Till innehåll på sidan

Backaundantaget och påminnelseavgifterna för trängselskatten i Göteborg

Interpellation 2014/15:513 av Robert Hannah (FP)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-04-15
Överlämnad
2015-04-15
Anmäld
2015-04-16
Sista svarsdatum
2015-04-30
Svarsdatum
2015-06-05
Besvarad
2015-06-05

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Göteborg finns det många skilda åsikter om trängselskatten som infördes för ett par år sedan.  Det finns i dag i vart fall en bred enighet bland göteborgare och Göteborgspolitiker om att det behövs ett undantag från trängselskatt i Backa samt att påminnelseavgifternas storlek är orimlig. Trots den breda enigheten i Göteborg vägrar regeringen att lyssna på göteborgarna, vilket underminerar förtroendet för rättsstaten och politikerna.

När nuvarande trängselskatt infördes i Göteborg blev utfallet minst sagt problematiskt för boende i stadsdelen Backa på Hisingen. Efter en utredning som alliansregeringen genomförde föreslogs att bilister folkbokförda i stadsdelen Backa skulle befrias från trängselskatt när de kör in eller ut ur Backa. Det så kallade Backaundantaget var tänkt att träda i kraft vid årsskiftet 2014/15 men än har det inte skett. När Cecilia Magnusson (M) ställde en fråga i december 2014 fick hon svaret av finansministern att undantaget fortfarande bereds på departementet. Ännu har inget nytt besked kommit från regeringens sida.

En annan dimension av trängselskatten i Göteborg som fått problematiska konsekvenser är de extremt höga påminnelseavgifterna. Med nuvarande regler kan en påminnelseavgift om 500 kronor krävas för bilister som betalar en avgift – som initialt var 10 kronor – några dagar sent. Påminnelseavgiften står absolut inte i proportion till den ursprungliga avgiften och bör därför sänkas.

Trots detta har regeringen inte genomfört något av förslagen. Detta medför, förutom brist på politisk handlingskraft, att regeringen sviker göteborgarna. Folkpartiet uppmanar regeringen att lyssna på göteborgarna och snarast agera för Backaundantaget och mot de orimliga påminnelseavgifterna.

Något som är anmärkningsvärt i sammanhanget är att den rödgrönrosa majoriteten i Göteborgs kommun tydligt manifesterat att de står bakom både Backaundantaget och en sänkt påminnelseavgift. I ett pressmeddelande skriver socialdemokraterna i Göteborg: Det Västsvenska paketet behövs för Göteborgs framtid men påminnelseavgiften för trängselskatten måste bli lägre och regeringen måste införa Backaundantaget. Socialdemokraterna i Göteborg sviker nu återigen sitt löfte.

Mina frågor till finansminister Magdalena Andersson är således:

 

När beräknas beredningen av Backaundantaget vara klar och när kommer undantaget att införas?

Anser ministern att nivåerna på påminnelseavgifterna är proportionerliga?

Hur arbetar ministern och regeringen för att göteborgarna ska ha fortsatt tilltro för skattesystemet?

Debatt

(12 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 36 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Robert Hannah har frågat mig när beredningen av Backaundantaget beräknas vara klar och när undantaget kommer att införas, om jag anser att nivåerna på påminnelseavgifterna är proportionerliga och hur jag och regeringen arbetar för att göteborgarna ska ha fortsatt tilltro till skattesystemet.

Jan Ericson har frågat mig hur jag kan försvara en oskälig statlig förseningsavgift som i andra sammanhang hade betraktats som ocker.

Jag delar Robert Hannahs uppfattning att det är angeläget att hitta en lösning på de problem i Backaområdet som lyfts fram i hemställan från Göteborgs stad och Trafikverket.

Hemställans förslag remitterades hösten 2014, och två centrala remissinstanser, Skatteverket och Transportstyrelsen, avstyrkte då genomförandet av förslaget. Mot bakgrund av vad som framkom vid den tidigare remitteringen och i syfte att skapa ett bättre beslutsunderlag har nu en promemoria med förslag framtagen inom Finansdepartementet remitterats den 21 maj. Innan beredningen har avslutats kan jag inte ta ställning till när en lagrådsremiss kan lämnas eller ändringar kan träda i kraft. Frågan är dock högt prioriterad, och utgångspunkten är att den ska lösas så snart som möjligt.

