/15:97 Svar på interpellation 2014/15:517 om Sveriges psykologiska beredskap
Protokoll från debatten
Anf. 150 Statsrådet Anders Ygeman (S)
Fru talman! Jag instämmer i mycket av det Sotiris Delis säger.
Samtidigt måste vi göra en distinktion mellan det psykologiska försvaret - det vill säga Sveriges förmåga att möta påverkanskampanjer med syfte att förvrida bilden av motståndaren eller av ett händelseförlopp, eller med syfte att minska vår försvarsvilja - och rena cyberattacker. Om sådana skulle göras av en främmande stat för att exempelvis försena, förhindra eller växla om Sotiris Delis tåg vore det en ren krigsattack. Det vore en attack med cyber som vapen, inte en del av någon psykologisk krigföring även om det naturligtvis - precis som en bomb, en terrorattack eller ett väpnat angrepp - skulle få även psykologiska effekter.
Det var många frågor på slutet; låt mig börja med den om EU. Självklart ska vi samarbeta med EU i de här frågorna. Europeiska rådet har också uppmärksammat medlemsländerna på den här frågan och uppmanat dem att titta på den. Det är alltså självklart en del av vårt arbete.
När det handlar om det civila samhällets förmåga att motstå cyberattacker har MSB ett uppdrag, nämligen det nationella CERT-uppdraget. FOI har en stor och bra övningsverksamhet när det gäller att motstå den här typen av attacker. Det kvarstår dock ganska mycket att göra. Den Riksrevisionsrapport vi nyligen har fått och som vi har kommit med en skrivelse om till riksdagen visar att vi har brister i vår it-beredskap. Det kanske skulle kunna vara förlåtet, men problemet är att vi har samma brister i it-beredskapen som vi hade för sex sju år sedan.
Det beror tyvärr på att den tidigare - moderatledda - regeringen negligerade de här frågorna, fru talman. Annars hade det inte varit möjligt för Riksrevisionen att ett antal år senare lämna exakt samma kritik. Detta måste vi nu ta tag i. Vi måste bygga upp en obligatorisk incidentrapportering så att berörda myndigheter har tillgång till det. Vi måste klargöra myndighetsstrukturen och vidta ett antal andra åtgärder för att komma till rätta med detta.
När det gäller själva det psykologiska försvaret är det delat mellan MSB, alltså Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och naturligtvis Säkerhetspolisen. Det finns självklart även en militär del. Det stämmer att MSB har fått minskade resurser, men inte i de här delarna. Det hade kanske varit klädsamt för Sotiris Delis att delge kammaren att neddragningen i precis lika hög grad kom i den alliansbudget som blev kammarens beslut.
Anf. 151 Sotiris Delis (M)
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Fru talman! Till att börja med har regeringens företrädare satt i system att skylla allt som inte gjorts av den nuvarande regeringen på den tidigare regeringen. Jag vill informera statsrådet om att ni sitter vid makten nu.
När det gäller EU kan jag konstatera att regeringen i sitt svar på en skriftlig fråga, 2014/15:181 om EU och rysk informationskrigföring, bland annat uttalade följande: "EU:s svar på denna utveckling har hittills varit otillräckligt. Regeringen har därför konsekvent verkat för att EU:s institutioner bör förstärka sina insatser och ta en tydlig, ledande roll för att - tillsammans med medlemsstaterna - proaktivt sprida korrekt information om EU:s politik och dess bevekelsegrunder samt korrigera felaktigheter."
Nu finns det möjlighet för Sverige att aktivt delta i detta arbete. Enligt en artikel i nättidningen Euobserver vill EU:s utrikestjänst anställa en handfull ryskspråkiga "mythbusters" för att motverka rysk påverkan på och propaganda i medierna. På den frågan svarade statsrådet lite allmänt att man är positiv. Men det finns fakta - Sverige har fått en inbjudan.
På en punkt är vi dock överens, nämligen att vår psykologiska beredskap är bristfällig och måste kompletteras väldigt snabbt inför de system som finns. Jag skulle dock hemskt gärna vilja höra statsrådet säga att han är beredd att delta i just det av EU:s utrikestjänst initierade projektet, för att bredda och komplettera Sveriges initiativ när det gäller att förstärka Sveriges psykologiska beredskap.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Interpellationer
Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.