Markåtkomst för cykelleder

Interpellation 2013/14:461 av Monica Green (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-05-06
Inlämnad
2014-05-06
Anmäld
2014-05-07
Sista svarsdatum
2014-05-27
Besvarad
2014-06-02

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Fristående cykelvägar omfattas inte av väglagen, och med dagens regelverk finns inte någon möjlighet till markåtkomst för att knyta samman längre cykelleder som kräver nyanläggning eller nyttjande av enskild väg när en markägare eller vägförening vägrar.

Under de senaste åren har det visat sig att Kattegattleden, som hunnit längst av de långa leder som är under utbyggnad, riskerar att försenas och fördyras till följd av betydande problem med markåtkomst i några avgörande partier som i sin tur kan medföra långa omvägar och sänkt kvalitet. Även Sydostleden har mötts av sådana problem.

Kattegattleden tecknar avtal med berörda vägföreningar som upplåter vägen för skyltad cykelled mot visst årligt bidrag.

Svårigheterna att få tillgång till mark för felande länkar bottnar i att cykelväg enligt väglagen inte betraktas som väg. Därmed är inte lagens bestämmelser om markinlösen tillämpliga. Problemen riskerar att påtagligt öka kostnaden för Kattegattleden genom långa omvägar och genom att försämra dess kvalitet. Det är stora värden som står på spel i form av merkostnader och kvalitetsförluster, som kan minska turisternas intresse.

För tio år sedan lämnade Lantmäteriet rapporten Översyn av anläggningslagen (LMV-rapport 2002:9) till regeringen. I den finns motivering för och fullständigt förslag till författningstext avseende ändring i anläggningslagen med innebörd att kommuner och eventuellt Trafikverket ska få tillgång till enskild mark eller väg när detta krävs för anläggande av sammanhängande cykelleder.

Cykelutredningen ställde sig i sitt betänkande (SOU 2012:70) bakom Lantmäteriets förslag och det gjorde även Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84), men trots att tolv år förflutit är regeringskansliets beredning av lantmäteriets förslag ännu inte slutförd.

Region Skåne och Region Halland arbetar tillsammans med Trafikverket och tio berörda kommuner med att färdigställa Kattegattleden mellan Helsingborg och Göteborg. Leden är ett nationellt pilotprojekt för anläggande av en första längre cykelturistled av internationell klass. Det är konstigt att regeringen försvårar genomförandet genom sin passivitet i fråga om den föreslagna ändringen i anläggningslagen.

Vad avser justistieministern att göra för att regelverket ska möjliggöra markåtkomst för cykelleder?

Debatt

(1 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2013/14:461, Markåtkomst för cykelleder

Interpellationsdebatt 2013/14:461

Webb-tv: Markåtkomst för cykelleder

Protokoll från debatten

Anf. 15 Justitieminister Beatrice Ask (M)
Fru talman! Monica Green har frågat vad jag avser att göra för att regelverket ska möjliggöra markåtkomst för cykelleder. Regeringen ser positivt på utbyggnaden av cykelleder. I den nationella transportplanen gör regeringen satsningar som motsvarar anläggning av närmare 40 mil ny cykelväg längs det nationella vägnätet. Staten är via transportplanen medfinansiär till bland annat Kattegattleden, som är ett samarbetsprojekt mellan berörda kommuner, landsting och staten. Totalt satsar staten drygt 4,8 miljarder kronor på åtgärder för ökad och säker cykling under perioden 2014-2025. När det gäller frågan om markåtkomst för cykelleder vill jag betona att avtalslösningar med berörda markägare alltid är det alternativ som först måste komma i fråga. På så sätt skapas förutsättningar för en bred acceptans för infrastrukturprojekt. Enbart undantagsvis bör tvångsvisa lösningar övervägas, till exempel om avtal inte kan komma till stånd och alternativa sträckningar inte är möjliga. Det finns redan enligt gällande lagstiftning också en möjlighet att - i sista hand - tillgripa expropriation för att förverkliga en cykelled av allmänt intresse. I en rapport från Lantmäteriet år 2002 lämnades förslag till utökade möjligheter att ta andras fastigheter i anspråk med tvång för att inrätta bland annat cykelleder. Förslaget har varit föremål för flera remissomgångar. Det har då invänts att förslaget på ett oproportionerligt sätt skulle inskränka äganderätten för berörda markägare. Det finns skäl att beakta denna remisskritik. Över lag är jag också tveksam till att införa ytterligare möjligheter till expropriativa ingrepp utan att det finns mycket starka skäl för det. Med detta sagt vill jag dock framhålla att beredningen av Lantmäteriets rapport, som även innehåller andra förslag, fortsätter i Regeringskansliet. I det arbetet beaktas de åsikter som bland andra Cykelutredningen har fört fram i sitt betänkande. Förste vice talmannen konstaterade att interpellanten inte var närvarande i kammaren och förklarade överläggningen avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.