Brister i hanteringen av asbest

Interpellation 2024/25:207 av Johanna Haraldsson (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-11-17
Överlämnad
2024-11-18
Anmäld
2024-11-19
Svarsdatum
2024-11-28
Besvarad
2024-11-28
Sista svarsdatum
2024-12-02

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Användningen av asbest är totalförbjuden i Sverige sedan 1982. Trots detta riskerar arbetstagare att exponeras för det livsfarliga mineralet när äldre byggnader rivs eller renoveras. Vi har strikta regler för hur asbest ska hanteras för att skydda människor från de hälsorisker som uppstår när asbestfibrer frigörs och sprids som damm. Att andas in asbestdamm kan orsaka allvarliga skador på lungorna och leder till livshotande sjukdomar som cancer. Enligt Arbetsmiljöverkets beräkningar dör ungefär 270 personer varje år i Sverige som en följd av att ha exponerats för asbest under sitt arbetsliv.

Under den gångna veckan har Sveriges Radio Ekot rapporterat om allvarliga brister på arbetsplatser där asbest förekommer. Enligt deras rapportering kritiserade Arbetsmiljöverket under förra året över 200 asbestrivningar för att de inte följde gällande regler. Säkerhetsbrister har upptäckts hos både stora och små företag – brister som innebär betydande risker för arbetarnas hälsa, med potentiellt livslånga konsekvenser.

Ett nytt asbestdirektiv från EU har nyligen trätt i kraft, vilket öppnar upp möjligheter att skärpa reglerna och ställa högre krav på skydd och säkerhet i Sverige.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Paulina Brandberg:

 

  1. Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att reglerna för hantering av asbest efterlevs?
  2. Vilka initiativ planeras för att säkerställa att arbetstagare som kan exponeras för asbest får rätt utbildning och skyddsutrustning?
  3. Vilka regelskärpningar planerar statsrådet och regeringen för i samband med implementeringen av det nya asbestdirektivet?

Debatt

(9 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2024/25:207, Brister i hanteringen av asbest

Interpellationsdebatt 2024/25:207

Webb-tv: Brister i hanteringen av asbest

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 132 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Johanna Haraldsson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa att reglerna för hantering av asbest efterlevs. Hon har också frågat mig vilka initiativ som planeras för att säkerställa att arbetstagare som kan exponeras för asbest får rätt utbildning och skyddsutrustning och vilka regelskärpningar jag och regeringen planerar i samband med implementeringen av det nya asbestdirektivet.

Jag vill börja med att tacka interpellanten för angelägna frågor om ett ämne som vid felaktig hantering kan vara livsfarligt. Regeringen ser mycket allvarligt på uppgifterna om misstänkt fusk och brott vid arbete med asbest och att människor blir utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden.

En viktig del i den nuvarande arbetsmiljöstrategin (skr. 2020/21:92) är den utvidgade nollvisionen, som utöver arbetsplatsolyckor handlar om arbetsrelaterad dödlighet på grund av till exempel längre sjukdom, cancer och suicid. Resultaten från Arbetsmiljöverkets redovisning av ett regeringsuppdrag om asbest (A2022/00995), som lämnades i början av 2023, beaktas i arbetet med nollvisionen. Arbetsmiljöverket tar årligen fram en åtgärdsplan för att genomföra arbetsmiljöstrategin i samverkan med arbetsmarknadens parter. Asbest ingår i det arbete som Arbetsmiljöverket har med i sin åtgärdsplan.

Det är alltid arbetsgivaren som har det huvudsakliga ansvaret för att arbetstagarna har en säker och hälsosam arbetsmiljö enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Här ingår att arbetstagarna har den utbildning som krävs och den personliga skyddsutrustning som är nödvändig.

