Landsbygdsprogrammet

Interpellation 2013/14:449 av Johan Löfstrand (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-04-22
Inlämnad
2014-04-22
Anmäld
2014-04-25
Sista svarsdatum
2014-05-12
Besvarad
2014-05-26

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

 

Vi kunde för någon vecka sedan ta del av det glädjande beskedet att regeringen förstärker medlen till landsbygdsprogrammet med 2,8 miljarder kronor de kommande sju åren. Det blir 400 miljoner per år. Jag är glad att regeringen därmed gör en liknande bedömning som vi socialdemokrater gjort. Men när vi nu läser vårpropositionen så är det svårt att hitta dessa 2,8 miljarder. Regeringen förstärker medlen till landsbygdsprogrammet 2014 i vårändringsbudgeten genom att höja anslaget Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur med 400 miljoner jämfört med budgetpropositionen. Frågan blir då hur finansieringen sker de kommande åren.

Jämför man bedömningen av anslagen för utgiftsområde 23 för 2015-2017 i budgetpropositionen med bedömningarna i vårpropositionen så finns inte ett tydligt tillskott med 400 miljoner årligen som regeringens representanter lovat på presskonferenser. Anslaget för 2015 är i stort sett oförändrat, och det skulle i så fall innebära att den kommande satsningen på landsbygdsprogrammet ska tas inom departementets budget, alltså med nedskärningar på andra områden.

En annan fråga som har aktualiserats är också hur mycket av tillskottet för 2014 som i realiteten kan användas. Ansökningstiderna för många stöd gick ut den 3 april, vilket jag inte kan tolka på något annat sett än att väldigt lite ersättningar kommer att utbetalas under 2014. En stor del av de 400 extra miljonerna kommer alltså att bli över.

När kommer de olika stöden att börja gälla och när kommer dessa att betalas ut? Landsbygden står inför stora utmaningar och många företagare klarar inte av att stöd och ersättningar uteblir. Om regeringen hade aviserat dessa pengar tidigare så hade stöd kunnat betalas ut även under 2014.

Det råder alltså en oklarhet kring om finansieringen av ökningen av landsbygdsprogrammet med 400 miljoner årligen ska ske genom neddragningar inom utgiftsområde 23 och hur stor andel av de 400 miljonerna som kommer betalas ut under budgetåret 2014 eller om överblivna medel från 2014 i själva verket ska finansiera ökningen för 2015 och samma medel därmed i regeringens retorik används två gånger.

Med anledning av detta blir min fråga till landsbygdsministern:

Hur menar landsbygdsministern att den framtida finansieringen av ökningen av landsbygdsprogrammet med 2,8 miljarder ska ske?

Debatt

(9 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2013/14:449, Landsbygdsprogrammet

Interpellationsdebatt 2013/14:449

Webb-tv: Landsbygdsprogrammet

Protokoll från debatten

Anf. 10 Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)
Herr talman! Johan Löfstrand har frågat mig hur jag menar att den framtida finansieringen av ökningen av landsbygdsprogrammet med 2,8 miljarder kronor ska ske. I enlighet med avisering i vårpropositionen 2014 avser regeringen att i budgetpropositionen 2015 tillföra anslaget 1:18, Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur, ett belopp på 2,4 miljarder kronor. Detta tillsammans med de 400 miljoner kronor som regeringen föreslagit att öka anslaget med i vårändringsbudgeten 2014 innebär att den svenska medfinansieringen till landsbygdsprogrammet ökar med totalt 2,8 miljarder kronor under programperioden 2014-2020. Satsningen är i enlighet med regeringens politik finansierad fullt ut.

Anf. 11 Johan Löfstrand (S)
Herr talman! Jag vill börja med att tacka ministern för beskedet. Ministern har helt rätt i att det i vårpropositionen tydligt framgår att regeringen vill skjuta till 400 miljoner till anslaget 1:18, Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur. Men jag och många med mig har i alla fall funderat lite grann kring den framtida finansieringen vid läsningen av vårpropositionen. Om man jämför den bedömning som har gjorts under utgiftsområde 23 för perioden 2012-2017 i budgetpropositionen med den bedömning som görs i vårpropositionen kan man inte se att de här pengarna har tillförts utgiftsområdet. Det här gör att jag och många med mig undrar när pengarna kommer att tillföras. Nu fick vi mycket riktigt svar från landsbygdsministern: De här pengarna kommer att läggas in i höstbudgeten. Jag tackar för det beskedet. Men samtidigt tycker jag att det är lite magstarkt att Centerpartiets partiledare går ut och slår på stora trumman och säger att allting är klart och finansierat fram till 2020. Så lät det på den presskonferens där Centerpartiet offentliggjorde den här satsningen. Jag - och många med mig, tror jag - tycker att det hade varit lite mer klädsamt om man varit lite tydligare i vårpropositionen och redogjort för de här pengarna även för de kommande åren för att på så sätt tydliggöra att pengarna finns. Herr talman! I min interpellation har jag också några funderingar kring landsbygdsprogrammet som helhet. Först och främst: När kommer det att börja gälla? Det finns nu runt om i landet en stor osäkerhet kring vad det är som gäller och när de olika stöden kommer att träda i kraft. Jag vore väldigt glad om ministern kunde redogöra för när programmet kommer och när man kommer att kunna få stödpengar. Kommer det att bli i år? Kommer det att bli nästa år? Jag har även förstått att en del stöd inte kommer att börja gälla förrän 2016. Det vore spännande att få höra ministern ge en redogörelse inför mig och åhörarna. När börjar de olika stöden gälla, och hur stor del av de pengar som landsbygdsministern och Centerpartiet skjuter till för 2014 kommer att användas under just 2014?