När det gäller tilläggsavgiften infördes den för att inskärpa vikten av att trängselskatten betalas i tid. Att det är många som inte betalar trängselskatten i tid visar att det finns ett sådant behov.

2011 års vägtullsutredning föreslog i sitt slutbetänkande att en förseningsavgift om 100 kronor skulle införas som ett första steg innan tilläggsavgiften om 500 kronor tas ut.

Göteborgs kommun har i en skrivelse, som kommit in till Finansdepartementet den 16 april 2015, begärt att regeringen ska besluta om en lägre förseningsavgift i enlighet med Vägtullsutredningens betänkande. Framställan kommer nu att beredas i sedvanlig ordning.


Anf. 37 Robert Hannah (FP)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Tack för svaret, finansministern! Som riksdagsledamot för Göteborg är jag väl informerad om att väldigt många göteborgare är skeptiska mot trängselskatten. Det var den fråga som de flesta väljare ville prata med mig om under valkampanjen 2014.

I Göteborg har förtroendet för oss politiker gemensamt - socialdemokrater, allianspolitiker och folkpartister, som jag själv är - naggats i kanten av allt från mutskandaler från Socialdemokraternas sida till omröstningen om trängselskatter i höstas, där väljarnas röster inte hördes. Vi har ett gemensamt ansvar att återvinna göteborgarnas förtroende för politiken. Det är någonting som vi alla politiker, oavsett vilken politisk färg vi har, har ett ansvar för.

Jag tänker ge finansministern ett tips: Man återfår inte människors förtroende genom att bryta vallöften och dra viktiga frågor i långbänk. Jag tvingas konstatera att finansministerns svar innebär att Backaundantaget kommer att dras i långbänk. Det kommer att innebära att göteborgare får betala skyhöga förseningsavgifter under en väldigt lång tid framöver. Det gör att politikerföraktet kommer att förvärras.

Herr talman! Vad gäller Backaundantaget kan finansministern än i dag endast lova att "utgångspunkten är att den ska lösas så snart som möjligt". Men det sa Socialdemokraterna redan när man kom till makten, och det är snart ett år sedan.

Det är inte en acceptabel tidsplan att meddela detta till göteborgarna eller politikerna i riksdagen. Så snart som möjligt är ett icke-svar. Jag vill därför fråga finansministern: När ungefär kan finansministern tänka sig införa undantaget? Vi behöver veta ungefär när. Är det hösten 2015, våren 2016 eller hösten 2016?

Herr talman! Backaborna förtjänar ett svar med en ungefärlig tidsplan och inte ett besked att det löser sig så snart som möjligt, för det har inte hänt ännu. Som trängselskatten i dag är utformad i Backa är det i mina ögon inte något annat än en straffskatt för Backabor som inskränker deras möjlighet till rörlighet inom deras egen stadsdel. Är det rimligt att de ska behöva betala trängselskatt för att de ska köpa mjölk? Jag tycker inte att det är rimligt, och finansministern borde inte heller tycka det.

Om regeringen avser att dra Backaundantaget i långbänk och inte leverera någonting inom ett halvårs tid är min starka åsikt att Backa borde undantas från trängselskatt tills finansministern har gjort sitt jobb. Man kan inte ha en modell där Backaborna tvingas betala för finansministerns och Finansdepartementets ovilja att leverera lagstiftning.

Herr talman! Vad gäller förseningsavgifterna vill jag ta fram en artikel i GT från april. Jag ska nu citera Johan Nyhus, som är kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg. Så här sa Johan Nyhus, finansministerns egen kollega, när Finansdepartementet meddelade att man inte tänker sänka förseningsavgifterna: "Det är inte rimligt att bilägare tvingas betala 500 kronor om de missar betalningen med en dag eller två". Han sa också: "Det är fruktansvärt dåligt och väldigt dumt." "Jag är oerhört besviken på regeringen."