Enligt det EU-direktiv om asbest som antogs under det svenska EU-ordförandeskapet 2023 har gränsvärdet för asbest sänkts avsevärt - se Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2023/2668 av den 22 november 2023 om ändring av direktiv 2009/148/EG om skydd för arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet. För närvarande arbetar Arbetsmiljöverket med att genomföra asbestdirektivet genom ändringar i myndighetens föreskrifter.


Anf. 133 Johanna Haraldsson (S)

Fru talman! Att andas in asbestdamm kan orsaka allvarliga skador på lungorna och leder till livshotande sjukdomar som cancer. Därför är användningen av asbest förbjuden i Sverige sedan 1982.

Trots det riskerar arbetare att exponeras för det livsfarliga dammet när äldre byggnader rivs eller renoveras. Varje år dör 270 personer för att de har utsatts för asbestdamm under sitt arbetsliv. Just för att det här mineralet är så farligt har vi strikta regler för hur det ska hanteras, för att skydda människor från de hälsorisker som uppstår när asbestfibrer frigörs.

Sveriges Radios Ekot har rapporterat om allvarliga brister på arbetsplatser där asbest förekommer. Enligt deras rapportering kritiserade Arbetsmiljöverket under förra året över 200 asbestrivningar för att företagen inte följde gällande regler och inte skyddade arbetarna tillräckligt. Flera företag har haft så stora problem att uppfylla kraven att de till och med fått sina tillstånd indragna.

Trots att företagen har så stora brister har 21 av 28 företagare vars bolag har stoppats ändå fått fortsätta att utsätta sina arbetare för livsfara, visar Ekots granskning. Det görs genom att till exempel flytta verksamhet till andra företag eller snabbt söka nya tillstånd. En stor majoritet av de bolag som fick nya tillstånd efter förbuden fortsatte också att missköta sig. Granskningen visar även att Arbetsmiljöverket har gett tillstånd till företag som egentligen är detsamma som ett företag som man har dragit tillbaka tillståndet för. Det är ett företag med samma personal och samma rutiner, ägare och arbetsutrustning - bara under ett annat namn.

Samma företag som har utsatt arbetarna för allvarliga hälsorisker får alltså fortsätta, med myndigheternas tillstånd. För mig låter det helt sjukt. Vad gör statsrådet för att stoppa det här orimliga agerandet från myndighetens sida?

I en rapport från Arbetsmiljöverket som regeringen fick 2023 framkommer att det finns stora brister också i kvaliteten på de utbildningar som krävs för att arbetstagare ska ha tillräcklig kunskap för att skydda sig själva och andra och över huvud taget få hantera asbest. Det finns ingen kontroll på kvaliteten på utbildningarna. Arbetsmiljöverket menar att arbetstagare, trots att de kan uppvisa utbildningsintyg, ändå saknar relevanta - ibland rent grundläggande - kunskaper om att hantera asbest och vilken skyddsutrustning man behöver.

Därför lyfte man i rapporten från Arbetsmiljöverket fram behovet av ett system för kvalitetssäkring av utbildningarna och av att enbart godkända företag ska få ge utbildningarna. Man lyfte också fram att en extern aktör borde få ansvar för kunskapstest, examination och utbildningsintyg - lite som Trafikverkets ansvar för körkortsproven.

Man efterfrågade även en särskild utredning för att få på plats ett register över godkända utbildare och över dem som faktiskt har genomgått en sådan utbildning med godkänt resultat. När kommer statsrådet att tillsätta den utredningen och göra någonting alls för att få ordning och reda bland de livsviktiga asbestutbildningarna?


Anf. 134 Sofia Amloh (S)

Fru talman! Som vi fick höra av ledamoten Haraldsson har detta varit ett problem i många årtionden. På 60- och 70-talet var kunskapen väldigt låg. Man visste inte riktigt vad man råkade ut för eller vad man hanterade, och man kände framför allt inte till konsekvenserna.

År 2024 vet vi mycket väl hur farligt detta är och hur det ska hanteras, men trots det ser vi dessa brister. Framför allt i den granskning som Ekot har gjort, som redogjordes för här, framkom det vilka allvarliga och omfattande brister som finns ute på arbetsplatserna när det gäller sanering.