Anf. 12 Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)
Herr talman! Låt mig först konstatera att det i enlighet med praxis och de budgetföreskrifter som finns är aviserat i vårpropositionen 2014 att anslaget 1:18 kommer att tillföras 2,4 miljarder. Detta ger tillsammans med det förslag till höjning av anslaget med 400 miljoner som finns i vårändringsbudgeten sammantaget 2,8 miljarder. Detta är kungjort och tillkännagivet för Sveriges riksdag. Angående den andra frågeställningen som Johan Löfstrand väcker kan jag nämna att regeringen inom kort kommer att fatta ett formellt beslut om att överlämna ett förslag till nytt landsbygdsprogram till kommissionen i Bryssel. För att undvika oönskade avbrott i flera viktiga åtgärder har regeringen därtill, vilket också är kungjort, valt att utnyttja möjligheten till övergångslösningar mellan de två program som vi har att arbeta med parallellt just nu. Det finns alltså en sådan möjlighet, och vi har valt att utnyttja den möjligheten. Det innebär att vissa åtgärder från det tidigare programmet, som nu är på väg att upphöra, kan förlängas. Så har alltså skett under 2014, med samma regler som gällde före 2014. Detta gäller till exempel flera av de viktiga miljöersättningarna. De har kunnat sökas som vanligt tillsammans med andra arealbaserade ersättningar och stöd under det här året, vilket jag är glad över. Vi ska inte tappa viktiga miljöåtgärder som är viktiga för den biologiska mångfalden och för den aktiva bonden som producerar mat i vårt land. När kommer pengar att utbetalas? Så uppfattar jag Johan Löfstrands fråga. Det är alltid svårt att förutse var och när investeringar görs, när de slutförs och därmed när pengar som tidigast kan betalas ut. Vi har försökt göra en prognos utifrån de erfarenheter vi har skaffat oss bland annat under innevarande programperiod. Det visar sig - som vanligt, höll jag på att säga - att människors och företags funderingar kring att investera eller göra någonting annat tar en viss tid. Därefter ska saker och ting projekteras, utföras och byggas. Utbetalningarna av pengar blir alltid större mot slutet av perioden, är den erfarenhet vi har. Vår tro är att det kommer att bli samma under det program som vi nu ska ge oss in i, men det går inte att förespå sådana saker. Bland annat på bredbandsområdet vet jag att det finns ett uppdämt behov. Jag hoppas självklart att pengarna ska användas klokt, bra och så fort som möjligt.

Anf. 13 Johan Löfstrand (S)
Herr talman! Det var bra att vi fick ett tydliggörande. Jag är fullt medveten om att det finns en praxis att man inte skriver alltför mycket i vårpropositionen. Skälet till att jag lyfter fram frågan är att finansieringen av landsbygdsprogrammet och de gröna näringarna har diskuterats ganska mycket de senaste åren. Det hade varit klädsamt om Centerpartiet när det väldigt tydligt går ut och markerar att det är en satsning på ett tydligare sätt markerat att det är en satsning som gäller för ett antal år och att det finns en finansiering. Under det senaste året har man åtminstone som utomstående känt att det funnits en viss diskussion mellan de olika regeringspartierna om hur olika saker ska finansieras och vad som ska prioriteras. Därför har jag och många med mig varit ganska fundersamma inför hur de delarna ska finansieras i framtiden. Jag är väldigt glad för detta besked. Jag hoppas att de pengarna finns i höst, om nu inte vi socialdemokrater får en majoritet i denna kammare. Vi socialdemokrater har föreslagit tydliga satsningar under ett antal år. För 2014 skjuter vi också till pengar till just bredband. Vi har nu gjort en ytterligare satsning på 80 miljoner för att säkra bredbandssatsningarna på landsbygden. Vi har därmed 451 miljoner under 2014 som vi lägger på landsbygdsutveckling. Vi har också ett antal andra spännande förslag. Jag hoppas att vi under de kommande månaderna kan få en diskussion om hur vi ska se till att få en stark landsbygd. Det är någonting som borde diskuteras mer i landet. Vidare vill jag tacka ministern för åtminstone ett litet klargörande av hur de olika stöden kommer att se ut framgent. Jag förstår att stödsystemen är komplexa. Det är dock väldigt olyckligt att vi i dagsläget inte har ett förslag. Om jag förstått det rätt har kommissionen sex månader på sig att kommentera och diskutera det förslag som Sverige ska lämna. Gör man en snabb huvudräkning ser man att det kan innebära att det inte kommer att betalas ut speciellt mycket pengar under 2014. Det är oerhört problematiskt för väldigt många lantbrukare. I dag är det många lantbrukare som känner en stor oro för hur de ska kunna investera i framtiden. Framför allt kommer de säkerligen få ett glapp i ersättningar under ett eller kanske till och med två år. Jag är glad över att man har landat i att förlänga ett antal stöd. Det är jättebra att miljöersättningarna och ett antal arealbaserade stöd förlängs. Men kommer de pengarna att betalas ut under 2014? Det är min fråga. Väldigt många lantbrukare går nog och väntar på de pengarna. Det finns ett annat stöd där det vore spännande att höra när ministern tror att det kommer att sjösättas. Det gäller de djurvälfärdsersättningar som diskuterats. När kan vi få se dem komma?

