livränta

Interpellation 2001/02:181 av Stenberg, Hans (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-18
Anmäld
2002-01-22
Besvarad
2002-01-25

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 17 januari

Interpellation 2001/02:181

av Hans Stenberg (s) till statsrådet Ingela Thalén om livränta

När en person drabbas av en olycka som leder till livslång invaliditet innebär det ett stort lidande för den som drabbas. När man sedan efter en tids sjukskrivning övergår från sjukersättning till sjukpension sänks ersättningen kraftigt. Om man då drabbats av exempelvis en bilolycka så får man en livränta som kompensation för inkomstbortfallet.

Ett problem i sammanhanget är att det kan gå väldigt lång tid innan nivån på livräntan har fastställts. Under den tiden får den skadade mycket låg inkomst vilket oftast leder till svåra ekonomiska problem. För att den som drabbas av en invalidiserande skada inte ska drabbas också mycket svårt ekonomiskt så borde livräntan fastställas i samband med att beslut tas om förtidspension.

Vilka åtgärder är socialförsäkringsministern beredd att vidta för att livräntan ska kunna fastställas i nära samband med att beslut tas om sjukpension?

Debatt

(6 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2001/02:181, livränta

Interpellationsdebatt 2001/02:181

Webb-tv: livränta

Protokoll från debatten

Anf. 40 Statsråd Ingela Thalén (S)
Fru talman! Hans Stenberg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att livränta ska kunna fastställas i nära samband med att sjukpension beviljas. Frågan om vad som kan göras för att beslut om livränta ska kunna fattas tidigare än vad som sker i dag har behandlats i regeringens proposition 2001/02:81 Vissa arbetsskadefrågor m.m. Propositio- nen lämnades till riksdagen den 14 december 2001. I propositionen angavs fyra områden som behöver förändras för att anspråk på arbetsskadeersättning ska kunna prövas tidigare än vad som sker för närvaran- de. Dessa områden är anhängiggörande av arbetsska- deärenden, koncentrerad handläggning, fastställande av livränteunderlag och tidpunkt för beviljande av livränta. Frågorna om anhängiggörandet av arbetsskadeä- renden och tidpunkt för beviljande av livränta har fått en lösning genom de förslag som lämnas i propositio- nen. Till skillnad från många andra socialförsäkrings- förmåner krävs i dag inte skriftlig ansökan för rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Därmed saknas det en tydlig ordning som visar när det finns ett ersättningsärende som ska prövas av försäkrings- kassan. När en arbetsskada inträffar anmäls detta, oavsett om den är förenad med inkomstbortfall eller inte. Anmälningen medför dock inte att den försäkra- de framställer ett ersättningskrav som måste prövas. Enligt en särskild bestämmelse ska försäkringskassan pröva frågan om den försäkrade har ådragit sig en arbetsskada endast i den mån det behövs för att be- stämma rätt till ersättning enligt LAF. Det anmälda ärendet kan därför bli liggande eller arkiveras på grund av att det inte framgår att det finns anspråk på ersättning. Detta missförhållande rättas till genom förslaget att den som vill få sin rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen prövad ska ansöka skriftligt om detta. När det gäller frågan om vid vilken tidpunkt liv- ränta ska kunna utges är reglerna för närvarande så otydliga att handläggningen försvåras. Regeringen har därför i propositionen föreslagit att reglerna om detta ska ansluta till vad som kommer att gälla för sjukersättning och aktivitetsersättning. Det innebär att livränta ska kunna beviljas om nedsättningen är var- aktig eller kan antas bli bestående för en tidsbegrän- sad period om minst ett år. Tidpunkten när rätt till livränta föreligger blir därmed lättare att fastställa. Med en sådan formulering är rätten till livränta inte beroende av om sjukersättning eller aktivitetsersätt- ning faktiskt beviljas. Arbetsskadelivränta kommer fortsättningsvis att kunna beviljas även i situationer då villkoren för sjukersättning eller aktivitetsersätt- ning inte uppfylls.