Det är finansministerns egen kollega som leder Göteborgs stad som är missnöjd med hanteringen. Jag vill därför fråga finansministern: När tänker finansministern lämna besked vad gäller förseningsavgifterna? Anser finansministern att det är rimligt och proportionerligt att ha en sådan förseningsavgift fastän Lagrådet, Skatteverket och Transportstyrelsen tycker att den är orimlig?


Anf. 38 Jan Ericson (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Jag tackar finansministern för svaret. Vi kan ha olika uppfattningar om trängselskatten eller biltullarna, som jag tycker är en mer korrekt beskrivning. Det är knappast någon hemlighet att jag fortfarande är motståndare till trängselskatten. Det är i grunden en orimlig och orättvis skatt. Men så länge vi har trängselskatt ska regelverket vara rimligt utformat, och avgifterna ska vara utformade på ett skäligt sätt.

Förseningsavgiften för sen inbetalning av trängselskatt är i dag 500 kronor. Det gäller även om skuldens storlek bara är några tior. Det innebär att avgiften motsvarar flera tusen procent, vilket man normalt brukar betrakta som ocker. Främst drabbar det bilister som besöker eller passerar genom Göteborg, eller för den delen Stockholm, någon enstaka gång och som därför varken vet hur systemet fungerar eller har sett någon anledning att skaffa autogiro för betalning av trängselskatt. Det är alltså främst turister som riskerar att bestraffas med en oskälig förseningsavgift som tack för sitt besök.

Staten borde inte ägna sig åt ocker, och finansministern borde gå i spetsen för att åtgärda det. En utredning presenterades 2013 som bland annat föreslog en sänkning av förseningsavgiften till 100 kronor vid första påminnelsen. Tidigare infrastrukturministern, min partikollega Catharina Elmsäter-Svärd, var positiv till detta förslag. Men tyvärr hann inte detta bli verklighet före valet 2014.

Precis som tidigare interpellant påpekade fanns det före valet väldigt tydliga löften om att alla partier ville förändra detta. Men efter regeringsskiftet har situationen förändrats till det sämre. Dagens regering verkar inte ha något intresse alls av att åtgärda förseningsavgiften.

Tvärtom meddelade Finansdepartementet nyligen att den höga förseningsavgiften ska finnas kvar och att det inte finns några tankar över huvud taget på att sänka den. Det var ett tydligt besked från finansministerns egen statssekreterare så sent som den 13 april i år.

I sitt svar öppnar nu ändå finansministern för att skrivelsen från Göteborgs kommun om att införa en lägre förseningsavgift i enlighet med Vägtullsutredningens förslag kommer att beredas i sedvanlig ordning.

Jag vill fråga finansministern om detta innebär en omsvängning gentemot de besked som Finansdepartementet lämnade i april, där man helt avfärdade alla förändringar av förseningsavgiften.


Anf. 39 Johan Büser (S)

Herr talman! För oss som lever och verkar i Göteborg är frågan om det västsvenska paketet och trängselskatten viktig. Det är en fråga som berör göteborgarna, och det är en fråga som diskuteras. Det är en fråga som är viktig för Göteborg men inte bara för staden utan också för regionen runt omkring.

Det västsvenska paketet är nödvändigt för att bygga den hållbara staden. Det är nödvändigt för att utveckla näringslivet. Det skapar fler jobb, och det kommer på sikt att leda till ett ökat bostadsbyggande.

För att kunna nå de klimatmål vi sätter upp måste fler också åka kollektivt, och det västsvenska paketet är en del av omställningen för att klara detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det västsvenska paketet ger jobb. På kort sikt tillkommer nya jobb under byggtiden och på lång sikt ännu fler när näringslivet utvecklas.

Men det är också viktigt när vi satsar den största delen av paketet, när vi bygger ut kollektivtrafiken, att göteborgarna också ska känna förtroende för paketet och för det arbete som ger paketet legitimitet hos göteborgarna.