När de här bristerna framkom och man fick denna kunskap - när man såg hur allvarligt detta var och vilka sjukdomar det har lett till - blev man mer medveten. Det är dock ingenting vi kan ta för givet. Vi ser brister i utbildningarna. Som ett konkret exempel på det vittnar bland annat en rörmokare som har varit i branschen i ungefär ett år om att personen inte alls har fått den kunskapen i skolan. Detta är alltså i dag, 2024.

Bristerna som framkommer är allvarliga. Det är allvarligt att människor inte har kunskapen utan bara misstänker att det är byggdamm när det är så allvarligt som det kan vara med asbest.

I statsrådets svar kunde vi höra att man har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra asbestdirektivet. Det är bra, men jag saknar ändå ambitioner från regeringen när det gäller att genomföra direktivet och att det ska införas enligt myndigheternas föreskrifter. Varför har regeringen inte skickat med några ambitioner - och en inriktning för vad man vill - till Arbetsmiljöverket? Det finns omfattande brister, och det behöver finnas minst lika omfattande ambitioner från regeringens håll för att man ska få rätsida på detta.

Vi socialdemokrater ifrågasätter om det här är tillräckligt, framför allt eftersom Arbetsmiljöverket självt har fått väldigt hård kritik i Ekots granskning. Vad tänker regeringen och statsrådet göra åt det?

Statsrådet har sagt att man inte utesluter några åtgärder. Det är bra, men vilka är åtgärderna? Var finns de omfattande initiativ från regeringen som står i proportion till de omfattande brister som har framkommit, inte minst den senaste veckan?


Anf. 135 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Jag vill verkligen tacka interpellanten och ledamoten för att de tar upp denna viktiga fråga. Det som har kommit fram i Ekots granskning är horribelt. Precis som interpellanten anförde har vi ett väldigt strikt regelverk när det gäller asbestsanering, och det har vi av en anledning. Detta är ett väldigt skadligt ämne som orsakar svår sjukdom och död.

Ekots granskning visar att det pågår ett omfattande kringgående av det regelverk vi har, som syftar till att skydda arbetstagare mot exponering för asbest. Med anledning av granskningen hade jag på morgonen i dag ett möte med generaldirektören för Arbetsmiljöverket för att djupdyka i denna fråga. Jag kan börja med att konstatera att jag och generaldirektören var helt överens om att det är väldigt positivt att denna granskning har gjorts och att detta har kommit fram i ljuset. Vi var också helt överens om att det inte ska gå till på det här sättet, med ett omfattande kringgående av regelverket.

Självklart blir en fysisk person som har ett bolag som har fått tillståndet indraget på grund av brister i hanteringen inte mer lämpad att hantera asbest för att den startar ett nytt bolag eller flyttar över verksamheten till ett annat befintligt bolag. Detta behöver vi såklart komma till rätta med.

I mitt möte med Lars Lööw påpekade jag vikten av att vidta åtgärder skyndsamt för att komma till rätta med detta och täppa till luckorna. Varje dag som går med dessa luckor i regelverket innebär en reell risk för människors liv och hälsa.

Generaldirektören berättade om myndighetens arbete och att man har satt igång ett arbete med åtgärder. En del är sådant som kan genomföras på kort sikt, till exempel översyn av it-system för att få bättre rutiner.

Vi pratade om utbildningarna och vad som behöver göras för att detta ska fungera på ett bättre sätt. Vi pratade också om implementeringen av asbestdirektivet - här pågår arbete hos Arbetsmiljöverket.

Vi pratade såklart även om att tillståndsprocesserna behöver ses över så att sådant här inte ska kunna hända. Arbetsmiljöverkets ledning har sagt att de kommer att göra en djupdykning i detta för att se om det är någonting som brister i det som de själva kan styra över eller om det krävs åtgärder från regeringens sida för att täppa till denna lucka.

