Rättvis ersättning för hemvärnssoldater

Interpellation 2024/25:202 av Lena Johansson (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-11-14
Överlämnad
2024-11-15
Anmäld
2024-11-19
Svarsdatum
2024-11-29
Sista svarsdatum
2024-11-29
Besvarad
2024-11-29

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Hemvärnet är en central del av Sveriges försvarsförmåga och består av engagerade och frivilliga kvinnor och män som snabbt kan mobiliseras för att stödja Försvarsmaktens insatser. I takt med att hemvärnets roll har utvecklats och förväntningarna på dess personal ökat ställs allt högre krav på utbildning och specialisering för att möta dagens säkerhetsutmaningar.

Det nuvarande ersättningssystemet täcker dock endast upp till 90 procent av den förlorade arbetsinkomsten vid tjänstgöring, vilket innebär att många hemvärnssoldater själva får stå för en del av kostnaderna för sitt engagemang. Det kan innebära ett hinder i det nuvarande systemet att både rekrytera och behålla specialistkompetenser som är viktiga inom hemvärnet.

För att möjliggöra ett brett deltagande och stärka hemvärnets operativa förmåga behövs ett reformerat ersättningssystem som erbjuder full kompensation för förlorad arbetsinkomst och som kan hanteras på ett enklare sätt för de frivilliga.

Min fråga till försvarsminister Pål Jonson är därför:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att reformera ersättningssystemet för hemvärnssoldater så att alla frivilliga ges rättvisa ekonomiska förutsättningar för sitt viktiga engagemang i hemvärnet?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2024/25:202, Rättvis ersättning för hemvärnssoldater

Interpellationsdebatt 2024/25:202

Webb-tv: Rättvis ersättning för hemvärnssoldater

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fru talman! Lena Johansson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att reformera ersättningssystemet för hemvärnssoldater så att frivilliga ges rättvisa ekonomiska förutsättningar för sitt viktiga engagemang i hemvärnet.

Hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna fyller viktiga funktioner för den samlade förmågan inom totalförsvaret och folkförankringen. De utgör ett starkt bidrag till den svenska försvarsviljan.

Intresset för att göra en insats inom hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna har ökat i takt med att säkerhetsläget försämrats. Det visar på en stark försvarsvilja hos det svenska folket som behöver tas till vara på alla nivåer.

Det pågår initiativ för att se över förutsättningarna för att öka tillgången till personal och uthålligheten inom det militära försvaret. Hemvärnet utgör en betydande del av krigsorganisationen, organiserad i krigsförband med hög tillgänglighet.

Försvarsmakten har vidtagit åtgärder inom arbetsmiljö, likabehandling och personalplanering för att försäkra sig om att hemvärnssoldaterna i både soldatbefattning och specialistbefattning fortsätter sin tjänstgöring under en längre tid. Exempelvis har myndigheten tagit fram en personalförsörjningsstrategi som inkluderar hemvärnssoldater. Ett arbete har också påbörjats för att se över ersättningar till hemvärnssoldater avseende tjänstgöring utöver avtalstiden.

Vidare har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att analysera hur tillgången till personal inom det militära försvaret kan förbättras i syfte att stärka dess uthållighet (dir. 2024:2). Utredaren ska bland annat analysera om det finns behov av att förändra förmånerna till totalförsvarspliktiga. Förmånerna innefattar bland annat ersättning under tjänstgöring. Uppdraget ska redovisas i juli 2025.

Jag följer Försvarsmaktens arbete noga och ser fram emot att ta del av utredningens resultat.


Anf. 2 Lena Johansson (S)

Fru talman! Jag tror att försvarsministern och jag är av samma åsikt att hemvärnssoldater - både kvinnor och män - är viktiga för Sverige. Vi vill dem väl och att de ska ha de bästa förutsättningarna, eftersom hemvärnet är en mycket stor del av Försvarsmaktens insatsorganisation.

Hemvärnet består av moderna insatsberedda krigsförband med hög beredskap. Från det att man får larm ska man inom 6 timmar börja lösa sina krigsuppgifter, och inom 24 timmar ska man vara fullt mobiliserad med sin förmåga och ha en uthållighet på 90 dygn.

Utvecklingen inom hemvärnet som den ser ut nu innebär att fler söker sig dit. Det är mot bakgrund av det rådande säkerhetsläget. Hemvärnet förändras även i och med att man har mer avancerad utrustning. Uppgifterna förändras förstås också och blir mer avancerade.