Anf. 41 Hans Stenberg (S)
Fru talman! Jag vill börja med att tacka Ingela Thalén för det mycket positiva svaret på interpella- tionen. Det är väldigt bra att regeringen har tagit den här frågan på allvar. Det är inte någon bra ordning, som det är i dag, att en människa som drabbas av en olycka som kanske leder till livslång invaliditet också drabbas mycket svårt ekonomiskt i en lång väntan på att få ut en ersättning som man har rätt till. Därför är det bra att regeringen har tagit tag i frågan och lagt fram förslag till lösningar på problemet. Jag är också övertygad om att det här kommer att förkorta handläggningstiderna, och det är mycket välkommet. Jag måste erkänna att jag själv inte är så insatt i hur systemet kommer att fungera att jag kan avgöra om dessa förändringar kommer att lösa hela det pro- blem som jag har tagit upp i min interpellation. Jag vill därför fråga Ingela Thalén om hon nu känner sig övertygad om att de ändringar i lagstiftningen som hon har föreslagit faktiskt leder till att man löser problemet med den väldigt långa väntan som kan uppstå på att få en livränta fastställd.

Anf. 42 Statsråd Ingela Thalén (S)
Fru talman! Bakom arbetsskadeersättningsanspråk och anspråk på livränta finns väldigt många olika situationer. Som jag har beskrivit i mitt interpella- tionssvar har vi gått igenom just de komplicerade tidpunkter som har varit ett hinder för att kunna utre- da om det är möjligt att betala ut en livränta, antingen varaktigt eller för en tidsbegränsad period. Med det förslag som riksdagen har på sitt bord har vi röjt undan de hinder som vi i dag ser som de störs- ta. Det finns naturligtvis behov av att gå igenom hur kunskapen utvecklas. Det pågår också ett arbete som vi har initierat med anledning av arbetsskadeförsäk- ringsförslaget, som handlar om att få en starkare koncentration av handläggningen och därmed också en fortlöpande ökad kompetens. Vi behöver också se över en fråga som det nu pågår en utredning om, nämligen på vilket sätt man ska beräkna livränteun- derlaget för förfluten tid. De här fyra delarna kommer, alldeles tveklöst, att sammantaget innebära att de enskilda skadade kom- mer att få en betydande lättnad när det gäller att få besked och få sin sak prövad i rimlig tid. Självfallet kommer det att kvarstå komplicerade bedömningsä- renden, som förmodligen för den enskilde kommer att upplevas som att man får vänta alltför länge. Jag menar dock att detta i det stora hela kommer att innebära en betydande lättnad, framför allt för den enskilde men också för hela handläggningen av beslut om livränta.

Anf. 43 Hans Stenberg (S)
Fru talman! Som jag sade förut är jag, precis som Ingela Thalén, övertygad om att det här kommer att leda till betydande förbättringar för de drabbade. Det är bra. Det kvarstår ju en viss osäkerhet i de enskilda fallen. Det är alltid många besvärliga situationer som är svåra att förutse. Jag tolkar Ingela Thaléns besked som att regeringen är beredd att fortsätta att följa frågan och, om det behövs, återkomma till riksdagen om det skulle visa sig att de här åtgärderna inte är tillräckliga. Har jag då tolkat statsrådet rätt?

Anf. 44 Statsråd Ingela Thalén (S)
Fru talman! Hans Stenberg har tolkat mig alldeles rätt. Det här en oerhört stor fråga, och den har stor be- tydelse för enskilda som drabbas av skador eller sjuk- domar i arbetslivet. Min bedömning är att det här kommer att innebära en betydande lättnad. Skulle det under åren framöver visa sig att det finns skäl att göra ytterligare förbättringar när det gäller t.ex. bedömningen av livränta kommer vi att gå in och förstärka insatserna ytterligare. Vi vill skapa en organisation som gör att människor kan känna sig trygga med både själva försäkringen och hanteringen och administrationen runtomkring.

Anf. 45 Hans Stenberg (S)
Fru talman! Jag vill avslutningsvis tacka Ingela Thalén för svaret på interpellationen. Att denna fråga nu förs framåt kommer att ha stor positiv betydelse för dem som drabbas av skador ute på arbetsplatser- na.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.