Vi hörde tidigare Robert Hannah från Folkpartiet ha ett väldigt högt tonläge. Det kan man naturligtvis välja att ha, men jag tror att vi i sak i alla fall är överens om att det västsvenska paketet är nödvändigt för Göteborg. Vi har båda våra partier säkert också tagit till oss av den rådgivande folkomröstning som hölls i samband med det kommunala valet 2014, där en majoritet av göteborgarna röstade nej till trängselskatt.

Jag vet att också den rödgrönrosa minoriteten har sett över möjligheterna men ändå kommit fram till att trängselskatt är det vi fortsatt ska ha, därför att det bidrar till bättre framkomlighet, bättre luft, bättre hälsa och ett paket som på sikt kommer att leda till fler jobb.

Det som också har sagts från den rödgrönrosa minoriteten är att vi måste se över de möjligheter vi har till att göra paketet och finansieringsmöjligheterna bättre. Däri ligger till exempel frågan om påminnelseavgiften som vi från Göteborgs sida tycker är orimligt hög. Det måste upp till diskussion.

Däri ligger också frågan om Backaundantaget, det vill säga Backabornas möjligheter att på ett bättre sätt ta sig fram och bidra till paketet på ett rättvisare sätt.

Vi har nu fått två förslag. Regeringen har glädjande nog tagit itu med den här frågan och presenterat ett förslag. Göteborgs stad tog i medborgardialog fram ett annat som vi förordar. Den tidigare regeringen och Anders Borg lovade leverans, men ingenting skedde. Därför är det glädjande att regeringen ändå har sett och identifierat den här frågan som viktig.

Min fråga till finansministern är: När kommer vi att kunna få iland Backaundantaget? Det är viktigt för oss göteborgare, och det har med det västsvenska paketet att göra.


Anf. 40 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Jag tycker att det är angeläget med ett Backaundantag. Jag tycker inte att man ska behöva betala trängselskatt när man åker och köper mjölk. Därför har jag tidigt varit ute i debatten och sagt att jag tycker att man ska ha ett Backaundantag.

Efter att jag var ute och sa att jag anser att man bör ha ett sådant undantag följde den tidigare alliansregeringen efter. Min företrädare på posten, Anders Borg, blev därefter också förespråkare för ett Backaundantag. Det är väldigt glädjande att det nu finns en bred majoritet i riksdagen för ett Backaundantag. Jag tycker inte att det ska fungera som det fungerar i dag.

Problemet med hanteringen av detta har hittills varit att det förslag som har varit ute på remiss har fått väldigt tung kritik från tunga remissinstanser som menar att det inte skulle vara rättssäkert. Därför har vi på Finansdepartementet bedömt att vi också bör remittera ett alternativt förslag så att det finns två förslag att ta ställning till.

Det andra alternativet, som nu är ute på remiss, är ett utvidgat Backaundantag. Fler skulle omfattas av det undantaget, inte bara personer som bor i Backa utan även personer som åker och handlar där, fikar, går på restaurang eller hälsar på någon i Backa. Även dessa personer skulle omfattas av undantaget, som alltså utvidgas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Detta är nu ute på remiss, och vi måste naturligtvis se vad remissinstanserna har för synpunkter på det här förslaget. Det är ju viktigt när vi sätter ett Backaundantag i sjön att det också fungerar.

Det här är en angelägen fråga för regeringen att jobba med. Det är viktigt för trovärdigheten i trängselskattesystemet att det finns ett fungerande system även i Backa, och i dag fungerar det inte på avsett vis.

Därför arbetar vi med detta med hög prioritet, men naturligtvis måste man följa beredningsformerna. Även nya förslag måste remitteras så att vi kan ta ställning till remissinstansernas synpunkter och sedan ställa förslagen mot varandra, självklart i dialog med Göteborg.

Det finns en upprördhet över förseningsavgiften. Vi har fått en skrivelse från Göteborg som vi nu kommer att bereda i sedvanlig ordning. Jag hoppas att den kan beredas hyfsat skyndsamt. Men samtidigt är det så att vi har haft så här höga förseningsavgifter, och jag undrar naturligtvis, Jan Ericson och Robert Hannah, varför den borgerliga regeringen inte gjorde någonting åt förseningsavgiften under de åtta år som man satt i regeringsställning. Om man nu tycker att detta är ocker - ett starkt ord - är frågan naturligtvis varför man inte gjorde någonting åt det.