Alla dessa frivilliga som via avtal med Försvarsmakten förbinder sig att tjänstgöra har avtalat om ett visst antal dygn som ägnas åt övning och utbildning. Min fråga gällde en genomlysning av ersättningen och om man skulle titta på det system som finns i dag, som jag upplever som ganska orättvist. Det ger till exempel inte full ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Ministern svarade att en utredare bland annat ska analysera om det finns behov av att förändra förmånen för totalförsvarspliktiga. Jag vill mena att sådant tar tid. I juli 2025 ska man ha tittat på om det finns behov av förändring. Men det ser vi nog redan i dag, och det här kan göra att det drar ut ännu mer på tiden. Kan ministern förtydliga svaret? Har jag kanske missuppfattat det?


Anf. 3 Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fru talman! Tack, Lena Johansson, för en på riktigt viktig interpellation!

Systemet vi har i dag för ersättningsnivåer till hemvärnet tycker inte jag är bra. Det är för fragmenterat och otydligt. Det är en bred flora av ersättningsnivåer. Jag är alltså helt enig med Lena Johansson om att det finns skäl att se över det.

Det finns två delar i detta. Dels en förordning från 1997 som styr ersättningsnivåer för hemvärnssoldater, dels den förordning som jag tror att Lena Johansson är inne på om förmåner för totalförsvarspliktiga. Den senare styr ersättningsnivån som är 90 procent av SGI, och den högsta ersättningsnivå en hemvärnssoldat kan få är 1 413 kronor. Det är rätt så komplext. Det finns också en massa olika nivåer beroende på om man är instruktör och så vidare.

Systemet är inte bra. Regeringen har ett ansvar att se över förordningen. Vid sidan av det bedriver Försvarsmakten arbete när det kommer till ersättning för instruktörer. Det ligger alltså till del på dem. Vi följer det arbetet. Det finns verkligen starka skäl att se över det här.

Vi tillsatte Roland Ekenberg som utredare. Han är tidigare rikshemvärnschef. Jag tycker att han är en mycket lämplig person i och med att han har goda insikter om just hemvärnets verksamhet och kan se över tillgängligheten till hela Försvarsmaktens personal. Det handlar naturligtvis bland annat om hur vi skulle kunna använda värnpliktiga vid olika konfliktnivåer. Det handlar även om tillgängligheten till reservofficerare och om anställda soldater och varför de avbryter sina avtal och så vidare. Det gäller att se över helheten i personalförsörjningssystemet.

Roland Ekenberg har det viktiga uppdraget att se över förordningen om villkoren för totalförsvarspliktiga. Jag hoppas att Roland Ekenberg när utredningen är klar i juli kommer att beröra det område vi diskuterar.

Låt mig också säga att hemvärnsförbanden är mycket viktiga, och det tror jag att Lena Johansson och jag är helt eniga om. De ska ha förmåga att stödja vid mobilisering och skydda och bevaka militära objekt, basobjekt och samhällskritiska funktioner. Det är även viktigt vid olika typer av hybridoperationer, som vi ju är alltmer exponerade för. Hemvärnets lokala koppling och frivilliga bas skapar hög tillgänglighet, och det bidrar inte minst med folkförankring på ett rätt så unikt sätt, som vi verkligen ska vårda.

Det är naturligtvis inte så att Natomedlemskapet på något sätt minskar vikten av hemvärnet. Även om vi i första hand ser att hemvärnet ska operera i Sverige kommer de också att vara väldigt viktiga för värdlandsstöd, skydd och bevakning när vi tar emot utländska förband.

Fru talman! Jag vill speciellt lyfta fram en sak som jag tycker att hemvärnet har gjort fantastiskt bra under det senaste året, och det är utbildningen av ukrainska soldater i Storbritannien - det som heter Interflex. Där har instruktörer från hemvärnet deltagit i ett antal omgångar och utbildat ukrainska soldater. Man har fått väldigt fina utvärderingar, både av britterna som leder det hela och av de ukrainska soldaterna.

När vi får hem dem som har utbildat får vi också hem duktiga instruktörer som har utbildat ukrainska soldater 12 eller 16 timmar om dygnet. Detta är återigen en påminnelse om hur viktigt hemvärnet är och hur fina arbetsinsatser man gör men också om det som Lena Johansson efterfrågar, nämligen att det ska vara bra, sjysta och rimliga ersättningsvillkor för hemvärnssoldater.