Jag kommer såklart att ha tät kontakt med Arbetsmiljöverkets ledning för att se i vilken mån regeringen behöver agera. Som jag sa tidigare är detta någonting som verkligen brådskar.


Anf. 136 Johanna Haraldsson (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret. Det är ju väldigt glädjande att hon har tagit detta på så stort allvar och haft samtal med generaldirektören.

Jag är ändå orolig för att vi inte gör tillräckligt och för att regeringen inte tar tillräckligt stort ansvar för detta. När myndigheten nu jobbar med ett implementera nya regler och gränsvärden finns det ett gyllene tillfälle att rätta till sådant som inte funkar i dag. Då behöver myndigheten få i uppdrag från regeringen att göra förändringar utöver minimidirektivet. Det uppdraget måste som sagt komma från regeringen.

Finns det ambitioner från statsrådets och regeringens sida att ge detta uppdrag till myndigheten, och vad är det i så fall? Statsrådet säger att vi måste komma till rätta med det här. Frågan är: Hur? Vilka åtgärder tänker man sätta igång med?

Att myndigheten låter företag som utsätter anställda för livsfara fortsätta att riva asbest är ju inget annat än ett stort svek och helt horribelt, precis som statsrådet säger. Bristerna i hanteringen av asbest på svenska arbetsplatser är omfattande. Det är tydligt att varken företagen eller myndigheten tidigare har tagit dessa risker på tillräckligt stort allvar.

Paulina Brandberg är ju ansvarig minister. Att ha ansvar betyder att man behöver ta ansvar och agera när något inom ens ansvarsområde verkligen har havererat, vilket jag menar att hanteringen av asbest har gjort. För att detta ska bli mer precist vill jag gärna att statsrådet säger vad hon ska göra för att komma åt de uppenbara bristerna i hanteringen av asbest. Ser hon att det är dags att agera nu?

De utbildningar som ska ge arbetstagarna kunskap nog för att skydda sig själva och andra har ju stora brister. Det här är ingen ny fråga för statsrådet. Jag undrar varför statsrådet inte har agerat tidigare när hon har haft rapporten från Arbetsmiljöverket på sitt bord i två år.

Man kan föreställa sig hur det skulle vara om det fungerade likadant med körkortsutbildningarna som det gör med asbestutbildningarna och vem som helst kunde utfärda körkort utan vare sig körkortsprov eller uppkörning. När tänker regeringen och statsrådet gå vidare med att se till att vi får ordning och reda i utbildningsledet när det gäller asbesthantering?


Anf. 137 Sofia Amloh (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret, även om det var i minsta laget med tanke på Ekots granskning av de omfattande bristerna. Det finns en utredning med ett antal förslag, och som vi har beskrivit under debatten har asbest varit ett arbetsmiljöproblem under lång tid. Det borde alltså inte vara något nytt för vare sig Arbetsmiljöverket eller statsrådet. Ett samtal med generaldirektören för berörd myndighet är väl det minsta man kan förvänta sig, men vilka initiativ tar regeringen utöver det? Vilka uppdrag ges? Vilka beslut behöver fattas för att få de omfattande åtgärder som krävs på plats?

Fru talman! Byggbranschen är hårt ansatt. Den utsätts för arbetslivskriminalitet, och bara för något år sedan stod vi här i kammaren och diskuterade dödsolyckorna i denna bransch. Regeringens initiativ var då så knapphändiga att Socialdemokraterna med flera partier lade fram ett utskottsinitiativ för att få tillräckliga åtgärder på plats. Men inget har gjorts. Kan vi förvänta oss detsamma när det gäller asbest? Den leder också till döden - det tar bara längre tid. Vad tänker regeringen göra? Vilka beslut ska man fatta? Tänker man göra något åt dessa utbildningar? Om regeringen inte gör något kommer Socialdemokraterna att behöva hjälpa till att ta initiativ.