Robert Hannah säger att jag bryter vallöften. Jag undrar naturligtvis vilket vallöfte jag har brutit. Jag har ju sagt att vi ska genomföra ett Backaundantag, och vi kommer att genomföra ett Backaundantag.

Jan Ericson säger att han är emot trängselskatt. Jag måste ändå notera att det finns en väldigt bred samsyn om trängselskatt där även Moderaterna är med. Jan Ericson satt väl i riksdagen när Moderaterna röstade för trängselskatt i Stockholm? Rätta mig gärna om jag har fel!


Anf. 41 Robert Hannah (FP)

Herr talman! Jag och Folkpartiet är inte motståndare till trängselskatt. Vi tycker att det är viktigt. Folkpartiet står bakom det västsvenska paketet; det är väldigt tydligt.

Men vad vi inte står bakom och vad vi faktiskt är motståndare till är orimliga och orättvisa skatter som pekas ut för vissa stadsdelar i Göteborg. Backaundantaget är en viktig fråga för Folkpartiet, och vi tänker arbeta för att det ska bli verklighet.

Vi tycker också att förseningsavgifterna är orimliga. Man kan faktiskt vara för trängselskatten och för det västsvenska paketet samtidigt som man är för ett Backaundantag och mot orimliga förseningsavgifter.

Det är också viktigt att påminna om att påminnelseavgifter inte ska vara någon finansieringsmetod för det västsvenska paketet. Påminnelseavgifter är inget annat än en påminnelseavgift för att få folk att betala, så när riksdagsledamoten Johan Büser från Socialdemokraterna försöker använda det som ett sätt att tjäna pengar och för att finansiera det västsvenska paketet blir jag väldigt orolig. Det är inte och kan inte vara syftet. Men när man har en avgift på 500 kronor som går direkt in i systemet och som också budgeteras kan man inte tänka sig något annat än att det är ett finansieringssystem som finansministern använder för att bekosta den här typen av vägprojekt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag kan också konstatera att finansministern över huvud taget inte har besvarat någon av de frågor som jag ställde. Jag tänker därför upprepa dem.

Finansministern kan inte säga någonting mer än att utgångspunkten är att det ska lösa sig så snart som möjligt vad gäller Backaundantaget. Men jag vill ha en ungefärlig tidsplan: Är det hösten 2015, är det våren 2016 eller är det hösten 2016 som vi kan räkna med att det kommer ett förslag till riksdagen? När får Backaborna ett besked i frågan? När kan vi i riksdagen veta när det landar något här?

Det är viktigt för trovärdigheten, det är viktigt för göteborgarnas förtroende för trängselskatterna men det är också viktigt för deras generella förtroende för politiken, också med tanke på alla mutskandaler som Socialdemokraterna har ägnat sig åt i Göteborg de senaste åren.

En annan fråga jag vill ställa till finansministern är om hon kan tänka sig ett undantag för Backa medan ärendet bereds, eftersom det dras i långbänk. Jag tycker att det är ett brutet vallöfte att dra saker i långbänk på ett sådant sätt.

Vad gäller min fråga angående förseningsavgifterna har finansministern inte svarat på om det är rimligt och proportionerligt att ha en förseningsavgift på 500 kronor när avgiften som ska betalas är på 10 kronor och är en eller två dagar sen.

Jag hävdar att en socialdemokrat för en gångs skull har rätt. Den socialdemokraten är Johan Nyhus. Det är värt att påminna om vad han sa och vad Göteborgspolitikerna är eniga om. Kommunalrådet Johan Nyhus, S, sa: "Det är inte rimligt att bilägare tvingas betala 500 kronor om de missar betalningen med en dag eller två." Han sa också att "det är fruktansvärt dåligt och väldigt dumt" och att han är "besviken på regeringen".