Anf. 4 Lena Johansson (S)

Fru talman! Tack, ministern, för svaret!

Vi är så eniga att det egentligen inte finns mycket mer att tillägga, men jag har ändå två frågor.

Den ena handlar om tidsaspekten. Ibland måste man smida medan järnet är varmt. Det här järnet är varmt, och det är en lågt hängande frukt att få vår försvarsförmåga att växa genom att få vårt hemvärn att växa och må bra. För mig handlar det om tidsaspekten. Hur länge ska man vänta?

Precis som ministern gör i sitt ämbete pratar jag mycket med och träffar många hemvärnssoldater, och det man säger till mig är att det finns två eller möjligtvis tre saker som är tuffa när man är hemvärnssoldat. En sak är att man är borta från sin familj under perioder då man egentligen ska vara ledig, för man har ju ett civilt arbete också. En annan sak är att man faktiskt får betala för sitt engagemang, det vill säga den lönedel som inte kompenseras.

Mot bakgrund av att vi har det som vi har det i världen med det säkerhetspolitiska läget och att vi behöver öka vår försvarsförmåga anser jag att det har tagit lite för lång tid. Sedan kan man skylla på många saker. Det har ju funnits fler regeringar, men nu när det är som det är behöver vi skynda på.

Civilförsvarsministern piskar på både kommuner och det civila samhället om det som man ska göra nu, om det inte påbörjades i går. Jag vill göra ett sådant medskick, att det brådskar. Jag vill också gärna höra om försvarsministern har någon tidsaspekt för när ersättningsfrågan eventuellt kan få en lösning.

Den andra frågan handlar om det som försvarsministern säger i sitt svar, att det pågår initiativ för att se över förutsättningarna för att öka tillgången till personal och uthålligheten inom det militära försvaret. Vad är det för initiativ som pågår? Vem har fått uppdraget, och av vem? Det kan vara jag som har missat något, men jag skulle vilja få detta förklarat. Vad är det för initiativ som pågår?


Anf. 5 Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fru talman! När det gäller tingens rådande ordning har det varit så under lång tid, även under de åtta år då Socialdemokraterna satt vid makten. Jag såg inte så mycket rörelse i frågan under de mandatperioderna, men det viktiga är vad vi gör framöver.

Som jag har sagt vid andra tillfällen är tid en kostnad, och den är en underskattad kostnad.

Om det förut inom försvarspolitiken var så att vi hade ont om pengar men att vi, enligt många, hade gott om tid i och med att det säkerhetspolitiska läget var annorlunda då, är det precis tvärtom nu. Vi har fördubblat försvarsinvesteringarna mellan 2020 och 2024, så det finns väsentligt mycket mer pengar.

Däremot är tid en faktor. Vi måste förhålla oss till Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och att Ryssland återkommande har visat att man tar stora politiska och militära risker. Det är bra att vi är medlemmar av Nato. Då blir vi säkrare och Nato starkare. Men Nato är inte lösningen på allt, utan vi måste också skynda på uppbyggnaden av totalförsvaret.

Med detta sagt har jag, kopplat till utredningen, fört samtal med utredaren om att vi till exempel skulle kunna få ett delbetänkande. Det är en rätt bred utredning - jag tror att det är 17 olika punkter - och vi för en dialog med utredaren om detta.

Det som är svårt att skynda på är de delar i utredningen som berör lagstiftning, där det till del finns ett grundlagsskyddat krav på att man måste ha ett rimligt beredningsunderlag. Jag tror att utredningen kommer till sommaren, och då kommer vi från regeringens sida naturligtvis att göra allt vi kan för att skynda på processen.

Det handlar om Försvarsmaktens viktigaste tillgång, nämligen personalen. Vi kommer aldrig att få någon tillväxt om vi inte får en högre tillgänglighet i personalen. Jag kan lova Lena Johansson att arbetet är högt prioriterat av Försvarsdepartementet och regeringen.

Det var ett initiativ att tillsätta denna utredning, som också berör en rad andra frågor, inte minst ersättningsnivåerna för värnpliktiga, vilket jag tycker är angeläget. Vi har höjt ersättningsnivåerna för officersaspiranter. Det är bra, för vi behöver få in fler officerare.

