säkerheten inom skatteområdet

Interpellation 2001/02:389 av Erik Hedlund, Carl (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-19
Anmäld
2002-05-14
Besvarad
2002-05-27

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 19 april

Interpellation 2001/02:389

av Carl Erik Hedlund (m) till finansminister Bosse Ringholm om säkerheten inom skatteområdet

För ett år sedan interpellerade jag finansministern om rättssäkerheten inom skatteförvaltningen (Ip 2000/01:396). Jag hade där ett antal frågor om hur man skulle kunna stärka medborgarnas rättigheter. Bl.a. refererade jag till ett antal fall, där skattemyndighet har lämnat uppgifter till den skattskyldige men där dennes självdeklaration sedan har underkänts av samma myndighet och skattetillägg påförts.

RSV har det övergripande ansvaret för skatteförvaltningens verksamhet. Myndigheter har en serviceskyldighet gentemot enskilda enligt 4 § förvaltningslagen. Denna serviceskyldighet innebär att myndigheten ska lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp i fråga som rör myndighetens verksamhetsområde.

För att den skattskyldige ska kunna göra rätt för sig krävs att skattemyndigheter lämnar erforderliga anvisningar och råd om hur skatteområdets lagar och förordningar ska tillämpas, och att myndigheterna sedan står för de anvisningar och råd som har getts.

Detta har inte skett i de tidigare refererade fallen. Nu har såväl tingsrätt som länsrätt prövat om skattemyndigheten verkligen lämnat oriktiga uppgifter. Tingsrätten fann att skattemyndigheten hade lämnat felaktiga uppgifter till den skattskyldige, men att skadeståndsansvar för myndigheten kan utkrävas bara om den felaktiga uppgiften lämnats i samband med myndighetsutövning. Myndighetsutövning anses bara gälla en fråga som haft omedelbart samband med ett konkret ärende.

Detta innebär att en medborgare som vill göra rätt och ställer en fråga till en myndighet inte kan lita på svaret. När medborgaren sedan vidtar åtgärder i enlighet med beskedet, så riskerar han att dels få en ekonomisk förlust beroende på att skatten blir väsentligt annorlunda, dels belastas med skattetillägg och räntekostnader.

I ett aktuellt fall har länsrätten funnit att det måste anses som ursäktligt att x redovisat på det sätt som skett och rätten beslöt därför att avgiftstillägg och skattetillägg inte skulle utgå.

Dagens skattelagstiftning är komplicerad. Detta gäller inte minst på den indirekta beskattningens område. RSV ger därför tillsammans med berörda skattemyndigheter den skattskyldige skriftlig information i form av broschyrer, blanketter med information och anvisningar, rekommendationer, föreskrifter, handledning m.m.

Det är dock minst lika viktigt ur rättssäkerhetssynvinkel att de skattskyldiga kan få erforderlig muntlig hjälp och information dvs. att de kan ringa och ställa frågor samt att diskutera olika problemställningar med skatteförvaltningen. Om en skattskyldig vidtagit alla dessa åtgärder bör han kunna vara säker på att givna svar är korrekta.

Att kräva att en fråga ska stå i direkt anknytning till ett ärende för att betraktas som myndighetsutövning innebär att alla de broschyrer och anvisningar som RSV utger inte heller är en form av myndighetsutövning. Man ska inte behöva begära skriftliga förhandsbesked för att vara säker på vad som gäller i skattefrågor.

I den debatt som föranleddes av min interpellation i maj 2001 sade finansministern bl.a.:

"Någon omprövning bör dock inte ske om det är uppenbart oskäligt, exempelvis om den skattskyldige har följt skattemyndighetens råd och anvisningar."

Min fråga till finansministern är därför:

Kommer finansministern med anledning av det tidigare uttalandet att initiera en förändrad lagstiftning, så att skattskyldiga som följer av skattemyndighet lämnade svar ska kunna lita på dessa och varken drabbas av omprövningar eller skattetillägg?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.