Anf. 14 Sven-Erik Bucht (S)
Herr talman! Det är viktiga frågor som Johan Löfstrand tar upp. Det berör landsbygdens möjligheter till utveckling. Det kräver långsiktighet och tydlighet. Jag förstår att Johan Löfstrand och människorna ute på svensk landsbygd är oroade när den tydligheten inte finns. Landsbygden har blivit den stora förloraren under alliansregeringens tid i många olika stycken. Moderatmiljarden kom inte landsbygden till del utan de rikaste kommunerna till del. Mobiltelefonin fungerar inte. Där förlitar man sig på marknadskrafterna. Marknadskrafterna har aldrig löst landsbygdens problem och kommer inte att göra det. Jag tänker på jordbruket som har tappat 15 000 jobb. Den fråga som Johan Löfstrand ställer är med anledning av att regeringen är väldigt otydlig. Var står regeringen? Vi är tydliga från vårt parti bland annat med satsningen på landsbygdens vägar och tjälsäkring av vägar som är så oerhört viktiga för skogsbruket där vi anslår 700 miljoner mer än Alliansen. Vi anslår 15 miljoner till de enskilda vägarna. De har också oerhört stor betydelse för landsbygden. Vi anslår 20 miljoner till att utveckla servicepunkter på landsbygden, 50 miljoner mer till att utveckla besöksnäringen på landsbygden och 100 miljoner mer för att utveckla näringslivet i de mindre kommunerna ute på svensk landsbygd. Dessutom har vi varit väldigt tydliga med att vi vill ha en nationell livsmedelsstrategi till gagn för svenskt produktionsjordbruk och också livsmedelsindustrin.

Anf. 15 Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)
Herr talman! Pengar för de åtgärder som jag nämnde tidigare, det vill säga de flesta av miljöersättningarna inkluderande den viktiga ersättningen för den ekologiska produktionen, har kunnat sökas som vanligt. Vad jag känner till kommer pengar också att tillföras sökanden precis som vanligt, i motsats till hur det var en gång när Johan Löfstrands och Sven-Erik Buchts styrde det departement som jag är chef över. Då sköt man pengarna över årsskiftena för att finansiera andra saker. Det ställde till med oerhörda likviditetsproblem för många företag i vårt land som fick avstå från att investera. På den tiden lånade man - Johan Löfstrand och Sven-Erik Bucht - böndernas pengar för att betala andra saker. Att ändra på detta var en av de första åtgärderna som jag vidtog när jag blev chef för det dåvarande Jordbruksdepartementet. Det går att söka vissa ersättningar under detta år, och utbetalningar kommer att ske precis som vanligt. Därtill har vi för avsikt att utnyttja en möjlighet som finns i det nya programmet, nämligen att öppna för ansökan även om inte Bryssel och kommissionen har godkänt vårt program. Det gäller till exempel investeringsstöd för jordbruksföretagen så att vi får i gång investeringarna. Det är samma sak med den viktiga bredbandsutbyggnaden på våra landsbygdsområden. När pengar för sådana saker kommer att betalas ut går inte att säga på förhand. Det är helt beroende på när investeringen är avslutad. Då betalas pengarna ut. Om jag ska tro något är det att det inte kommer att betalas ut så väldigt mycket pengar i programmet under detta år. Å andra sidan ska sägas att av de investeringar som är beviljade både på jordbrukssidan och på bredbandssidan i innevarande program kommer det att fortsätta att betalas ut pengar både 2014 och förmodligen 2015 och kanske till och med 2016. Men låt oss kalla det för gamla pengar. När vi gör en prognos över hur utbetalningarna kommer att ske totalt sett över en längre tidsperiod är de simuleringar som vi har gjort förhållandevis jämna. Det beror på nämnda faktum, alltså att det tar tid att få investeringar genomförda. Och ofta tar det lite längre tid än vad alla tror. Låt mig avsluta detta inlägg, herr talman, med att säga att vi avser att göra samma sak för de viktiga Leadergrupperna. Vi ska alltså förbereda så att vi får en flygande start på de viktiga Leaderåtgärderna på våra svenska landsbygdsområden.