Jag utesluter heller inte möjligheten att höja ersättningsnivåerna för värnpliktiga, till exempel. Detta är saker som vi kommer att jobba intensivt med under det kommande året.

Jag tror att jag också nämnde något i svaret kopplat till en del av den verksamhet som Försvarsmakten bedriver när det gäller detta och kopplat till en personalförsörjningsstrategi som inkluderar hemvärnets personalbesättning. Man arbetar med arbetsmiljö, likabehandling, personalplanering med mera, så det sker en hel del arbete också på personalsidan inom Försvarsmakten, vill jag understryka.

Låt mig också säga något om det som Lena Johansson var inne på. Det är väldigt många fler som nu söker sig till hemvärnet, och detta är en fantastisk tillgång och ett uttryck för en stark försvarsvilja. Vi såg det efter att den fullskaliga invasionen av Ukraina bröt ut. Normalt är det 4 500 som söker sig till hemvärnet varje år, men på några månader sökte 29 000.

Det som vi måste se till nu när vi får ett stort inflöde är att vi inte har flaskhalsar i vårt system. Det handlar inte minst om att sådant som säkerhetsprövning tar alltför lång tid, så att människor tröttnar, och att det inte finns bra ersättningsnivåer.

Precis som Lena Johansson sa måste vi smida medan järnet är varmt och det finns ett stort intresse bland befolkningen för att bygga upp ett starkare totalförsvar. Det är en stor tillgång för vårt land, och vi ska naturligtvis göra vad vi kan för att angripa flaskhalsar.


Anf. 6 Lena Johansson (S)

Fru talman! Tack, ministern, för svaret!

Precis! Dagens system hämmar hemvärnets anpassning och utveckling då många frivilliga helt enkelt inte har råd att delta i befattningsutbildningar, till exempel, eller utbildningsverksamhet för att få ökad operativ förmåga.

Dagens system utestänger också många specialister, som tidigare har genomgått värdefull militär specialist- eller ledarskapsutbildning, från tjänstgöring. Jag är därför glad att ministern och Försvarsmakten är på bollen.

Jag förstår försvarsministern när han hänvisar till att lagändringar har sin gilla gång. Vissa saker kan man inte skynda på, utan de måste få ta tid. Däremot, menar jag, måste man skynda så mycket man kan, för det är en ytterst viktig fråga. Vi behöver inte bara attrahera, rekrytera, utbilda och utveckla personal utan också behålla personal, enligt den kända ARUBA-modellen.

Jag tackar för svaret. Jag kommer att följa frågans utveckling lika intensivt som jag blir approcherad av hemvärnssoldater och frivilliga.


Anf. 7 Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fru talman! Jag vill tacka Lena Johansson för debatten. Jag uppskattar alla ledamöter som är djupt engagerade i hemvärnet, för det är hemvärnet väl värt. Fortsätt alltså gärna att jaga på mig och regeringen om vi inte gör det vi ska!

Jag vill nämna några saker som är lite kopplade till ersättningsnivåer. Det första är att hemvärnet ska växa från i dag ungefär 22 000 upp till 26 000 och att vi ska ha 40 hemvärnsbataljoner. De utgör som sagt en viktig del av krigsorganisationen.

Det andra jag vill tillägga är att det också kommer en hel del satsningar på hemvärnet i och med det kommande totalförsvarsbeslut som jag hoppas att riksdagen ska fatta i december. Detta behövs, och det handlar om alltifrån fordon och båtar till sensorer, värmesikten, bildförstärkare, taktisk radio och inte minst att man ska ha kvar granatkastare för att kunna möta kvalificerade förband.

Jag tror också att det spelar roll för attraktionen att det finns resurser för den materiella tilldelningen. Det innebär inte att vi inte ska se över ersättningsnivåerna; det ska vi, och vi har gett Roland Ekenberg i uppdrag att göra det.

En sista sak som också är kopplad till hemvärnets verksamhet är frivilligorganisationerna, i och med att de utbildar många av instruktörerna och specialisterna. Lena Johansson vet säkert att vi också har höjt anslagen ganska ordentligt till frivilligorganisationernas arbete. Det finns en väldigt nära samverkan mellan hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna, och de är också värda att lyfta fram som en stark del i folkförankringen och ytterst försvarsviljan i Sverige.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.