Anf. 138 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Mötet jag hade med Arbetsmiljöverkets generaldirektör syftade till att ge svar på många av de frågor som ställs i denna debatt: Vad är det som felar, och hur kan vi se till så att det inte felar på detta sätt? Vi måste givetvis också säkerställa att det finns en samsyn om att det är oacceptabelt att reglerna kringgås.

Jag önskar att jag här och nu hade haft färdiga svar på exakt vilka åtgärder som behöver vidtas för att täppa till luckorna. Jag har inte de svaren i dag, men det pågår ett skyndsamt arbete med att reda ut vilka åtgärder som behöver vidtas för att vi inte ska kunna ha denna situation i Sverige. Regeringen kommer givetvis att behöva vidta de åtgärder som krävs för att människor inte ska utsättas för asbest och därmed drabbas av sjukdom och död.

Precis som påpekades pågår en implementering av asbestdirektivet. Under det svenska EU-ordförandeskapet drev jag själv på för att vi skulle få en allmän inriktning i EU:s ministerråd så att detta direktiv skulle kunna antas inom EU. Detta lyckades vi också med, vilket var en av de stora vinsterna under det svenska ordförandeskapet. Nu håller detta oerhört viktiga direktiv som sagt på att implementeras, och i denna process behöver vi givetvis se till att alla frågor som rör arbetstagares exponering för asbest hanteras.

Något jag också pratade med Arbetsmiljöverkets generaldirektör om är att frågan rör mer än bara asbest. I Ekots granskning framkom att det förekommer kringgående av regelverket för tillstånd för asbesthantering, och då ställer man sig frågan om andra regler för tillståndsprocesser som är till för att skydda arbetstagares liv och hälsa också kringgås. Även detta behöver vi ha med oss i vårt arbete. Asbest är jätteallvarligt, men det finns också annat som är allvarligt och som vi behöver hantera i vårt fortsatta arbete.


Anf. 139 Johanna Haraldsson (S)

Fru talman! I samband med implementeringen av asbestdirektivet kommer det en del nya krav på att fler ska få utbildning och att de också ska ha intyg. Men problemet kvarstår. Det finns ingen kontroll av utbildningsanordnarna, och även i fortsättningen kommer vi inte att veta om den person vars namn står på intyget har genomgått utbildningen eller har de livsviktiga kunskaper som krävs för att på ett säkert sätt arbeta med asbest.

Regeringen måste agera och se till att företag som inte bryr sig om arbetarnas säkerhet inte får fortsätta. Det är inte rimligt att företag som äventyrar sina anställdas liv och hälsa får fortsätta att driva företag och utsätta sina anställda för risk. Det är regeringen och ansvarig minister som kan se till att myndigheten ändrar sitt arbetssätt och sätter svenska arbetares hälsa och säkerhet framför företagens intressen. Det är regeringen som måste ta initiativ för att städa upp i utbildningsledet.

Om inte regeringen agerar för att städa upp i branschen måste riksdagen ta initiativet. Vi socialdemokrater är beredda att agera för att stärka säkerheten på svenska arbetsplatser - och givetvis inte bara när det gäller asbest.

(Applåder)


Anf. 140 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Jag vill från regeringens sida vara mycket tydlig. De aktörer som inte är lämpliga att hantera asbest ska inte heller hantera asbest. Det är den utgångspunkt vi behöver ha och jobba utifrån. Det är också det som kommer att vara vägledande i regeringens arbete framåt i denna fråga.

Jag kommer att ha fortsatt tät dialog med Arbetsmiljöverket i alla frågor som rör asbest, såsom utbildning, tillståndsgivning, tillsyn och det regelverk Arbetsmiljöverket följer.

Jag hoppas att vi kan hitta åtgärder för att lösa problemen på kort sikt och att vi givetvis också kan ta itu med de bakomliggande problemen som framkommer i Ekots granskning.

Tack för debatten!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.