Vem kan han säga att han är besviken på? Jo, den han är besviken på är särskilt finansministern. Johan Nyhus, Socialdemokraterna, är besviken på finansminister Magdalena Andersson, också Socialdemokraterna. Jag blir lite orolig över att finansministern inte lyssnar på sina egna partikollegor i Göteborg. Jag kan förstå om finansministern inte vill lyssna på en folkpartist - även om vi är duktigast och smartast - men det kan vara bra att lyssna på sina egna partikamrater när de är besvikna på regeringen för att ni inte agerar.

Förseningsavgiften är orättvis. Den är en straffskatt. Den är inte rimlig. Man ska inte använda förseningsavgifter för att finansiera det västsvenska paketet. Man ska använda förseningsavgifter för att få folk att betala.


Anf. 42 Jan Ericson (M)

Herr talman! Det är helt korrekt, Magdalena Andersson, att jag satt i riksdagen när vi tog beslut om trängselskatten. Jag var tyvärr den enda riksdagsledamoten som var uppe i talarstolen och kritiserade beslutet. Men ibland får man vika sig för partilinjen. Så ser det ut.

Magdalena Andersson undrar varför Alliansen inte gjorde någonting under sina regeringsår. Det är viktigt att komma ihåg att Alliansen faktiskt gjorde det. Alliansen utredde frågan. Det utmynnade i vägtullsutredningen, som presenterades 2013. Som Magdalena Andersson säkert vet, som ansvarigt statsråd, tar det lite tid efter en utredning innan man kan presentera ett lagförslag. Det hanns inte med före valet 2014. Men infrastrukturministern var tydlig med att detta skulle göras.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det allvarliga är att det här har förändrats efter valet. Nu låter det inte så längre. Men jag gläds åt att finansministern ändå verkar öppna lite för detta och tar avstånd från det som hennes egen statssekreterare sa så sent som i mitten av april när hon uteslöt alla förändringar och sa att det kommer att ligga kvar. Nu öppnar finansministern för att pröva detta i sedvanlig ordning, vad det nu kan tänkas innebära. Vi får hålla tummarna för att det är en positionsförändring.

Jag vill återkomma till det här med ocker. Den 27 januari 2014 skrev finansministern en för övrigt bra artikel i Svenska Dagbladet om sms-lån tillsammans med Veronica Palm. Ockerräntor i samband med sms-lån är en fråga som jag också har engagerat mig mycket i. Finansministern påpekar bland annat att företagen som ger sms-lån "tar ut betydande vinster - via extremt höga räntor och avgifter". Det står också att: "Situationen är oacceptabel. Därför vill vi ta krafttag mot avarterna i branschen." Och ett av de konkreta förslagen är just: "Sätt stopp för ockerräntorna."

Anser finansministern fortfarande att man måste ta tag i ockerräntor från privata kreditgivare? Menar hon i så fall att staten ska behandlas annorlunda? Borde inte staten i stället föregå med gott exempel och gå i spetsen för att motarbeta ockerräntor, även när det gäller skatteuppbörd?


Anf. 43 Johan Büser (S)

Herr talman! Jag inledde mitt tidigare inlägg med att säga att det är en fråga som berör. Det märks också här i debatten i dag och i interpellationen. Robert Hannah och även Moderaterna är överens med oss om Västsvenska paketets betydelse. Det gläder mig.

Jag skulle kanske önska att ledamot Hannah kunde hålla sig till de saker som vi ska diskutera och inte börja tala om andra kommunala angelägenheter som inte har med den här debatten att göra över huvud taget. Men det kan få bli ett medskick inför framtiden.

Jag vill tacka finansministern för hennes svar. Jag tror och hoppas att vi även i fortsättningen kan ha en konstruktiv, god dialog kring påminnelseavgiften men också Backaundantaget.

Regeringen Reinfeldt och Borg lovade att ta tag i frågan. Ingenting hände. Vår regering tar nu tag i frågan. Det ligger ett förslag på bordet, som vi har tagit fram tillsammans med Backaborna genom medborgardialog. Det finns ett annat förslag från Finansdepartementet som nu är ute på remiss till den 31 augusti. Där har Göteborgs stad möjlighet att inkomma med synpunkter.