Anf. 16 Johan Löfstrand (S)
Herr talman! Jag vill tacka ministern för svaret. Jag tycker att detta har varit en klargörande debatt och diskussion. Jag hade bara hoppats på att man skulle kunna föra den lite mer offentligt. Jag tror att det är viktigt att ministern ändå förstår att det finns många lantbrukare runt om i Sverige som är oroliga. Det finns många projektgrupper och andra miljöprojekt där man är orolig för hur man ska klara sig under ett eller två år på grund av att man inte vet hur framtiden ser ut. Man vet inte heller om man och när man kommer att få pengar. Jag är fullt medveten om att det finns pengar kvar i det gamla landsbygdsprogrammet och att de kommer att betalas ut under de kommande åren. Det är jättebra att vi på ett bra sätt kan använda de resterande medlen. Samtidigt känner många att det kommer att bli ett glapp på ett eller två år, och man vet inte om man ska orka med den perioden. Framför allt är det stora dilemmat att man inte vet vad som kommer att gälla. Jag välkomnar att vi om någon vecka eller ett par veckor förhoppningsvis kommer att få se hur det nya landsbygdsprogrammet ser ut. Då hoppas jag att fler lantbrukare runt om i Sverige kommer att få en klarare bild av hur och när man kommer att kunna söka, men framför allt få, pengar. Ministern ondgör sig lite över hur den socialdemokratiska regeringen hanterade dessa frågor. Jag kan bara säga att det var problematiskt då, precis som det är problematiskt nu. Men nu är det ministern som har ansvaret. Då borde ministern också, med den tillbakablicken, agera på ett sätt som gör att lantbrukare runt om i Sverige känner sig tryggare när det gäller att investera och att veta när de får sina pengar.

Anf. 17 Sven-Erik Bucht (S)
Herr talman! Jag förstår den stora oro som finns ute på svensk landsbygd. Vi är Europamästare under alliansregeringen i urbanisering, bland annat. Vad har statsrådet för strategi för landsbygden? Finns det någon strategi? Är strategin den som vi har sett under det gångna året - att till och med förändra det skatteutjämningssystem som en gång i tiden Socialdemokraterna och Centern utformade, att avvika totalt och plötsligt ha tusen miljoner till Sveriges tio rikaste kommuner? Är det strategin för landsbygdens utveckling? Är det strategin för landsbygdens utveckling att förlita sig på marknadslösningar? Jag tänker på det bedrövliga med mobiltelefonitäckningen ute på Sveriges landsbygd, där man inte kan ringa. Är strategin från Alliansen någonting som man inte riktigt törs lyfta fram, framför kulisserna? Eller finns det någonting annat där bakom? Man säger till och med nej till en svensk nationell livsmedelsstrategi - något som skulle vara oerhört viktigt för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsindustri. Det har vi lyft här i kammaren vid ett flertal tillfällen, och Alliansen säger nej, nej och nej.

Anf. 18 Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)
Herr talman! Jag instämmer i Johan Löfstrands påstående om att dessa frågor är viktiga. De är viktiga för alla de människor som bor, verkar och bedriver verksamhet på svensk landsbygd. De 2,8 miljarder kronor som regeringen skjuter till för att stärka den nationella medfinansieringen i landsbygdsprogrammet innebär att programmets totala budget omfattar lite drygt 36 miljarder kronor. Genom förstärkningarna ger vi stora och omfattande möjligheter för satsningar på svensk landsbygd. Vi gör det genom att bland annat säkerställa och öka tillgången på bredband men också genom att förstärka den lokala servicen, som är viktig för alla de människor som bor på landsbygden. Till detta ska läggas att vi i programmet kommer att göra viktiga prioriteringar för miljön, djurvälfärden, jobben, företagande och entreprenörskap. Några av de satsningar som sker i nuvarande program kommer att fortsätta. En sådan, som finns redan nu, är djurvälfärdspengen för suggor - den så kallade suggpengen. Andra saker kommer att utökas, för vi tycker att det är viktigt och angeläget att vi bygger ett bra land i hela landet. Detta har regeringen satsat på och finansierat fullt ut.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.