Jag hoppas på fortsatt god dialog om de här frågorna så att vi på bästa sätt kan få förankring hos medborgarna i Göteborg och att vi därmed får till det västsvenska paketet. Det är helt avgörande när det kommer till frågor om jobb, när det kommer till frågor om klimatomställning och när det kommer till frågor som inte bara berör Göteborgs framtid utan också hela Västra Götalandsregionen.


Anf. 44 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Det finns ett engagemang kring förseningsavgiften på trängselskatten. Det är absolut en hög förseningsavgift. Men jag måste konstatera att både Moderaterna och Folkpartiet satt i regeringen i åtta år utan att göra någonting åt denna avgift. Jag vet att det kom en utredning 2013. Men om detta är så upprörande, varför gjorde man ingenting under åtta år? Det hade varit fullt möjligt att tillsätta en utredning och förändra förseningsavgiften från dag ett, när man fick regeringsmakten 2006. Detta gjordes dock inte. Man lät förseningsavgiften ligga kvar på den här nivån i åtta år.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Nu har vi fått in en skrivelse från Göteborg. Vi kommer att bereda detta.

Det är svårt att göra en exakt tidsplan för när ett undantag kan införas eftersom vi ännu inte har fått remissynpunkterna på den promemoria som är ute. De kommer att komma in till slutet på september. Sedan måste vi sammanställa dem. Sedan kan vi gå vidare med en lagrådsremiss, om det behövs. Och sedan kan vi komma med förslag till lagstiftning. Jag hoppas att detta kan ske under den tidiga delen av den här mandatperioden. Det är min absoluta ambition.

Backaundantaget är viktigt. Jag förstår att Backaundantaget är viktigt för att höja legitimiteten för trängselskattesystemet i Göteborg. Jag är den första att se att vi behöver höja legitimiteten för trängselskattesystemet i Göteborg. Det är viktigt för göteborgarna, men det är också viktigt för tilltron till politiken.

Frågan kvarstår dock. Vad gjorde Alliansen under åtta år vad gäller förseningsavgiften?

Robert Hannah menar att man bryter ett vallöfte om man inte genomför en reform under de första åtta månaderna av ett fyraårigt regeringsinnehav. Robert Hannah, det är en nytolkning av vad ett vallöftesbrott innebär som jag aldrig har hört förut. Jag undrar då: Hur många vallöften bröt Folkpartiet under de år ni satt vid regeringsmakten? Alla vallöften i Alliansens valmanifest var inte införda i juni åren efter valen, vare sig 2006 eller 2010.

Man får vara lite försiktig. Det värnar inte tilltron till demokratin när man använder sådana överdrifter, Robert Hannah.


Anf. 45 Robert Hannah (FP)

Herr talman! Till skillnad från Johan Büser anser jag att mutskandaler, trängselskattsomröstningar och alla dessa typer av straffskatter sammantaget leder till att förtroendet för politiken försämras ganska kraftigt bland göteborgare. Det är viktigt att se vad det stora sammanhanget, totalen, blir när göteborgarna är besvikna på politiken. Det är därför viktigt att påminna om det.

Det är också viktigt att påminna finansministern om att trängselskatten i Göteborg infördes den 1 januari 2013. Det var inte för åtta år sedan. Det är bra att kunna sin matematik och sina årtal, om man ska komma med påståenden om vad Alliansen inte har gjort. Det är svårt att ta bort en förseningsavgift som inte existerar.

Vad gäller brutna vallöften kan jag återigen ta upp artikeln och visa den för kammarens ledamöter. Det var ett vallöfte från Socialdemokraterna att förseningsavgifterna skulle bort i Göteborg. Det kan vara viktigt att påminna om det.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När det gäller trängselskatten och Backaundantaget har ni fortfarande inte levererat någonting till riksdagen, trots att ni har suttit vid makten i åtta månader. Det kommer ju inte någonting till hösten utan det blir troligen först nästa år. Då kommer undantaget att vara infört eventuellt 2017.

Det är lätt att säga att man inte brutit sitt vallöfte och säga att man bara har haft åtta månader vid makten. Men det är sant att detta kommer att dras i långbänk. Denna långbänk innebär för mig, många göteborgare och många Backabor att man bryter sitt vallöfte.

Jag skulle fortfarande vilja ha ett mer tydligt datum än efter första delen av mandatperioden för när detta kommer att införas.

Ministern har fortfarande inte besvarat frågan: Är det proportionerligt att tvinga göteborgare, de som bor i närheten och andra som besöker Göteborg att betala 500 kronor i förseningsavgift när det handlar om 10 kronor i trängselavgift? Jag anser inte det.

Jag anser inte att förseningsavgiften är till för att finansiera det västsvenska paketet, även om jag står bakom det. Det är viktigt att påminna om att förseningsavgifter är till för att få folk att betala, inte för att betala nya tullar.


Anf. 46 Jan Ericson (M)

Herr talman! Robert Hannah sa en sak som jag också tänkte påpeka för finansministern. Hon säger att förseningsavgifterna borde ha tagits bort 2006. Men det är ju lite svårt med tanke på att trängselskatten i Göteborg infördes den 1 januari 2013. I Stockholm infördes trängselskatten förvisso under 2007, men då var inte förseningsavgifterna lika höga. Det systemet gjordes om i samband med att trängselskatten infördes i Göteborg. Dessa avgifter fanns inte när Alliansen tillträdde. Därför var det väldigt svårt för oss att ta bort dem.

Men nu finns de. Och det allvarliga i dagens diskussion är att före valet var politikerna - både Socialdemokraterna och Alliansen, både i Göteborg och på riksnivå - överens om att förändra Backaundantaget och förseningsavgifterna. Efter valet säger finansministerns statssekreterare att det inte är aktuellt att sänka förseningsavgifterna, som jag för övrigt anser är ocker. Det är där problemet ligger, och det är därför som finansministern har den här frågan på sitt bord.

Jag har fortfarande inte fått något tydligt svar från finansministern om man kan tolka in en positionsförändring i det här svaret eller om det är statssekreterarens besked som gäller om att förseningsavgiften ska ligga kvar oförändrad eftersom den behövs som finansiering för det västsvenska paketet. Är det hennes åsikt som gäller eller är det finansministerns nya, något mer öppna diskussion?

Frågan är viktig, inte bara för bilisterna i Göteborg, utan den är precis lika viktig för alla bilister i Stockholm. De har precis samma förseningsavgift.


Anf. 47 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Vi kommer att pröva skrivelsen från Göteborgs stad i vanlig ordning. Men det går inte att komma ifrån att det som man får in på trängselskattens förseningsavgifter bidrar till finansieringen. Förändrar man förseningsavgifterna behöver intäkterna öka någon annanstans i det systemet. Sedan kan man tycka att det är principiellt fel att det är på det sättet, men det är så det är.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Om Moderaterna införde en förseningsavgift på 500 kronor blir man ännu mer förvånad när Moderaterna samtidigt tycker att det är ocker. Men förseningsavgiften har funnits längre än sedan 2013. Det var en hög förseningsgift för trängselskatten i Stockholm innan trängselskatten infördes i Göteborg - jag vet inte exakt vilket år den infördes, men jag vet att det har förts diskussioner om detta långt före 2013.

Det är svårt att smälta Robert Hannahs syn på vallöftesbrott, att man inte har genomfört alla vallöften åtta månader in på en mandatperiod. Men då måste jag konstatera att Folkpartiet och Robert Hannah bröt mot en rad vallöften både 2006 och 2010. Alla förslag hade då inte införts efter åtta månader. Låt mig bara nämna några från den förra mandatperioden: det femte jobbskatteavdraget, höjningen av brytpunkten för den statliga inkomstskatten, sänkt skattskyldighet för utlandsbosatta - den så kallade A-skatten.

Listan på Folkpartiets vallöftesbrott 2010 och 2006 skulle kunna göras oändligt lång. Jag tycker verkligen att Robert Hannah borde vara lite mer försiktig med sitt sätt att uttrycka sig. Det där är inte seriöst.

Överläggningen var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.